Med hurtigtog i Spania: Effektivt og miljøvennlig

Med hurtigtog i Spania: Effektivt og miljøvennlig

Å reise med hurtigtog i Spania er en sann fryd! Med AVE-togene kan du suse av gårde til flere av Spanias storbyer og oppleve helt ulike deler av Spania på et blunk. 

Spania består av i alt 17 autonome regioner, alle med sterke tradisjoner. Det å utforske Spania blir derfor nesten som å besøke ulike tradisjoner og kulturer, men som likevel har mye til felles.

Så det å reise i Spania er rett og slett som å utforske en hel liten verden i ett og samme land. Og reiser du med toget, kan du utforske nokså ulike sider ved Spania, uten å bruke for lang tid på reisen dem imellom. Ikke minst om du benytter muligheten til å reise med hurtigtoget AVE som har en toppfart på 310 km/t.

Hurtigtogene, AVE-togene, i Spania kjører over 3100 km med skinner, og er dermed det lengste høyhastighetsnettverket i Europa. Dette systemet kobler byer sammen på kryss og tvers i Spania, deriblant de seks byene jeg omtaler i denne artikkelen.

Nyhet: Miljøvennlige pakkereiser blir mer tilgjengelige

Det spanske jernbaneselskapet Renfe og reisebyrået Jumbo Tours har nylig signert en avtale for å fremme bruken av AVE Høyhastighetstog blant internasjonale turister under deres besøk i Spania. De to selskapene anslår et marked på rundt 20 millioner utenlandske reisende som hvert år kan ankomme spanske turistbyer med nettopp høyhastighetstog. 

I den forbindelse samarbeider de nå for å utarbeide og markedsføre togpakker som inkluderer stopp og eventuelt overnatting til steder av kulturell interesse i Spania. Renfe og Jumbo Tours jobber i disse dager med et pilotprosjek som snart skal legges ut for salg.

Flere ønsker å reise med tog

Studiene utført av de to selskapene anslår at det er en svært viktig nisje av turister som sannsynligvis vil dra nytte av denne formen for «kulturell utflukt». Dette grunner de i at 78 % av de utenlandske turistene som ankommer Spania, oppholder seg der i minst 4 dager, og 30 % i minst én uke. 

Spania er det landet i verden etter Kina med flest linjer med høyhastighetstog. De spanske togene beveger seg opp i 310 km/t noe som gjør det natulig å velge dette alternativet når man ønsker å bevege seg effektivt mellom to spanske byer. 

→ Les også: Slik reiser du ut i Europa med tog

Å reise med tog i Spania

Jeg husker godt mitt første møte med toget i Spania: Den gang da dro vi fra Barcelona til San Sebastian i løpet av en natt. Det var en lang reise og ikke av den raske varianten. Men koselig var det, og jeg husker opplevelsen godt, fortsatt.

Langt senere var jeg tilbake i Spania og det ble mitt første møte med Spanias hurtigtog. Turen gikk fra Málaga til Madrid på et svisj! På under tre timer befant vi oss i en helt annen del av Spania. Det er klart det fristet til gjentakelse!

I denne artikkelen tar jeg utgangspunkt i reiser med AVE-tog fra Madrid. Men si du i stedet befinner deg ved Solkysten, kan du enkelt komme deg fra Málaga til Sevilla på under to timer – eller fra Málaga til Madrid på litt mer enn to timer.

Ekspresstogene, mellomdistansetogene og lokaltogene tar deg enda litt lenger, til mindre steder, koselige byer og strandområder. Tar du skinnene fatt i dette landet, vil du kunne utforske mange spennende steder – enten du ankommer med fly eller tog. Og du kan så klart kombinere det hele med buss eller leiebil, også.

→ Les også: Å reise med tog: Reiselykke på to skinner
Ronda, Spania
Her et bilde fra Ronda, som også nås med tog fra flere steder – om enn ikke med AVE-togene

I denne artikkelen tar jeg utgangspunkt i Madrid og omtaler kun byer jeg selv har vært i.

Madrid – Spanias elegante hovedstad

Palacio de Cristal i Buen Retiro parken i Madrid
Palacio de Cristal i Buen Retiro parken

En storbyweekend i Madrid er en super feriekombinasjon med badeliv ved Costa del Sol, tapashovedstaden Valladolid eller utflukt til UNESCO-byen Ávila – for å nevne noe. Alle disse stedene når du enkelt og raskt med tog. Men Spanias hovedstad har ikke minst mye å by på i seg selv!

Omtrent midt i Spania, mellom historiske byer og anerkjente vinområder, ligger Madrid, full av fristende matopplevelser, kulturopplevelser og storbyliv. Her ligger boulevardene mellom elegante bygninger, med gode shoppingmuligheter og restauranter for enhver pris. Ikke minst er det her i Madrid vi finner en av verdens viktigste kunstsamlinger.

Madrid er også hjemmet til et av Europas største kongelige palass, Palacio Real. Selv om kongefamilien ikke lenger bor her, er dette deres offisielle residens og verdt et besøk. Tar du turen, kan du også ta en nærmere titt på Almudena-katedralen fra det 17. århundre, som ligger ved. Ikke minst kan du legge spaserturen til parken sammen med de lokale, i Buen El Retiro. Den er ikke som alle andre parker, dette, for å si det sånn.

Det jeg i hvert fall vil anbefale, er at du tar turen til Prado-museet, som er en av verdens ledende kunstmuseum. Like i nærheten ligger for øvrig Thyssen-Bornemisza-museet, med mer enn 800 malerier fra de flamske malerne til i dag. Et tredje sentralt museum er Reina Sofia-museet, som viser spansk samtidskunst.

Ellers bør du få med deg koselige Plaza Santa Ana og turistattraksjonen Plaza Major. Matglade vil kanskje glede seg over et besøk på San Miguel-markedet. Her kan du ta en matbit i baren både her og der. Eller hva med en kulturell opplevelse hos Madrids eldste tablao, Villa Rosa?

Les mer om Madrid her

Valladolid – Spanias tidligere hovedstad

En hurtigtogtime unna Madrid ligger Valladolid – også denne tidligere hovedstad i Spania. I dag er byen også kjent som åstedet for verdensmesterskapet i tapas.

Ved Plaza Universidad står statuen av Miguel de Cervantes; høyt hevet på sitt podie står han liksom stolt og ser ut over byen han en gang bodde i. For det var her i Valladolid at den kjente forfatteren skrev Don Quijote. Det var også her oppdageren Christopher Columbus tilbrakte sine siste 15 dager. Det er med andre ord ikke en hvilken som helst by man kommer til her.

Som by var Valladolid særlig fremgangsrik i perioden mellom slutten av det 16. århundre frem til begynnelsen av det 17. århundre. Flere av bygningene i byen er fra slutten av det 15. århundre til begynnelsen av det 17. århundre, preget av arkitektur fra sengotisk arkitektur og særlig renessansetid.

Iglesia de San Pablo Valladolid
Iglesia de San Pablo

Flere av byggverkene i Valladolid er også godt tatt vare på, mens det i visse deler av byen bærer preg av langt mer moderne bygninger. I kvartalet Saint Martin er det først og fremst de historiske inngangspartiene som er bevart, mens resten av bygget gjerne er i teglstein. Her kan det være fint å delta på en guidet omvisning, for å lære mer om historien bak hvordan Valladolid i sin tid ble Spanias hovedstad.

Les mer om Valladolid her
AVE-toget fra Madrid til Valladolid tar 1 time og 2 min.

Málaga – Costa del Sols kulturelle hovedstad

Málaga er langt mer enn den kjente flyplassen og de populære strendene rundt! Dette er også en spennende kulturby, verdt å utforske for alle som setter pris på kunst- og matopplevelser.

I denne eboka deler jeg mine beste tips og råd til Málaga og Costa del Sol

Med i alt 37 museum og det nyere Centre Pompidou, kan Picassos fødeby i dag kalle seg et sentrum for samtidskunst i Sør-Spania. Gamlebyen i Málaga er ellers som et utendørs museum i seg selv: Med to slott fra byens arabiske forhistorie, Alcazaba og Gibralfaro, katedralen og det romerske teateret midt i gamlebyen hører det også med å bli kjent med litt av byens spennende historie.

Arkitekturen i byen bærer preg av en miks mellom maurisk arkitektur og 1800-tallets industrielle design. Her gjelder det å se opp! Særlig synlig er dette på matmarkedet, El Mercato de Atarazanas. Dette er et spennende bygg, som har vært både kloster, verft og matmarked. For av alle ting: akkurat her, midt i byen, gikk skillet mellom land og hav. Bygget var rett og slett en del av havnen, som i dag ligger vel minst en kilometer unna.Sevilla – Andalucias hovedstad

Gatelampe i Sevilla

På i underkant av to timer fra Málaga eller litt over fra Madrid, kommer du til Sevilla: En vakker by som kombinerer historiske monumenter med hypermoderne arkitektur.

Sevilla har en gamleby som er utsøkt vakker, og der vi kan oppsøke historien gjennom flere hundre år tilbake i tid. Her ligger severdighetene tett i tett, med katedralen i  Sevilla, Archivo de India og Reales Alcázares innen gåavstand. Alle tre byggverkene er innlemmet i UNESCOS verdensarvliste og besøket bør definitivt planlegges før avreise.

Katedralen er det største gotiske og det tredje største kristne tempel i verden, mens Reales Alcázares er det eldste, ubebodde kongelige palass i Europa.  Dette er med andre ord to store severdigheter, som begge tar tid å besøke. Men også utenfor gamlebyen ligger det spennende arkitektur og venter: Det hypermoderne bygget Metropol Parasol – også kjent som Las Setas (soppene) på folkemunne.

Det er Jürgen Mauer som står bak dette treverket, som antas å være det største bygget av tre i verden. Her er det populært for lokalbefolkningen å henge på plassen i skyggen av sola, mens turistene gjerne stiller seg i kø for å komme på toppen av bygget, som ganske enkelt må oppleves – særlig om du er interessert i arkitektur.

Raskeste AVE-tog fra Madrid til Sevilla tar 2 timer og 21 min.

Barcelona – Antonio Gaudis mesterverk

Barcelona

Barcelona er den fargerike storbyen som tilbyr alt: shopping, strandliv, kultur, party og kulinariske høydepunkter – dessverre også så mange turister at en del av innbyggerne har sett seg lei.

Tar du turen, og har du ikke vært her før, vil du oppleve spennende arkitektur, en katedral som til syneletende aldri blir ferdig og historiske gater og smau å gå seg vill i. En herlig by! Men forvent altså ikke å ha den helt for deg selv …

I Barcelona kan du vandre fra tapasbar til tapasbar, fra smau til smau, i den mørke, mystiske gamlebyen Barrio Gòtic eller spennende El Born. Her kan du gjøre deg kjent med den gotiske arkitekturen i gamlebyen, ved for eksempel å besøke katedralen Santa Creu og Plaça Reial.

For å få et overblikk over byen, ta turen til topps i Barcelonas første kirke; La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Her kan du også se helt opp mot Barcelonas høyeste fjell, Tibidabo, der Spanias eldste fornøyelsespark ligger.

Mellom besøk i designerbutikker og fortausrestauranter i El Born, ta gjerne turen bortom kirken Santa María del Mar. Matmarkedet Mercat de Santa Caterina, er også verdt en tur. Unn deg gjerne en times kultur på Picassomuseet. Og for all del: Få med deg katedralen, La Sagrada Familia. Men bestill billett i forveien. Køen er uendelig lang om du ikke planlegger besøket godt nok!

→ Les også Barcelona: byen som har alt
Raskeste AVE-tog fra Madrid til Barcelona tar 2 timer og 30 min.

Valencia – den futuristiske byen

La Ciudad de las Artes y de las Ciencias i Valencia

Valencia er kjent som paellaens opphavssted, har en flott katedral  og er kjent for sitt futuristiske uttrykk i vitenskapsparken.

Det er særlig det siste som trekker besøkende, nettopp på grunn av de spenstige bygningene vi finner der.

La Ciudad de las Artes y de las Ciencias er et område som dekker planetariet L’Hemisferic, teknologimuseet Museo de las Ciencias Principe Felipe, kultursenteret Palacio de las Artes og parken L’Oceanografic. Byens arkitektur bærer for øvrig preg av ulike stilarter: middelalderarkitektur, arabiske innslag fra den gang maurerne regjerte, art deco.

Langs Costa del Azanar ligger sandstrendene og i gamlebyen finner du koselige gater og plazaer, samt katedralen som visstnok rommer den hellige gral.

Se min guide til Valencia her

Raskeste AVE-tog fra Madrid til Valencia tar 1 time 40 min.

AVE-togene i Spania

Hurtigtogene i Spania har 3100 km med boltreplass og en toppfart på opp mot 310 km/t. Dette er rutene AVE-togene opererer, og billetten kan du booke hos Renfe, for eksempel.

Reisen til Spania

Reiser du med fly, tilbyr både SAS og Norwegian direktefly. Men vil du reise hele veien fra Norge med tog er selvsagt også det mulig. I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Første gang publisert 6. november 2019. Oppdatert i forbindelse med pressemelding fra Spanias turistkontor 8. februar 2023


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!