Policy

Samarbeid med Reiselykke?

Reiselykke jakter gjerne på det unike ved et sted og ønsker fortrinnsvis å formidle det beste med et reisemål – forsøksvis alltid med en åpen holdning til kulturforskjeller og respekt for mennesker og kulturen der vi er gjester – og stadig med deg som leser i tankene. 

Det meste av det du finner her på Reiselykke er reiseopplevelser foretatt over tid og i egen regi. Jeg samarbeider også med destinasjonsselskaper og turistkontorer, samt andre som jobber innen reiseliv – men fortsatt reiser jeg mest på egenplanlagte reiser jeg betaler for selv. Det er heller ingen som betaler min lønn når jeg er på reise, i motsetning til når ansatte journalister reiser på oppdrag for redaksjonen de er ansatt i. Derfor er jeg også nødt til å ha inntekt i form av reklamesamarbeid, affiliate-reklame, salg av egenproduserte guider og oppdrag fra andre medier og bransjer.

What I see is what you get:

 • Artikler publisert som Reiselykke er skrevet av meg selv og publisert med mine egne fotos. Skulle det motsatte være tilfelle, eller at en artikkel er skrevet av en gjesteskribent, vil dette være tydelig merket med avsender.
 • På denne nettsiden vil du ikke finne det vi kaller desk-journalistikk – alle reiser som omtales her, er personlig researchet og foretatt av meg selv på omtalte lokasjon, eventuelt av utvalgte gjesteskribenter eller intervju-objekter.
 • Les også om Reiselykkes holdning til fotografering på reise.

Publisering og etikk

 • Reiselykke er kjent med Vær varsom-plakaten, og vet at ord og bilder er makt. Reiselykke kjenner også til den internasjonale standarden ‘STS code of ethics’
 • Artikler og innlegg basert på pressereiser der Reiselykke er invitert som gjest, vil alltid bære preg av Reiselykkes egne vinklinger og opplevelser, og tekst vil alltid være basert på skribentens (min eller gjesteskribenters) egen oppfatning. Jeg merker alltid artikler fra presseturer med «pressetur».
 • Omtale og reiseopplevelser skildres og beskrives slik de personlig oppleves uavhengig av om reisen er sponset, betalt eller ei

Reiselykke på reise

Reiselykke forsøker å gjenspeile gleden og berikelsen det å reise gir: Jeg mener det å reise bidrar til å rive ned unødvendige skiller mellom folk, bidrar til økt forståelse og til å styrke lokaløkonomi.

 • Min holdning til å reise er også å strebe etter å reise på en ansvarlig og bærekraftig måte i størst mulig utstrekning, og dette håper jeg skinner gjennom her på Reiselykke
 • Personlig tar jeg avstand fra å dyreplageri til fordel for turisters underholdning og har tatt stilling til å unnlate å gi penger til barn som tigger. Gjennom frivillig arbeid og her på Reiselykke, har jeg derfor valgt å i stedet gi min støtte til organisasjoner som bidrar til selvhjelp i vanskeligstilte områder rundt i iverden, først og fremst gjennom aktivt samarbeid med IMPACT Norway, men også på annet vis.
 • Reiselykke Media kjøper jevnlig klimakvoter via no.myclimate.org eller via flyselskapene, der økonomiske bidrag går til klimavernprosjekte og bidrar lokalt og globalt for felleskapet.

Deltakelse på presseturer

 • Reiselykke tar utgangspunkt i egne reiser, der jeg i en årrekke har hatt en lidenskap for å utforske verden. Det var slik det hele startet. Men Reiselykke blir også invitert med på presseturer, på linje med andre medier som omhandler reise, som ukeblader, magasiner, aviser, reiseblogger og andre publikasjoner.
 • De reisene Reiselykke velger å delta på, er relevante for øvrig innhold på Reiselykke.
 • Presseturer er i varierende grad dekket, vanligvis av en destinasjons offisielle turistkontor, som bistår med tilrettelegging av program
 • Artikler basert på presseturer er som alltid ellers basert mine egne synspunkt og vurderinger.
 • Presseturer som resulterer i artikler basert på reisen, er merket med «pressetur» øverst i artikkelen og nederst med ytterligere informasjon om hvem som inviterte til reisen.

Anmeldereksemplarer

 • Fra tid til annen får Reiselykke tilbud om anmeldereksemplarer av bøker, på linje med andre medier. Med lengre bakgrunn fra forlagsbransjen og som tidligere bokanmelder, er det helt naturlig for meg å omtale eller vurdere bøker utgitt på ulike forlag. De bøkene jeg velger å anmelde / omtale, velges ut fra nettsidens relevans: boken må være relatert til reise eller en destinasjon.
 • Jeg tar ikke betalt for å lese en bok eller skrive om den. Jeg omtaler en bok eller intervjuer en forfatter ut fra bokens eller intervjuobjektets relevans for nettsiden og det jeg regner som interessant for leseren. Dette er rent redaksjonelt innhold og merkes derfor ikke som reklame eller sponset. Derimot forbeholder jeg meg retten til å lenke til affiliate-partner Haugen Bok. En slik lenke er i å så fall merket. Ved å kjøpe bok via denne lenken får Reiselykke en liten sum, uten at det går på bekostning av leser eller forfatter.

Om merking av artikler

Ingen merking: Dette er reportasjereiser der jeg planlegger reiserute og innhold selv, samt rene ferieturer, som jeg selvsagt også deler innhold fra. Eksempler: Tokyo, Piemonte og min første reise til Sri Lanka.

Sponset opphold eller reise gir mulighet for flere reportasjereiser, og dette gjelder for gratis overnatting eller reise. Artikkelen er merket øverst med for eksempel teksten «hotelloppholdet er sponset av xxx» i hht. markedsføringsloven og god presseskikk. Slike samarbeid bidrar til at godt innhold med relevante reiseartikler kan fortsatt publiseres her på Reiselykke.  Dersom for eksempel en flyreise er sponset, er gjerne øvrige reiseutgifter dekket av Reiselykke. Eksempel: Cape Town. For eksempler på sponset opphold som har resultert i hotellomtale, se Hotell Dalen og Manchebo Boutique Hotel & Spa

For hotellomtaler, se dette eksempelet:

Når Reiselykke er invitert med på presseturer, merkes artiklene som kommer ut av det med tag’en til venstre. Dette gjelder artikler der Reiselykke er invitert med på presseturer sammen med andre journalister i regi en destinasjons ambassade, offisielle turistkontor eller annen reiselivsaktør. Her er programmet vanligvis satt i forkant, jeg reiser i en større eller mindre gruppe og har ikke planlagt turen selv –  men jeg velger selv hva jeg vil skrive om og vinkling på artikler. Eksempler: Galicia i Spania, Elefanter i Thailand, vandretur til Gásadalur på Færøyene.

Ved reklamesamarbeid er artikkelen jeg har skrevet, basert på personlig erfaring med reisemålet eller produktet, merket med reklame og annonsørens navn øverst i artikkelen. Denne type reiserelaterte artikler finner du på forsiden under «Reklamesamarbeid». Dette kan være reiser, der oppdragsgiver sponser min tid til å oppleve reisemålet, men der innholdet om reisemålet er helt og holdent fritt etter mine egne vurdringer. Eksempler: Värmland, Karlstad, Bornholm, Det kan også være artikler knyttet til test av produkter, som Osprey.

Reiselykke Media utgir eguider. I henhold til markedsføringsloven, merker jeg artikler knyttet til nyheter om egenutgitte reiseguider for salg. Annonser for disse er også merket med «egenreklame». Eksempler: Sri Lanka og Cinque Terre

Merk:

 • Reiselykke publiserer ikke reklametekster «mot linkutvekskling»
 • Reiselykke promoterer ikke forbrukslån, spill eller gambling
 • Reiselykke publiserer ikke reiseartikler skrevet av reklamebyråer/destinasjonsselskap mot linkutvekskling

Affiliate-annonser

 • Reiselykke samarbeider med utvalgte partnere i form av annonser med affiliate-reklame. Eksempler: booking.com, Haugen Bok og Get Your Guide
 • En affiliate-lenke er en reklame-lenke som gir en liten provisjon av eventuelle bestillinger eller kjøp du som leser eventuelt gjør basert på omtale av produktet her på siden, og som du bestiller via en lenke her på nettstedet.
 • Ved å foreta et kjøp via en slik affiliate-lenke, støtter du det arbeidet som legges ned i denne nettsiden, selvsagt uten at du selv blir belastet.
 • I tilknytning til slike annonser, merkes disse med affiliate-lenker «affiliate-annonse» før selve annonsen.
 •  Les mer om dette her.

Cookies / informasjonskapsler

Nettsiden har installert Google Analytics. Les mer om cookies / informasjonskapsler her.

Personvern ved påmelding nyhetsbrev

Jeg sender ut nyhetsbrev fra tid til annen (maks hver måned). Alle som mottar nyhetsbrevet har selv bedt om å stå på listen. Denne listen deles ikke med andre, og ingen av mottakerne kommer fra kjøpte lister. De som ønsker å slette seg fra listen, gjør det ved enten å sende meg en e-post eller å avmelde seg nederst i nyhetsbrevet.

Nyhetsbrevet inneholder reisetips og inspirasjon, tilbud om deltakelse i konkurranse eller nyheter fra reiselivet. Jeg benytter MailChimp som er et internasjonalt anerkjent system for utsendelse av nyhetsbrev.

Her kan du lese personvernerklæringen.

Merk: Reiselykke deler mye innhold basert på personlige erfaringer og tipsene gis bort gratis. Noen av lenkene på denne nettsiden er affiliatelenker, der det utbetales kommisjon til Reiselykke om du bestiller overnatting eller annet via disse. Du blir ikke ekstra belastet av den grunn. Publiseringer er med forbehold om skrivefeil, endringer etter at artiklene er blitt skrevet og Reiselykke står ikke ansvarlig for nettsider artiklene her viser videre til. Tipsene her er personlige og smak kan variere fra person til person. Sjekk alltid reisetips før du bestiller reise eller opphold og les deg opp på UDs reiseråd før du bestiller reise til et land du ikke kjenner godt fra før. 

Mette, Reiselykke