Vagusnerven – vår indre globetrotter

Har du hørt om denne fantastiske nerven vi alle har, og som blant annet regulerer immunsystemet vårt? 

Vagusnerven er hovednerven i den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet vårt. Nerven følger de store blodårene i halsen, nedover brysthulen og til innvollsorganene. Den leder motoriske til og sensoriske impulser fra luftveiene, hjertet, svelget, spisesrøret og store deler av magesekken. 

Etter å ha studert yoga og pusteteknikker, har jeg lært mer om denne nerven og hvordan vi selv kan regulere den. Blant annet påvirkes vagusnerven av stress, noe som igjen medfører andre former for belastning i kroppen.

En vagusnerve som ikke er ‘helt i form’ vil kunne bidra til økt betennelse og andre problemer i kroppen. Men om vi stimulerer den, vil vi tåle stress og andre belastninger bedre. Vi skal også kunne påvirke immunsystemet vårt slik.

Vi kan selv stimulere vagusnerven ved blant annet meditasjon, pust, sang, latter og trening, som yoga. Noe å tenke på? 

Jeg lærte om denne nerven av Rachel Hanberry, som jeg studerte hos. Du kan lese mer om vagusnerven blant annet her: snl.no, wikipedia.org, britannica.com m.fl. 

YOGA OG MINDFULLNESS
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!