Vøringsfossens nye utsiktspunkt

Norges kanskje mest besøkte turistattraksjon, Vøringsfossen, har blitt enda mer tilgjengelig – for enda flere. Den nye broa, flere utsiktspunkt og stier skal gjøre fossen til en enda større attraksjon, der vi nå kommer enda tettere på naturen.

 

Det foreløpig siste tilskuddet på utsiktspunktet ved Vøringsfossen, broa, har fått både medhold og motbør. På NRK Ytring skriver Stein P. Aasheim blant annet at «kommersielle krefter får rasere norske natur» og at utbyggingen er «en voldtekt av en av Norges flotteste naturattraksjoner». Samme sted svarer ordføreren i Eidfjord kommune, Anders Vatle, tilbake med «Skal fjellheimen berre vera for dei få?«.

Selv må jeg innrømme at jeg var en smule skeptisk da jeg til nettopp Vøringsfossen i dag. Er det ikke å ta det for langt, å bygge ei gangbro over fossen? Er det ikke alt for inngripende i naturen? Og er ikke denne fossen nok besøkt som det er?

Vøringsfossen

Ny trappebro over Vøringsfossen

Etter å ha vært der, både før, under og etter dette siste byggverk nå er på plass, må jeg medgi: Dette er imponerende, rett og slett!

Utsiktspunktene, rekkverkene og broa føyer seg mange steder inn i naturen. Det mest forstyrrende elementet er selve broa, naturligvis. Men det er nettopp denne som gjør at vi kommer så tett på naturen som vi her gjør. For dette området slett ikke er uberørt natur fra før, heller. Her er det hyttefelt tett på, veier over fjellet like ved og vannfallet er regulert.

Så ja – naturen vi får oppleve er av den kultiverte sorten. Nå er den enda mer tilrettelagt, tryggere å ferdes ved, og vi kan komme enda tettere på fossefallet fra flere vinkler.

Vøringsfossen

Det er flere grunner til at utsiktspunktet er videreutviklet: Mange årlige besøkende medfører behov for tilpasning og tilrettelegging. Det har også vært flere dødsfall og ulykker ved Vøringsfossen opp igjennom årene. Flere har falt i et forsøke på å ha bilder og selfier. Selv var jeg knappe to år da jeg forsøkte å kravle under rekkverket som var der den gang. Jeg husker så klart ikke dette selv, men det kan jeg love at min mor gjør. Jeg har med andre ord alltid hatt en fascinasjon for Vøringsfossen …

Nå er det også enda flere som kan la seg fascinere av fossefallet, se hele det spektakulære skuet, som kombinerer natur med arkitektur.

Dét sagt, er det også verdt å legge seg på hjertet at all utbygging av naturen går på bekostning av annet: uberørt natur, dyrene og insektene. Vi bør definitivt begrense denne typen utbygging i størst mulig grad i fremtiden. 

Vøringsfossen

Vøringsfossen Vøringsfossen Vøringsfossen


Endringslogg: Siste avsnitt lagt til april 2021

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!