Intervjuet i KK om å reise alene

”Selv om det kan være utfordrende å reise alene, og kanskje nettopp derfor, gir det en seiersfølelse som kan gi mersmak. Det å våge, utfordre seg selv, selv om det kan være skummelt, er noe vi vokser på uansett alder”, sier jeg blant annet i denne artikkelen på KK.no.

Og det mener jeg virkelig.

Nå kan det synes som om jeg reiser alene hele tiden – og det gjør jeg altså langt ifra. Mitt beste reisefølge er som alltid min mann, men jeg reiser også gjerne med øvrig familie, venner, med kollegaer eller på reportasjereiser som inneholder spennende program og interessante destinasjoner med andre i følget.

Jeg og Renate Sandvik har utgitt bok om å reise alene. Les mer her

Men alle har ikke denne muligheten. Derimot har mange ønsker om å reise, steder de vil se, opplevelser de drømmer om. Men kanskje ingen å reise med – det kan det være mange årsaker til. Jeg ønsker å oppmuntre dem til å prøve seg på å reise alene, selv om noen kanskje synes det er skummelt. For det er jo synd å gå glipp av en reiseopplevelse bare fordi ingen vil eller kan bli med. Synes ikke du også det?

Det er jo synd å gå glipp av en reiseopplevelse bare fordi ingen vil eller kan bli med.

Jeg som nå har en frilanstilværelse som tillater meg å reise utenfor sesong og til andre tider enn faste ferier, medfører også at jeg ikke alltid kan få med meg noen på reise. Kanskje må jeg reise alene, fordi oppdraget krever det. Eller kanskje har ingen lyst akkurat da. Det hender til og med at jeg gjerne vil reise alene.

Som da jeg dro til Cinque Terre alene for å vandre mellom byene. Da fikk jeg enda mer ut av turen, som jo var en research-tur, der jeg søkte informasjon til å utgi denne e-guiden. Jeg fikk flere dagers arbeidsro som innebar å gå i mitt eget tempo, tid til å ta så mange bilder jeg bare ville, snakke med lokale innbyggere, bruke god tid til å skrive og ikke minst bare oppleve området uten å ta hensyn til andre rundt meg.Positive sider ved å reise alene

Selv om jeg oftest deler mine reiseopplevelser med noen, er det visse fordeler med å reise alene. En av dem er at man blir lettere kjent med andre. Det skjedde blant annet da jeg dro til Svalbard og der møtte mange hyggelige mennesker. Noen av dem tilbrakte jeg også kveldene med. Dette er mennesker jeg aldri ville møtt ellers.

Andre oppsider jeg nevner i artikkelen:

 • Man kan bestemme selv og gjøre det man liker best, uten å måtte ta hensyn til et eventuelt reisefølge.
 • Det er lettere å gjøre om på planer om du får lyst å gjøre noe annet enn det du hadde tenkt i utgangspunktet.
 • Det er mer rom for å tenke og reflektere over det man opplever og stedet man besøker.
 • Det er lettere å komme i kontakt med både lokale og andre reisende når man reiser alene. (Ikke minst er dette kjekt for den som er singel og som søker nye bekjentskaper, tenker jeg.)
Kunsten å reise alene

Kunsten å reise alene

Så for deg som skal ut og reise alene for første gang – her er tipsene jeg delte med KKs lesere:

 • Om du er redd for hjemlengsel eller for å føle deg ensom, velg en kortere reise i første omgang.
 • Legg opp til en aktiv reise, med et mål for turen. Eller delta på guidede turer, meld deg på kokkekurs eller oppsøk steder der det er lett å komme i kontakt med andre.
 • Ta med ei bok: man er aldri alene om man har en god bok i veska.
 • Bestill gjerne overnatting, i hvert fall til første natt, så slipper du å lete etter sted å bo på en fremmed plass.
 • Prøv å komme frem tidlig, før det er mørkt. Det er alltid hyggelig å komme til et nytt sted mens det fortsatt er lyst ute.
 • Ha gjerne planer for turen, men gjør rom for endring. Kanskje får du tips eller inspirasjon til alternative reiseopplevelser underveis.
 • Bruk sunn fornuft og lytt til magefølelsen. Ikke vær redd for å spørre om hjelp.

Jeg har skrevet om å reise alene tidligere:

Noen av tipsene jeg deler med KK vil du også finner igjen her.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
 1. Artig med intervju i KK! Jeg er en stor tilhenger av å reise alene, og synes det er fint at kanskje flere velger å gjøre det samme. Man trenger ikke alltid være avhengig av andre for å kunne ha det gøy og oppfylle reisedrømmene sine 🙂

error: Content is protected !!