Vandringer i Gamle Skudeneshavn

Gamle Skudeneshavn

Hvitemalte trehus, røde takskjegg, fargerike blomster i potter på trapper og fortau, smale smau og sjøen like der bak. Det er virkelig hyggelig å ta turen ut til tuppen av Karmøy en sommersdag. 

Gamle Skudeneshavn

Vakre Gamle Skudeneshavn

Det er sjarmerende og fint å spasere gatelangs Søragadå og de tilstøtende smale smauene. Bygningene er tatt godt vare på. Små planketter på noen av husene forklarer historien til det enkelte bygg.

En britisk familie kommer forbi. De leter etter «Verdens minste kafé». Vi finner den samtidig, på et hjørne i Søragadå – men den åpner ikke før om et kvarter. Så vi vandrar saman, videre i de gamle gatene i Skudeneshavn.

Majorstuen kafé

På Majorstuen kafé finner jeg vaffelstekeren Johannes. Han sitter og prater med gjestene sine inne sin lune stue, og sier det er helt i orden at jeg knipser bilder. Bygget ble opprinnelig oppført som krambod i 1860, og navnet har det etter en major i Frelsesarmeen som senere tok bolig i huset.

Tåkelurfabrikken

På Tåkelurfabrikken er det også kafé for sommeren. Her serveres små halve skiver med reker og karbonader, kaker og lefser. Jeg går for et rekesmørbrød og en kopp svart kaffe, som seg hør og bør her inne. Bygget var opprinnelig sjøhus, men i perioden 1900 til rundt 1960-tallet foregikk det tåkelurproduksjon på huset – derav navnet. Nå er det brukskunst til salgs i huset.

Mælandsgården

Mælandgården, Gamle SkudeneshavnPå Mælandsgården får vi en titt tilbake i tid, helt til 1818, som den eldste delen er fra. Disse bygningene ble omgjort til museum allerede i 1974. I bygningene her har det vært krambod, pakkhus, bryggerhus, salteri, styrmannskole og tollkontor. Inngang koster kr. 50 for voksne, kr 20 for barn.

Tiden har gått. Også i dag. Verdens minste kafé har åpnet for lengst. Det er på tide å finne tilbake.

Verdens minste kafé

Om dette virkelig er verdens minste kafé, er ikke godt å si. Men liten, det er den. Huset jeg finner den i, også kalt Reinertsenhuset, var bakeri og utsalg fra 1850 til 1980. Siden sist jeg var her og vandret i gatene, har kaféen blitt pusset opp i ekte shabby chic stil, en interiørstil som kler kaféen godt. Med saueskinn på enkle benker og lys i små sylteglass er det lunt i det lille, lyse lokalet. Huset har for øvrig sengeplasser til leie, så her er det mulig å overnatte.

Les mer om Gamle Skudeneshavn

Gamle Skudeneshavn

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.