Verdensarven ved Tanumshede

Helleristning ved Tanumshede
Helleristning ved Tanumshede
Foto: Mette S. Fjeldheim

Ved  Tanumshede ligger de mest kjente helleristninger fra bronsealderen. Det har gjort hele området verdig en listing på Unescos verdensarvliste.

Kjører du fra Oslo mot Gøteborg, passerer du et skilt mot Tanum og Tanumshede. Er du interessert i vår verdensav, gjør du klokt i å ta av en her en gang du har tid. For her finner du hele 1500 helleristningssteder.

Disse inskripsjonene på stein går helt tilbake til bronsealderen, i perioden 1700 til 500 f. Kr. Den mest kjente helleristningen er Viltlyckehällen, som ligger like ved museet ved samme navn. Hellen strekker seg over 22 meter, og har en rekke bilder hakket inn i sten, blant annet det berømte brudeparet, samt en blåhval.

Dette er et naturlig utgangspunkt for en utflukt i helleristningens navn. Her vil du også ha mulighet til å besøke bronsealdergården, hvor vi finner to rekonstruksjoner av langhus.

Tanums verdensarvområde inneholder rundt 510 helleristningssteder og et 10 000 talls bilder.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!