11 tips til sommerferien

Vel er det vinter, surt og kaldt ute, men det nye året er i full gang. Snart er januar over og vi er på god vei mot lysere tider – og sommerferie. Her er tips til en fin sommerferie og reiseopplevelser som er personlig opplevd. 

Inspirert av spørsmålet jeg fikk på direkten på Radio 102 tidligere i uka, tenkte jeg nemlig det var rom for å dele enda noen flere ferietips for sommeren. Tipsene er høyst subjektive, tar utgangspunkt i flere år med reiser, oftest med fokus på å være i bevegelse, reise litt rundt, se mest mulig, lære noe nytt og nyte litt av det gode liv – og som regel bade på ei der til passet strand underveis.

Landene jeg har valgt ut representerer også min personlige erfaring og smak for hvor og hvordan jeg liker å feriere sommerstid: alle omtalte land har kystlinje, flott natur, interessant historie og kultur, kan by på gode reiseopplevelser, utflukter, aktiviteter og naturopplevelser. Mange vil være kjente og kjære for flere, mens noen forslag kanskje gir idéer til å oppleve noe nytt denne gang. Jeg har forsøkt å variere både kjente og mindre kjente steder, samt å unngå alt for turistifiserte steder.

Men husk at dette er tips basert på egne reiser som passer for en sommerferie, og at jeg altså ikke tipser om steder jeg ennå ikke selv har vært. Noen vil derfor bli forbigått i stillhet, mens andre jeg har hørt positive ting om, blir nevnt nederst i artikkelen.

11 tips til sommerferien

Om sommeren prioriterer jeg Norge, med de lange, lyse nettene og tid sammen med venner og familie.

Men for å sikre litt sol og varme og få dekket inn noe av eventyrlysten, går også turen ofte også til et sted i utlandet – vanligvis i Europa, men jeg har også reist i USA sommerstid.

1. Norgesferie

Sommerhalvåret er det som vakrest å være hjemme i Norge og jeg prøver å legge mest mulig tid til å utnytte denne tiden av året her i landet. Jeg har et par steder jeg alltid drar til, men prøver også å besøke noen nye deler av nærområdet, gå en ny fjelltur og rett og slett være turist i egen by, distrikt og land. Det har blitt mange somrer med tid både i vest og i øst. I år håper jeg å få tatt en tur lenger nord også.

-> I dette intervjuet med Visit Norway tipser jeg om tre steder å reise for ulike sesonger 

Hardanger

Men det er også andre land som har lyse, lange netter og som er på sitt vakreste på denne tiden av året – og det er våre nordiske naboer: 

2. Nabolandet Sverige

For den som bor i øst eller kanskje planlegger å feriere på østlandet, er jo ikke Sverige langt unna. Prøv gjerne å dra litt lenger enn bare over grensa! Det er så mange koselige steder å besøke. Prisnivået er som kjent også noe lavere enn her hjemme.

Her er noen tips:

 • Legg kjøreturen om Fjällbacka, Lysekil, Smögen, for eksempel. Dette er koselige småbyer med mye god sjømat og ekte svensk feriestemning.
 • Dra på biltur rundt i Värmland, besøk herregårder, Selma Lagerlöfs Mårbacka eller ta et bad i Vänern.
 • Gøteborg er jo alltid hyggelig å besøke! Hit kan du også dra med tog fra Oslo. Men om du kjører, vil jeg anbefale en tur til den flotte og bilfrie øya Marstrand. La bilen stå på fastlandssida og ta båten over.
Värmland: Dömle Herrgård
Idyll ved Dömle Herrgård i Värmland

3. Danmark: København og omegn

København om sommeren byr på frodige parker, koselige uterestauranter og muligheter for tog- og bilturer ut av sentrum til for eksempel Louisiana. Selv synes jeg det er spesielt hyggelig å kjøre langs Strandvejen, der man også kan bade ved Bellevue Strandbad eller spise lunsj på Bistro Bellevue.

-> Her er tips til tre gode spisesteder i København

København

4. Island: geysirer, fossefall og varme kilder

Geysirer, fantastiske fossefall, varme kilder og magisk landskap: ikke rart turismen har vokst sterkt de senere årene.

Om du vil oppleve Island uten alt for mange turister, er det ikke sikkert denne ruta jeg anbefaler her er den beste midt på sommeren lenger – men den inneholder tre helt sentrale hightlights som virkelig bør ses. Så kan dere jo alltids dra videre og til mer ukjente strøk etterpå? Det gjør jeg selv gjerne neste gang!

Opplevelser ut fra Reykjavik: Gullfoss

5. Færøyene: fantastiske naturopplevelser

Som på Island, byr Færøyene på mektige fossefall og flotte (na)turopplevelser. To av høydepunktene for min del, var ridetur og vandretur til Gásadalur. Det er mye annet å ta seg til, men det meste handler om fantastiske naturopplevelser.

Det går direktefly fra Bergen (tar 1 t. 20 min.). Lei en bil på flyplassen og kjør rundt, fra øy til øy.

Gásadalur foss

Men mange ønsker også å reise litt lenger bort i jakten etter sol, varme og feriefølelse. Her følger flere tips til det:

6. Spania: nordmenns favoritt

Madrid og innlandet for øvrig, kan nok bli i varmeste laget for mange midt på sommeren. Men kystlinja er lang og byr på mange fine steder å besøke:

 • Costa Brava har flere flotte steder, foruten manges favoritt, Barcelona (som jo kan bli vel tettpakket sommerstid. Så tettpakket av turister, at byen har iverksatt tiltak for å begrense turismen). Så i stedet: hvorfor ikke prøve strendene ved Sitges, en halvtimes tid med tog fra Barcelona? Eller dra nordover, ta en stopp i Llafranc, før dere legger turen over til den idylliske lille fiskelandsbyen Cadaques?
 • Málaga og Marbella-området ved Costa del Sol har jo også mange flotte strender og koselige små byer i innlandet å ta turen til. Ronda, for eksempel.
 • Spania har også mange muligheter å reise rundt med tog (deriblant hurtigtog) og buss.
-> Flere Spania-tips finner du her 

7. Italia for livsnytere

Også her er det enkelte steder jeg ville  prøvd å unngå midt på sommeren pga. mye turister, som Venezia og Toscana. Jeg tror også jeg ville unngått Capri i juli/august – og heller besøke disse favorittene utenfor sesong.

Trekkplasteret Cinque Terre er også  fullpakket midt på sommeren. Men langs hele kystlinja i Liguria ligger den ene koselige byen etter den andre. Ved å reise langs kysten her, kan man vurdere å stoppe flere koselige mindre byer, som Lerici, Portofino, Santa Margherita Ligure, og kanskje vandre alternative løyper i nasjonalparken Cinque Terre fremfor kyststien så mange andre velger seg akkurat i sesong. For en lengre tur over den franske grensen, stopp gjerne i den tidligere casino-byen Sanremo like før grensa.

Mindre omtalte steder jeg selv har reist i i Italia, er for eksempel Marché-området, der man kan gå på trøffeljakt, besøke Unesco-byen Urbino eller spise lunsj i en borg. Kan også kombineres med badeferie ved kysten, siden den kun er en kort kjøretur unna. Men dette har jeg ikke selv erfart.

Lenger sør, i Puglia, kan det bli i overkant varmt for noen midt på sommeren, men her er det flust av spennende kulturopplevelser, lokale mattradisjoner, vakker kystlinje og idylliske landsbyer som jeg husker best. Det er også langt rimeligere her enn for eksempel i Toscana.

Jeg vil også tro at innlandsområdet Lombardia med Comosjøen og Gardasjøen er områder som er flott å besøke om sommeren, for den som gjerne vil være litt aktiv. Selv har jeg vært der tidlig høst, og håper å dra tilbake om ikke alt for lenge.

Pulignano a Mare, Puglia

8. Frankrike: rosé, kultur og natur

Sør Frankike

Kyststripa i Sør-Frankrike, med Nice, Cannes og St. Tropez i spissen, er ikke ukjente områder for nordmenn. Det er ikke et spesielt billig feriemål, men flott er det og det finnes også mange muligheter for utflukter, som til Eze, Monaco og Montecarlo – for å nevne noen. Selv liker jeg meg veldig godt på St. Tropez-halvøya, litt tilbaketrukket i åssiden ved La Croix Valmer og Ramatouelle.

Korsika:

På radioen snakket jeg jo varmt om Korsika: vakker natur, god mat, kultur og nydelige strender gjorde at jeg varmt anbefaler denne øya for det perfekte to ukers feriemålet. Her er det ikke overutbygget og dermed færre store hotell, som også er noe påkostet. Vi reiste rundt stort sett hele øya og fikk oppleve både strender og fjellandsskap, samt spennende historie og flotte landsbyer.

Ved Plage Lotu på Korsika
Ved Plage Lotu på Korsika

9. Kroatia: krystallklar sjø, øyhopping og seilturer

Nordmenn har lagt sin elsk på Kroatia de siste årene og det skjønner jeg godt! Lang kystlinje, god mat, historiske og vakre byer, flott natur: Hva er ikke å like? Men selv har jeg ikke reist mye i Kroatia – likevel vil jeg nevne en øy jeg besøkte for et par år siden: Lopud. Ei øy som ligger en time med båt fra Dubrovnik og som nærmest er overtatt av nordmenn. Så mange nordmenn faktisk, at jeg til og med møtte på en kollega der!

For en som aller helst ikke vil møte nordmenn når jeg selv er på ferie, er det litt rart å trekke frem denne øya – men jeg gjør det likevel: et par dager her, med et par kvelder på en av Kroatias beste restauranter, den vakre stranda Sunj og den avslappede atmosfæren syntes jeg faktisk er verdt å trekke frem. Det finnes også flere øyer i området som sikkert er veldig flotte å dra til.

Dubrovnik vil jeg imidlertid ikke anbefale spesielt sommertid: Her var det så mange turister at man knapt kunne se noe som helst av den gamle bymuren, så dit er det nok bedre å dra på andre tider av året.

Men et område jeg selv kunne tenke meg å sjekke nærmere ut, er Kvarner-regionen, som ligger lenger nord.

Lopud

10. Montenegro: roadtripping i miniatyr

Dette lille landet, som også er relativt nytt, byr på rimelige priser, Unesco-vernede landsbyer og vakker natur. Selv koste jeg meg veldig i Kotor-bukta, der jeg padlet og dro til toppen av Kotors gamle bymur. Men det var flere steder å sjekke ut, som Lustika-bukta og Sveti Stefan. Det var også steder der vi valgte å styre unna, som den langt mer kommersielle strandbyen Budva.

-> Her er hele reiseguiden fra vår reise der. 
Sveti Stefan, Montenegro
En av de tre strendene som tilhører Aman Sveti Stefan

11. USA: roadtrips i øst og vest

California

Det enorme landet i Amerika, som har så mange ulike stater og muligheter for reiseopplevelser, er også flott å reise i om sommeren. Her er noen turer jeg vil spesielt trekke frem fra øst og vestkyst:

Roadtripping California er en once in a lifetime-opplevelse, der naturminner sitter sterkest i. Men også besøk i vindistrikt, storbyer som Los Angeles og San Fransisco hører med – blant annet.

The spectacular wild life at Big Sur Foto: Mette S. Fjeldheim

Østkysten

Går turen til New York? Hvorfor ikke kombinere med en roadtrip til the Hamptons, for badeliv og vingårdsbesøk?

Eller ta turen til Boston, legg inn en biltur langs Cape Cod til Provincetown, og ta ferje til Martha’s Vineyard – ei posh øy ute i havet utenfor Hyannis.

The Hamptons

Men hva med …?! tenker du kanskje. Vel …

Hellas er en favoritt for mange nordmenn sommertid, men selv har jeg til gode å dra på øyhopping der. Det tror jeg nok jeg ville likt. Jeg drømmer selv om å se Meteora, men det er kanskje andre tider av året det passer bedre å dra dit. Santorini er fantastisk vakkert, men hit vil jeg ikke anbefale å dra sommerstid.

Mange skryter av strendene i Polen, jeg har hørt bra ting om spennende land som Estland, Macedonia og jeg vet det er veldig billig å feriere i Albania. Portugal har langt mer enn Lisboa og England langt mer enn London. Her kunne jeg godt tenke meg å reise rundt i Cornwall, for eksempel.

Men disse og helt sikkert mange andre fine steder gjenstår også for meg å sjekke ut på et senere tidspunkt. Kanskje til sommeren? Ja, hvis ikke jeg rett og slett velger meg tilbake til en av områdene jeg tipser om lenger oppe … Å, som jeg gleder meg til sommeren – spesielt den norske!

-> Flere destinasjoner, reisehistorier og -tips finner du her 
Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

3 Comments
 1. Her var det mange fine destinasjoner, Mette! Og jeg digger at du starter med Norge! Jeg er helt enig – Norge er virkelig undervurdert! Det er så mange flotte plasser å reise med bil eller sykkel rundt i vårt eget land.

  Men si meg, har dere på Vestlandet et litt annet tellesystem enn oss i Øst-Norge? Jeg som har trodd hele livet at 10 kommer etter 9, og at når det er 11 tips, finnes det ikke noe nr 12. Men så feil kan man ta =) Hihi 😉 Et bonustips er ikke dumt!

 2. Ha, ha, se der ja! 12 og så 11 – bare for å se om du følger med! 😉 Nei da, vet ikke hvordan jeg fikk det til, har vel rett og slett tastet feil og ikke sett det selv. Nå er det rettet. Takk for det!

  Og takk for kommentar, Ingeborg. Norge er et vakkert land å reise i – også med tog og ferje (i hvert når fjorden er flat … 🙂 )
  / Mette

 3. Hehe, jeg vet hvordan det er! Det er fort gjort altså! Jeg merket denne uka at jeg hadde skrevet 2016 istedenfor 2017 på den nye Reiseinpsirasjonsspalten jeg startet forrige uke 😛

error: Content is protected !!