Turismen i Egypt: pressekonferanse i Kairo

– Welcome to Egypt! Det er ikke første gang jeg hører denne uttalelsen. Det skal heller ikke bli den siste. Men akkurat denne gang er det turistministeren H. E. Mr. Hisham Zazou, som som snakker.

Vi er i alt 34 reiseskribenter, journalister og bloggere fra henholdsvis Norge, Finland, Sverige og Danmark på pressetur til Egypt. De fleste av oss er godt reisevante, vi er alle ivrige fotografer og vi er her i ulike ærend, men samtidig i samme båt.r

I Eugenie-salen på berømte Hotel Marriott Cairo har stolene fått hvit kappe på. Kaffe og kaker har blitt servert og representanter fra den finske og den svenske ambassade stiller i ens ærend for å møte ministeren og oss, sammen med øvrige representanter fra den egyptiske regjering og turistministeriet.

Her finner du noen praktiske reisetips til Kairo

The White Revolution

– Vi har vært gjennom en tung tid i Egypt når det gjelder turisme, innleder Minister Zaazou.

Zazou er ikke bare en representant for den nye regjeringen etter ”The White Revolution”, da 13 millioner egyptere gikk ut i gatene for å si fra om sin misnøye med daværende president. For Zazou var nettopp medlem også av forrige regjering – og passer på å melde at han selv var med ut i gatene for å demonstrere i 2011.

Her skriver jeg om første gang jeg besøkte Kairo

Turistindustrien stuper

Statistikken viser sitt. Turismen har falt dramatisk de senere årene i turismens hjemland. I 2 000 år har det vært drevet turisme her i Egypt. Så har da også landet litt av hvert å vise til: pyramidene og sfinxen i Giza er det eneste gjenværende underverk av de syv så omtalte. Båtcruise på Nilen. Dykking i Rødehavet. Charterturer til Hurghada og Sharm el Sheik. Kongenes dal og templene i Luxor. Men med de mange uroligheter i forbindelse med revolusjonen og overgangen til ”nye Egypt” har turismen falt betraktelig. Hele 70 % nedgang fra september ’12 til samme tid året etter. I 2014 fortsatte det med flere reisebyråer som frafalt sin aktivitet i landet. Krisen er tydelig, desperasjonen likeså.

Les også om basaren i Kairo

Stille gater og øde sights

Ikke minst er problemet stort i Luxor. – Luxor er blitt en spøkelsesby, forteller Zazou. Det er ikke lenge siden han var der sist. Han ble grepet av situasjonen. – Nærmere 100% lever av turismen i Luxor. Nå ligger nivået på under 10% dekning.

Jeg har sett det selv. Nå ligger båtene i opplag. Store cruiseskip står tomme. Fallucca-førerne (seilbåter på Nilen) lider under manglende besøk. Hesteførerne slåss om å få kjøre oss får som er på et kort døgns besøk her i løpet av vår en ukers lange rundreise i landet. Hotellene er stille og billige. I Kongenes dal støter vi på én annen busslast med turister. Ellers er det tomt. Det er liten eller ingen kø ned i gravkamrene.

→ Les om Luxor og Kongenes dal her

Optimistisk fremtid

– Fire millioner egyptere lever direkte av turismen. Om man regner med deres familier, snakker vi om 16 millioner. Folk er desperate. – Vi er ikke et rikt land, sier Zazou. – Men vi forsøker å bygge landet igjen. Nå peker tallene atter oppover igjen. Han ser lys i tunnelen.

President Sisi har gjort ulike grep for å få fart på turistindustrien igjen. Suezkanalen er under ombygging. Om et år skal doble løp øke gjennomfarten. Hollywood-kjendis Tom Hanks har nylig spilt inn film i Hurghada (kommer 2015), og Bollywoodfilmen Love in Cairo er under oppseiling. Minster Zazou håper dette vil sette fart i turismen igjen.

Pressekonferanse på Marriott
Det offisielle fotoet av Minister of Tourism, representanter fra den finske og svenske ambassade, egypts regjering og nordiske reiseskribenter. Foto ved ETA

Uansett: Før en eventuell reise til Egypt, er det lurt å ta en titt på UDs reiseråd.

Mer fra Kairo:

Vandringer i Kairos basar
Moskeer i Kairo
Reisetips til Kairo

 

Pressetur: Reiselykke var invitert til visningstur av Egyptian Tourism Authority, det offisielle turistrådet for Egypt

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!