Reisetanker: Vi lever i en global verden

Det er 21. august 2018 og jeg er på pressetur med 16 andre journalister fra ulike deler av verden. Etter sykkelturen sitter vi tett i tett i en leir her i Soweto, Gauteng-distriktet, hvor vi får en innføring i lokale skikker og tradisjoner.

Det er derfor jeg har så fine og fargerike smykker på meg på bildet under:

Mette i Soweto

Like etter bildet er tatt, skal vi få en skål med hjemmebrygget øl, som vi – tradisjonen tro – sender mellom oss, setter leppene våre mot og drikker av, en etter en. (Akkurat det sto jeg over selv, men sendte bollen videre).

Det var lenge før vi visste noe om et nytt virus som skulle komme mellom oss, gjøre oss så redde og holde oss hver for oss i så lang tid.

Nå er atter en ny mutasjon dukket opp, og igjen stopper vi fly fra å komme og innfører innreisekarantene i håp om å bremse denne nye varianten. Mens vi, og mange med oss i vår del av verden, er klar for vår tredje dose, befinner andre deler av verden seg i en situasjon der de knapt har fått sin første.

Hva skal til for at vi skjønner, og tilrettelegger for at, vi tross alt alle er del av dem samme verden? Dette ikke er over før det er over for alle. Vi er alle medlemmer i et globalt fellesskap, vi kan ikke og vil ikke leve isolert på hver vår lille flekk på kloden. Vi kan kanskje ikke reise like mye som før. Men det bør være av hensyn til klimaet, mener jeg, og ikke på grunn av frykt og urettferdighet.

Nylig leste jeg i Bistandsaktuelt at det er oppført et tog som frakter vaksiner der hvor det er vanskelig for folk å la seg vaksinere. La oss håpe det nytter. La oss håpe bedre tiltak gjøres også andre steder. For nå har vi hjulpet oss selv først. Nå må vi hjelpe naboen, akkurat som ombord på flyet. Som for eksempel Biden foreslår, med å oppheve patentrettigheter for vaksiner.

Det er på tide å løfte blikket. Vi er ikke bare et «vi» hver for oss. Vi er alle del av et større bilde. Pandemien er ikke over, før den er over for alle.

Morgentimene i dag har jeg tilbrakt mentalt på pressetur i Sør-Afrika. Jeg deler flere bilder fra da jeg var på sykkeltur i Soweto her.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!