Tigrene i Nordens Ark

Nordens ark, tiger
Please Add Photos <br> to your Gallery

Knappe timen fra svenskegrensen ligger en park som tar seg av utrydningstruede dyrearter. Noen av dyrene som befinner seg i faresonen, er amurtigrene, også kjent som sibirsk tiger. Kom – bli med inn til tigrene i Nordens Ark!

Jeg har egentlig aldri vært særlig glad i dyreparker, må jeg innrømme. Men når vi får sjansen til å oppleve en dyrepark som tar seg av utrydningstruede dyr, gir jeg det en sjanse. For det er noe jeg gjerne vil høre mer om.

– Her har vi kun dyr som vil klare seg utendørs i nordisk temperatur, året rundt, forteller Karin Larsson. Dyrepasseren guider oss blant dyrene på Nordens Ark. Hun forteller om miljøprofil og hvordan dyrene blir stelt og matet.

Nordens Ark åpnet i 1989, og her drives det med avl for å sikre visse bestander for fremtiden. Det drives også forskning i parken, og det finnes en egen økopark på området. Selve gården, Åby säteri, er vernet, og det er 15 dyrepassere ansatt året rundt. Dyrene skal kunne gå ute, derav dette kravet til at dyrene må tåle det nordiske klima, og at det ikke er egnet for tropiske arter. – Men dyrene har et le de kan gå under om det blir for surt og kald, forklarer Karin.

Her finnes alt fra insekter og padder til store kattedyr. Vi får en guidet rundtur og hilser på små europeiske jordekorn, røde pandaer og leoparder – for å nevne noe. Men det er tigermamma og hennes tre små som fanger min interesse. For vi er så heldige at vi får slippe inn til dem, bakenfor gjerdet rundt den store innhengningen. Fortsatt beskyttet av et nettinggjerde, er det liten tvil om at det er rovdyr vi er nærheten av.

 • De tre små tigerungene ble født på Nordens Ark 23. april. Moren kom til Nordens Ark i 2007, og er rangert som en ener i det europeiske avlsprogrammet. Fordi hun er født i det fri, regnes hun som særskilt verdifull.

Om amurtigeren

 • Amurtigeren er verdens største kattedyr, med en vekt på 300 kg og 3 meter i lengde.
 • Hunnen går gravid i 100 dager, og får 2 til 3 unger
 • Ungene blir hos henne inntil de er 18 måneder gamle
 • Amurtigeren er rødlistet, hvilket betyr at den er kraftig utrydningstruet
 • For 100 år siden var det 100 000 amurtigre. Nå kan antallet være helt nede i 3 500
 • Største trussel er illegal jakt

Komme dit: Nordens Ark ligger i Hunnebostrand, ca. en times kjøring fra Svenske-grensen.

Besøket hos Nordens Ark var en del av reisen til Vest-Sverige, og er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Sweden

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Nydelige bilder, Mette! Og bra fanget med brølet på slutten! Det fikk ikke jeg med meg 😉 Mmm, de ungene var jo dødsskjønne! Hadde lyst til å ta med meg en hjem, men det får vel holde med den lille tigerpusen jeg har. Spennende at NRK også har vært innom og hilst på dem forresten!

 2. Hei Ingeborg. Takk for det! Det var hyggelig å høre 🙂
  Ja, det var veldig fint å få se dem så tett på!

error: Content is protected !!