En reise i Valentinsdagens historie

En reise i Valentinsdagens historie

Kjenner du historien bak Valentinsdagen? Historien viser at denne dagen en gang i tiden visstnok hverken hadde med gaver eller kjærligheten å gjøre.

Derimot var det en dag som etter katolsk skikk handlet om å feire en eller flere tidlige kristne helgener som het Valentinus. 

Praha
Love Locks i Praha

I følge en veldig interessant artikkel skrevet av professor emeritus Audun Dybdal på snl.no, fantes det to helgener med navnet Valentinus.

Begge helgener ble feiret 14. februar. Den ene var en romersk prest, den andre en biskop. Legendene om disse martyrene er visstnok ikke særlig troverdige, men det er heller ikke noe som tyder på en sammenheng med elskende par eller romantikk.

Første gang dagen skal ha blitt forbundet med 💗 er rundt tiden da den engelske dikteren Geoffrey Chaucer døde i 1400. Chaucer skriver nemlig i diktet The Parliament of Fowles at fuglene søkte make på St. Valentins dag. 

Romantiske reisemål: par i Marrakech
Marrakech er forresten et romantiske reisemål

Dybdal skriver om flere mulige opprinnelser til denne romantiske utviklingen i sin artikkel. Som at man tilbake på 1700-tallet begynte å gi blomster, konfekt eller kort som ble kalt valentiner. 

Kommersialiseringen vi ser i USA har helt klart begynt å komme hit, selv om vi kanskje ikke når helt opp i amerikanernes liga. Men det er visstnok forventet at vi skal bruke en hel del penger også her til lands på dagen i dag. 

Feirer du Valentins dag? 

Kjærlighetslåser ved Monterosso
Love locks i Cinque Terre
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!