Policy

Reiselykke jakter gjerne på det unike ved et sted og ønsker fortrinnsvis å formidle det beste med et reisemål – forsøksvis alltid med en åpen holdning til kulturforskjeller og respekt for mennesker og kulturen der vi er gjester – og stadig med deg som leser i tankene. 

Det meste av det du finner her på Reiselykke er reiseopplevelser foretatt over tid og i egen regi. Men jeg samarbeider også med destinasjonsselskaper og turistkontorer, samt andre som jobber innen reiseliv. Samarbeid som er sponset eller betalt er merket, og jeg forbeholder meg alltid retten til å omtale steder og opplevelser helt fritt, basert på mine opplevelser og vurderinger – med øye for deg som leser.

What I see is what you get:

 • Artikler publisert som Reiselykke er skrevet av meg selv og publisert med mine egne fotos. Skulle det motsatte være tilfelle, eller at en artikkel er skrevet av en gjesteskribent, vil dette være tydelig merket  med avsender.
 • På denne nettsiden vil du ikke finne det vi kaller desk-journalistikk – alle reiser som omtales her, er personlig researchet og foretatt av meg selv på omtalte lokasjon, eventuelt av utvalgte gjesteskribenter eller intervju-objekter.
 • Les også om Reiselykkes holdning til fotografering på reise.

Publisering og etikk

 • Reiselykke er kjent med Vær varsom-plakaten, og vet at ord og bilder er makt. Reiselykke ser for øvrig også til den internasjonale standarden ‘STS code of ethics’
 • Artikler og innlegg basert på pressereiser der Reiselykke er invitert som gjest, vil alltid bære preg av Reiselykkes egne vinklinger og opplevelser, og tekst vil alltid være basert på skribentens (min eller gjesteskribenters) egen oppfatning.
 • Omtale og reiseopplevelser skildres og beskrives slik de personlig oppleves uavhengig av om reisen er sponset, betalt eller ei
 • Reiselykke Media kjøper jevnlig klimakvoter via no.myclimate.org eller andre instanser, der økonomiske bidrag går til veldedige forhold.

Deltakelse på presseturer

 • Reiselykke tar utgangspunkt i egne reiser, der jeg i en årrekke har hatt en lidenskap for å utforske verden. Det var slik det hele startet. Men Reiselykke blir også invitert med på presseturer, på linje med andre medier som omhandler reise, som ukeblader, magasiner, aviser, reiseblogger og andre publikasjoner.
 • De reisene Reiselykke velger å delta på, er relevante for øvrig innhold på Reiselykke.
 • Presseturer er i varierende grad dekket, vanligvis av en destinasjons offisielle turistkontor, som bistår med tilrettelegging av program
 • Artikler basert på presseturer er som alltid ellers basert mine egne synspunkt og vurderinger.
 • Presseturer som resulterer i artikler basert på reisen, er merket med «pressetur» øverst i artikkelen og nederst med ytterligere informasjon om hvem som inviterte til reisen.

Anmeldereksemplarer

 • Fra tid til annen får Reiselykke tilbud om anmeldereksemplarer av bøker, på linje med andre medier. Med lengre bakgrunn fra forlagsbransjen og som tidligere bokanmelder, er det helt naturlig for meg å omtale eller vurdere bøker utgitt på ulike forlag. De bøkene jeg velger å anmelde / omtale, velges ut fra nettsidens relevans: boken må være relatert til reise eller en destinasjon.
 • Dette betyr også at jeg ikke merker bokomtaler, bokanmeldelser eller intervjuer med en forfatter hvis bok jeg har fått til vurdering, som «sponset»: Jeg tar ikke betalt for å lese en bok eller skrive om den. Jeg omtaler en bok eller intervjuer en forfatter ut fra bokens eller intervjuobjektets relevans for nettsiden og det jeg regner som interessant for leseren.

Sponset innhold og merking

 • Reiselykke får tilbud om sponsede innlegg: det vil si avsendere som ønsker en vurdering av et produkt eller omtale mot betaling. Dette er artikler som skrives kun dersom det er relevant  for nettsiden og leserne. Min personlige mening kan imidlertid ikke kjøpes, og omtale er derfor ærlige fra min side.
 • Andre typer sponsede artikler, kan være reiserelaterte bedrifter som ønsker å sponse en redaksjonell sak, der de nevnes et sted i saken. Dette er i så fall merket som reklame.
 • Alle sponsede innlegg er tydelig merket med «sponset» eller tilsvarende, øverst i innlegget, samt med ytterligere informasjon om hvem som står som sponsor nederst i artikkelen.
 • Hvis en annonsør jeg godkjenner ønsker en artikkel publisert slik de selv har skrevet den, vil denne i så fall merkes med «annonsør-innhold». Per i dag finnes ingen slike artikler på Reiselykke.

Om merking av artikler

Reise og / eller opphold er sponset, artikkelen ikke er betalt for, men reisen har gitt mulighet til å kunne oppleve et reisemål jeg ikke har besøkt tidligere og slik kan jeg dele opplevelser og reisetips derfra. Jeg velger selv hva jeg vil se, hvordan jeg reiser og hva jeg skriver fra destinasjonen. Eksempel: Rotterdam 

Gjelder artikler der Reiselykke er invitert med på presseturer sammen med andre journalister i regi en destinasjons ambassade, offisielle turistkontor eller annen reiselivsaktør. Her er programmet vanligvis satt i forkant, jeg reiser i en større eller mindre gruppe og har ikke planlagt turen selv –  men jeg velger selv hva jeg vil skrive om og vinkling på artikler. Eksempler: Galicia i Spania, Elefanter i Thailand, vandretur til Gásadalur på Færøyene.

Gjelder artikler knyttet til nyheter om egenutgitte reiseguider for salg. Eksempler: Sri Lanka og Cinque Terre

 

Ved reklamesamarbeid er artikkelen jeg har skrevet, basert på personlig erfaring med reisemålet eller produktet, merket med reklame og annonsørens navn øverst i artikkelen. Denne type reiserelaterte artikler finner du på forsiden under «Reklamesamarbeid». Dette kan være reiser, der oppdragsgiver sponser min tid til å oppleve reisemålet, men der innholdet om reisemålet er helt og holdent fritt etter mine egne vurdringer. Eksempler: Värmland, Karlstad, Bornholm, Det kan også være artikler knyttet til test av produkter, som Osprey.

Ingen merking: Dette er reportasjereiser der jeg planlegger reiserute og innhold selv, samt rene ferieturer, som jeg selvsagt også deler innhold fra. Eksempler: Tokyo, Piemonte og min første reise til Sri Lanka.

Affiliate-markedsføring

 • Reiselykke samarbeider med utvalgte partnere i form av affiliate-lenker (reklamelenker). Dette er gjerne samarbeidspartnere jeg selv benytter, som for eksempel booking.com.
 • En affiliate-lenke er en reklame-lenke som gir en liten provisjon av eventuelle bestillinger eller kjøp du som leser eventuelt gjør basert på omtale av produktet her på siden, og som du bestiller via en lenke her på nettstedet.
 • Ved å foreta et kjøp via en slik affiliate-lenke, støtter du det arbeidet som legges ned i denne nettsiden, selvsagt uten at du selv blir belastet.
 • I tilknytning til slike annonser, merkes disse med affiliate-lenker «affiliate-annonse» før selve annonsen.
 •  Les mer om dette her.

Cookies / informasjonskapsler

Nettsiden har installert Google Analytics. Les mer om cookies / informasjonskapsler her.

Personvern ved påmelding nyhetsbrev

Jeg sender ut nyhetsbrev fra tid til annen (maks hver måned). Alle som mottar nyhetsbrevet har selv bedt om å stå på listen. Denne listen deles ikke med andre, og ingen av mottakere kommer fra kjøpte lister. De som ønsker å slette seg fra listen, gjør det ved enten å sende meg en e-post eller å avmelde seg nederst i nyhetsbrevet.

Nyhetsbrevet inneholder reisetips og inspirasjon, tilbud om deltakelse i konkurranse eller nyheter fra reiselivet. Jeg benytter MailChimp som er et internasjonalt anerkjent system for utsendelse av nyhetsbrev.

Her kan du lese personvernerklæringen.

Mette, Reiselykke