Turismen i Egypt: pressekonferanse i Kairo

Pressetur til

– Welcome to Egypt! Det er ikke første gang jeg hører denne uttalelsen. Det skal heller ikke bli den siste. Men akkurat denne gang er det selveste turistministerens ord som faller, H. E. Mr. Hisham Zazou, Minister of Tourism in Egypt.

Vi er i alt 34 reiseskribenter, journalister og bloggere fra henholdsvis Norge, Finland, Sverige og Danmark på pressetur til Egypt. De fleste av oss er godt reisevante, vi er alle ivrige fotografer og vi er her i ulike ærend, men samtidig i samme båt.

I Eugenie-salen på berømte Hotel Marriott Cairo har stolene fått hvit kappe på. Kaffe og kaker har blitt servert og representanter fra den finske og den svenske ambassade stiller i ens ærend for å møte ministeren og oss, sammen med øvrige representanter fra den egyptiske regjering og turistministeriet.

The White Revolution

– Vi har vært gjennom en tung tid i Egypt når det gjelder turisme, innleder Minister Zaazou.

Zazou er ikke bare en representant for den nye regjeringen etter ”The White Revolution”, da 13 millioner egyptere gikk ut i gatene for å si fra om sin misnøye med daværende president. For Zazou var nettopp medlem også av forrige regjering – og passer på å melde at han selv var med ut i gatene for å demonstrere i 2011.

Les også dette tidligere innlegget fra Kairo

Turistindustrien stuper  

Statistikken viser sitt. Turismen har falt dramatisk de senere årene i turismens hjemland. I 2 000 år har det vært drevet turisme her i Egypt. Så har da også landet litt av hvert å vise til: pyramidene og sfinxen i Giza er det eneste gjenværende underverk av de syv så omtalte. Båtcruise på Nilen. Dykking i Rødehavet. Charterturer til Hurghada og Sharm el Sheik. Kongenes dal og templene i Luxor. Men med de mange uroligheter i forbindelse med revolusjonen og overgangen til ”nye Egypt” har turismen falt betraktelig. Hele 70 % nedgang fra september ’12 til samme tid året etter. I 2014 fortsatte det med flere reisebyråer som frafalt sin aktivitet i landet. Krisen er tydelig, desperasjonen likeså.

Les også om basaren i Kairo

Stille gater og øde sights

Ikke minst er problemet stort i Luxor. – Luxor er blitt en spøkelsesby, forteller Zazou. Det er ikke lenge siden han var der sist. Han ble grepet av situasjonen. – Nærmere 100% lever av turismen i Luxor. Nå ligger nivået på under 10% dekning.

Jeg har sett det selv. Nå ligger båtene i opplag. Store cruiseskip står tomme. Fallucca-førerne (seilbåter på Nilen) lider under manglende besøk. Hesteførerne slåss om å få kjøre oss får som er på et kort døgns besøk her i løpet av vår en ukers lange rundreise i landet. Hotellene er stille og billige. I Kongenes dal støter vi på én annen busslast med turister. Ellers er det tomt. Det er liten eller ingen kø ned i gravkamrene.

Senere kommer et innlegg fra Kongenes dal og Luxor. Følg med! 

Optimistisk fremtid

– Fire millioner egyptere lever direkte av turismen. Om man regner med deres familier, snakker vi om 16 millioner. Folk er desperate. – Vi er ikke et rikt land, sier Zazou. – Men vi forsøker å bygge landet igjen. Nå peker tallene atter oppover igjen. Han ser lys i tunnelen.

President Sisi har gjort ulike grep for å få fart på turistindustrien igjen. Suezkanalen er under ombygging. Om et år skal doble løp øke gjennomfarten. Hollywood-kjendis Tom Hanks har nylig spilt inn film i Hurghada (kommer 2015), og Bollywoodfilmen Love in Cairo er under oppseiling. Minster Zazou håper dette vil sette fart i turismen igjen. Likevel har ministeren en siste bønn:

– Vi ber ikke om økonomisk støtte. Vi ber dere heller om å legge feriene hit. Egypt er igjen et trygt land å reise til. We’re open for business!

Pressekonferanse på Marriott

Det offisielle fotoet av Minister of Tourism, representanter fra den finske og svenske ambassade, egypts regjering og nordiske reiseskribenter. Foto ved ETA

Før en eventuell avreise til Egypt, anbefales det å følge de til enhver tid gjeldende reiseråd fra Utenriksdepartementet. Per i dag heter det der blant annet:

I Utenriksdepartementets reiseråd frarådes alle reiser til eller opphold på Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh. Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av turist-områdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada), Luxor og Aswan, samt transitt gjennom den internasjonale flyplassen i Kairo.

Her finner du reisetips om du en gang tenker deg til Kairo. Følg med for flere innlegg fra presseturen til Egypt. 

Egyptian Tourism Authority inviterte Reiselykke med på pressetur. Reise og opphold er dekket av dem og ingen føringer er lagt.

Vinklinger/meninger/anbefalinger, samt tekst og foto er som alltid ved Reiselykke. 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.