Vestbreddens lange separasjonsmur

Vi kjører gjennom øde landskap med udyrket, høyst fruktbar jord. Rundt oss ligger ruiner brakk. Men på et høydedrag like ved skinner en flunkende ny bosetning.

To soldager vokter separasjonsmuren i boligområdet Foto: Reiselykke
To soldater vokter separasjonsmuren i dette palestinske boligområdet
Foto: Reiselykke

Vi befinner oss på Vestbredden. En palestiner er vår sjåfør, og i dét vi runder svingen støter vi på separasjonsmuren for første gang. Den ligger og bukter seg der lenger borte, kilometer på kilometer, massiv murmasse som gjennomborer palestinsk landskap.

Separasjonsmur og sikkerhetssone, Vestbredden Foto: Reiselykke
Separasjonsmur og sikkerhetssone, Vestbredden Foto: Reiselykke

Ruinene vi passerer er spor etter fordrevne palestinere. Den nå øde, udyrkede marken er omgjort til sikkerhetssone rundt de nye bosettingene bak høye murer som omkranser boligfeltene.

Israels bosetting på palestinsk grunn. Vestbredden Foto: Reiselykke
Israelsk bosetting på Vestbredden Foto: Reiselykke

Vår  sjåfør er også vår guide inne på det palestinske området. Vi skal for egne øyne få se livet og hverdagen bortenfor turistenes Jerusalem og Tel Aviv. Han viser oss ulike deler av palestinsk område, forklarer de ulike områdene delt inn i A, B og C – et resultat av Oslo-avtalen.

Vestbredden, Israel. Palestinsk område Foto: Reiselykke
Vestbredden, Palestinsk område Foto: Reiselykke

Area A er under palestinsk selvstyre, men under israelsk herredømme. Area B er under delt kontroll med Israel, med kun palestinske innbyggere. Her ligger blant annet Betlehem. Area C er to tredjedeler av palestinsk land, der israelerne har full sivil- og sikkerhetskontroll. Det er her all israelsk bosetning finnes, samt store områder med sikkerhetssoner. Fra å være rundt 1000 israelske bosettere i området i 1972, har det økt til 300 000 israelere i 2012 – dobbelt så mange som det er palestinere i området.

Se fotogalleri fra blant annet separasjonsmuren her.
Les mer fra reisen på Vestbredden i innlegget om Betlehem her.
Store deler av separasjonsmuren er dekke av kunstferdige bilder eller grafitti. Foto: Reiselykke
Store deler av separasjonsmuren er dekket av kunstferdige bilder eller grafitti. 

Kilde: notater, egne fotos, samtaler med lokale, samt Wikipedia og Store Norske Leksikon.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!