3 korte vandreturer i Lofoten

3 korte vandreturer i Lofoten

Det finnes nok av tips til toppturer i Lofoten. Det er sågar utgitt egne bøker med nettopp dette for øye. I stedet skal jeg dele tips til tre korte vandreturer i Lofoten som er svært varierte i innhold, men som alle lokket meg ut på turstien med vakker natur og ikke minst – lokal kulturhistorie.

Ja, jeg vet. Toppene i Lofoten skriker etter å forseres. For du har vel sett alle de fantastiske utsiktsbildene derfra på Instagram, du også?

Vel – dette er ikke et sånt innlegg.

Vandretur til Bunes beach

I stedet skal jeg dele tips til tre nydelige vandreturer i slentretempo som innbyr til naturopplevelse, en stopp langs veien for fotoknipsing og ikke minst – med et definitivt mål for øye, som altså ikke er en fjelltopp som sådan.

Og husk: Med så mye vakker natur som det er på alle kanter i Lofoten – da må man til med gode sko, man skal kle seg for vær og vind, samt ha kameraet parat.

Vandretur langs kulturstien i Vágar     

Kulturstien i Vågar, Lofoten

Lofotmuseet ligger en kort og vakker spasertur unna Kabelvåg. Museet i seg selv er interessant for den som ønsker å sette seg litt mer inn i lofotfiskerens historie. Selve museet består av flere bygg på en av de best bevarte væreiergårdene i Lofoten, der hovedbygningen fra 1815 fortsatt står igjen.

Gården ligger på tuftene av middelalderbyen Vågar sammen med autentiske rorbuer og naust med nordlandsbåter. Det er også herfra stien gjennom det gamle tettstedet Vágar, Nord-Norges første by, og en rekke historiske minnesmerker.

Lofotmuseet i Storvågar

Fordi vi bodde på Nyvågar rorbuer de første dagene våre i Lofoten, gikk vi denne stien flere ganger til Kabelvåg. Spesielt vakkert var det å gå den etter midnatt, mens sola fortsatt skinte og skapte en helt spesiell stemning.

Turen tar ikke lange stunden, den er ikke lenger enn 2 kilometer lang. Vel fremme i Kabelvåg er det fint å ta turen ut ved havnen og helt ut til fyret. Her ser du både ut mot havet og mot den lille havnen du kan se på bilder over.

Vandretur til tuppen av Å

Dramatisk landskap ved Å i Lofoten

Om du kjører nasjonal turistveg E10 helt til endes, kommer du til parkeringsplassen ved Å, det lille fiskeværet som i dag er fraflyttet og omgjort til et slags levende museum i stedet. Vel verdt en tur i seg selv, men det er også naturen rundt.

Følger du stien rett frem fra parkeringsplassen, kommer du ut til tuppen av neset og kan se mot Værøy i det fjerne. Et par øyer nærmere Moskestraumen er imidlertid langt tydeligere å få øye på, som du vil se av bildet under.

Ta også turen ned til Å, vandre rundt ved havnen der, se de sjarmerende rorbuene og måkene som har lagt reir langs bygningene.  Ta  også turen innom den gamle kolonialen og ikke minst: bakeriet, som er spesielt kjent for skillingsbollene sine.

Å i Lofoten

Vandretur til Bunes strand

Jeg fikk først høre om denne turen av to lokalkjente jeg møtte da jeg var på Svalbard tidligere i år. De kunne tipse om at å dra til Reine og ta båten derfra til Vindstad, følge stien over høyden til stranden Bunes på andre siden.

Midnattsol ved Bunes strand i Lofoten

Og da vi kom frem, fikk vi høre at det også går rib-turer ut til Vindstad på natta, ens ærend for gjester å se midnattsola akkurat på denne stranda. Vips, så hadde vi booket oss plass samme kveld vi ankom Reine.

Vindstad er en veiløs og nesten fraflyttet grend innerst i Reinefjorden. Visstnok skal det bo igjen én person her, mens om sommeren er noen flere av husene bebodd. Om du har lyst å overnatte her, kan du det: jeg kom over denne Facebook-siden, der du kan finne mer informasjon om overnattingsmulighet i Vindstad.

Rib-turen fra Reine til Vindstad tar ikke mer enn ca. 15 minutter. Fra anløpet gikk vi langs en kjerrevei, til vi så et skilt som pekte oss i riktig retning opp i en gressdekket bakke. Vandreturen opp til Einanagen, hvor vi fikk overblikk over stranda og sola som ikke ville ned, tok ikke mer enn 40 minutter.

Tur-tips: Like ved her ligger også Helvetestind, en tur jeg har fått anbefalt flere steder. Dette er en mer krevende tur og du trenger noe mer tid enn det vi hadde til rådighet for å nå toppen der.

→ I toppen av artikkelen kan du se film fra vandreturen til Bunes

Praktisk info om tur til Bunes

 • Her er timetabell for båten til Vindstad, om du vil dra på dagtid, enten for samme  vandretur eller toppturen til Helvetestind
 • Aqua Lofoten tilbyr ribturer med midnattsafari til Bunesstranda. Vi betalte kr. 500,- per pers. for overfarten. Turen gikk vi på egenhånd.

Vi prøvde i alt 3 forskjellige rib-turer i Lofoten

Utsikt mot Vindstad
På vei tilbake til ferjeleiet i Vindstad kl. halv ett om natten

Søker du tips til toppturer i Lofoten?

Sjekk i så fall Renates fine og inspirerende liste over åtte anbefalte toppturer i Lofoten, samt Turjenters liste over fem fine turer i Lofoten og Lofoten sine egne tips til toppturer i Lofoten.

Forlaget Vigmostad Bjørke har også utgitt en bok om toppturer i Lofoten, med tittelen Lofoten. Du finner den i bokhandelen og på så og si alle butikker og utsalgssteder i Lofoten.

Fyret i Kabelvåg

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

5 Comments
 1. Hei Mette!

  Lofoten er virkelig en drøm for vandrere! Turen i og rundt Å fikk jeg med meg (og de obligatoriske kanelsnurrene, nam), men turen rund Vágar skulle jeg gjerne også tatt. Nydelige bilder! Turen til Vindstad og Bunesstranda var virkelig noe av det flotteste jeg har vært med på – her snakker vi skikkelig Nordlands-idyll! På grunn av sterk vind og kulde valgte jeg å ikke overnatte i telt der, men angrer litt nå som jeg ser hvor flott midnattsolen ser ut derfra. 🙂 Gleder meg til å se mer av Lofoten i kommende innlegg.

  Sist, men ikke minst – tusen takk for at du linker til innlegget mitt opp fjellturer i Lofoten! 😀

 2. Hei Renate
  Skjønner godt å liker deg på vandring i Lofoten. For et område! Nydelig – og så var vi så heldige med været 🙂

  Du har skrevet et kjempefint innlegg med gode tips til de som ønsker info og tips om toppturer i Lofoten, så det deler jeg med glede!

  Hilsen Mette

 3. Lofoten er en af de steder jeg drømmer om at besøge en dag. Efter at have læst dit indlæg og set dine billeder er lysten bestemt ikke blevet mindre. Jeg må bare besøge det sted en dag. Tak for god inspiration 🙂

  /Annette

error: Content is protected !!