Min verste reiseopplevelse

verste reiseopplevelse
Det hender idyllen slår sprekker … Illustrasjonsfoto: Koh Lipe i Thailand

… og hvordan jeg begynte å ta styringen over egne reiser.

Til tross for at jeg elsker å reise, skal jeg innrømme det: jeg har hatt noen dårlige reiseopplevelser. Skikkelig dårlige.

For:

 • Selv om jeg setter pris på uplanlagte hendelser underveis på reisen (noe jeg også skriver om her):
 • Selv om jeg som reisende aksepterer at ting ikke er som hjemme (noe som er litt av poenget, må sies):
 • Selv om jeg opplever ubehagelige situasjoner langt utenfor komfortsonen (noe jeg mener er en del av det å reise og vokse som menneske):

Det finnes reiser som har satt meg fullstendig ut av spill.

 • Jo da, det er kjipt å sitte i et fly som aldri letter, for så å bli stuck på flyplassen hjemme i over et døgn, mens et varmt reisemål og forhåndbetalt hotell venter. Men det er ikke det verste som kan hende.
 • Det er mer enn kjedelig å tryne så til de grader i skibakken at alpeferie byttes med operasjonssal, og skaden får uante konsekvenser på sikt.
 • Det er ikke særlig morsomt å ligge på et hotellrom langt vekk-i-stan og på en øy, med lys og klær på, fordi det kravler av kakerlakker på rommet du sover i (eller snarere – ikke får til å sove i).
 • Det er også kjedelig å få magesjau, bronkitt, halsbetennelse – you name it – langt hjemmefra.
 • Eller å se seg nødt til bryte vaksinekur mot malaria midt i nettopp Malaria-land – på grunn av for sterke bivirkninger.
 • Og det er kjipt å bli liggende på et hotellrom svimt av i full feber helt alene i New York. Mens storbyen lever sitt eget, spennende liv på andre siden av vinduet.

Alt dette har hendt meg. Men det verste var likevel mitt første møte med den store verden. Det kunne nemlig ha medført at jeg aldri ville ut og reise noensinne igjen. Og bare tenk på alt jeg ville ha gått glipp av da!

Min verste reiseopplevelse er nemlig dette:

Da jeg ble bitt av en rotte mens jeg sov

Det verste er – at det er helt sant! Og det var ikke under en backpacking-tur på et lugubert sted eller i en landsby langt unna sivilisasjonen. Dette var på chartertur til Syden. Og vi snakker maaange år tilbake i tid (hjelpes …).

verste reiseopplevelse

Postkort fra Rhodos fra den gang da …

Jeg var student, og hadde jobbet hele sommeren for å spare penger til neste semester. De to siste ukene mente både jeg og kjæresten at begge at vi fortjente en belønning – en to ukers hopp på-tur til Syden. Som sagt, så gjort.

Hotellet var i stil med vår lommebok, et uspesifisert to-stjerners hotell. Alt såre vel så langt. Men:

 • I hotellets kjeller lå en nattklubb med åpningstid fra 02-06 (umulig å sove. (Nei, jeg var ingen partyløve da heller …))
 • Rommet var så skittent, at jeg umiddelbart gikk til innkjøp av klorin og fullt vaskeutstyr (til mitt forsvar: jeg var ikke så vant til å reise den gang …)
 • I tillegg var det (selvsagt) ikke aircondtion, og med 40+ grader ute, ble det nok en grunn til ikke å få sove. Jeg hadde tross alt aldri opplevd varme av dette kaliber før (ikke at jeg har blitt noe bedre til å takle det med alle årene på reise, heller …).

Men dette var bare starten. Fordi vi ikke hadde aircondition, åpnet vi balkongdøra første natt, hvilket resulterte i:

 • Et rom fylt med mygg og en kropp dekket av 150 byller (ja, jeg telte! Åpenbart allergisk, og det så så ille ut, at folk på stranda kom og spurte hva som feilte meg … Kjempegøy! )
 • At ei rotte fant veien inn på rommet, gjemte seg i et klesskap, til den fant det for godt å krype frem, bite meg i fingen mens jeg sov, for dernest å tusle tilbake til skapet og gjemme seg igjen.

Det var først noen dager senere min kjære trodde meg: at jeg hadde hørt rasling i rommet, at jeg var blitt bitt av noe med skarpe tenner, og at det slett ikke var sånn man skal regne med, selv i Det Store Utland, Syden. For nå så han nemlig med egne øyne at rotta hoppet ut av skapet. Selv spratt han opp i senga, hylende av skrekk. Rotta jumpet endelig tung og seig ut igjen den veien den kom inn – ut balkongdøra som vi igjen hadde latt stå åpen (i dette tilfellet riktig valg!).

Når jeg i tillegg fikk øyeninfeksjon av lekk snorklemaske, med påfølgende legebesøk og magen etter hvert slo seg vrang, var det med stor lettelse vi kunne returnere til Norge. Faktisk var lettelsen så stor at det tok fire år før jeg orket prøve meg på ferie utenfor Norges grenser igjen.

Slik ble det til at vi tok styringen over egne reiser. Først som backpackere rundt omkring i USA og Europa. Senere som flashpackere og reisende lenger ut i verden.

Jeg sier ikke at jeg ikke kommer til å reise på organiserte turer eller charter igjen. Men jeg reiser aldri igjen uspesifisert. Med alle de muligheter vi har til å sjekke rating, omtaler og anbefalinger som finnes nå, tviler jeg på at jeg ville havnet i samme fella igjen. Nå ville jeg uansett bare snudd i døra og funnet et nytt sted å bo.

Det ville ikke vært første gang.

verste reiseminne

Koh Lipe: Vakker idyll! VAr der bare ikke for et rom fullt av kakerlakker … Men  likevel har jeg noen av mine fineste reiseminner herfra!

Hva er din verste reiseopplevelse?

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

15 kommentarer

 • Geir sier:

  Sånne saker vil vi ha mer av! Ble nysgjerrig på hvor den første turen gikk. Sunny Beach?

 • coffee in a cup sier:

  åh, nå kjente jeg at jeg fikk grøsninger nedover hele ryggen… av den rotta altså! og jeg ble, som geir her, litt nysgjerrig på hvor du var på charter-tur?

 • Spännande att läsa! Jag grejar inte råttor, det är bland det värsta jag vet…

  Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om mina värsta reseminnen i våras: http://resfredag.se/mina-varsta-reseminnen/

 • lavFODMAP sier:

  Nå måtte jeg le… Først fordi jeg kjente meg igjen i «første gang uspesifisert og aldri mer» (skjønt jeg prøvde det faktisk en gang til, noen år etterpå, da snudde jeg i døren og endte opp med å betale full pris… 🙂 ), og så fordi Geir spurte om det var Sunny Beach. Min første chartertur alene, sammen med min nåværende mann, er en av de verste turene jeg har hatt. Fattige studenter som vi var hadde også vi hoppet på en billigtur. Allerede da vi kom inn i kabinen skjønte vi at reisen kom til å bli i samme stil som det vi hadde betalt… Balkan Air hadde løse flyseter, kondens som dryppet fra taket og passasjerene bestod stort sett bare av middelaldrende charterturister som skulle drikke mest mulig. Hotellrommet var en tragedie og til og med været var ille. Etter første uken spurte vi om å få reise hjem igjen, men måtte pent bli en uke til… Jeg klarte å få hjernerystelse, men nektet å gå til legen. Magesjauen kom heldigvis ikke før vi var kommet til bilen, på vei hjem fra flyplassen. Hehe, den «heisaturen» der har vi ledd av så mange ganger at jeg nå ble veldig inspirert til å skrive et aldri så lite blogginnlegg om det jeg og. 🙂

  • Mette sier:

   Hei, Cecilie. Takk for at du deler ditt reiseminne 😉 Jammen bra vi ikke lot dette bli våre eneste reiseopplevelser ut i verden, hva? Gleder meg til å lese innlegget ditt 🙂

 • Kjersti sier:

  Jeg har bare positive erfaringer med å reise uspesifisert. Charter er egentlig ikke min greie, men noen ganger dukker det opp restplasser til interessante steder som er for billige til å takke nei til. På Kypros fikk vi et stort rom med eget kjøkken, og på Kapp Verde fikk vi et helt greit hotellrom som lå midt i sentrum, i motsetning til de kjedelige dyre hotellene som lå så langt unna sentrum at det kunne vært hvor som helst. Kanskje har jeg hatt flaks, eller så har charterselskapene blitt bedre siden sist du reiste uspesifisert. Ta gjerne sjansen på å reise uspesifisert igjen – enten er du heldig og får et supert hotellrom ekstremt billig, eller så kan du ha som plan B å flytte et annet sted for egen regning. Verre er det ikke 🙂

  Tror aldri jeg har hatt en så dårlig reiseopplevelse at det har ødelagt hele reisen. Det verste jeg kan huske er at kameraet mitt ble stjålet i Latvia, men ellers klarer jeg å glemme de negative opplevelsene ganske fort. Har opplevd å ikke få plass på flyet, forsinket bagasje, ekle dyr på rommet, forsøk på lommetyveri, sykdom, gått tom for penger, gått meg vill, blitt lurt for penger og andre skuffelser og irritasjonsmomenter, men i ettertid trøster jeg meg med at dårlige opplevelser blir gode historier og nyttig erfaring.

  • Mette sier:

   Hei Kjersti. Takk for kommentar! Fint å høre om dine erfaringer 🙂
   Det er litt av hvert som kan skje på reise, men som regel går det veldig fint og vel så det. Selv setter jeg pris på at jeg ikke kan planlegge for, eller ta høyde, for alt på tur. Men av akkurat denne spesielle episoden har jeg lært blant annet å ikke la balkongdøra stå åpen om natta 😉

 • Desertblues sier:

  Hørtes ikke bra ut, men jeg tenker at det er en del av ferieopplevelsen. Min verste opplevelse hadde jeg på et tog i indre Kina, men jeg overlevde og har hatt mye glede av å tenke på historien i ettertid. Fælt mens det står på, mye latter etterpå..

  • Reiselykke sier:

   Ja, ikke sant? Det uforutsetter skaper gjerne også morsomme opplevelser og minner å le av i etterkant. Samt – man blir en erfaring rikere!

 • Ontripdk sier:

  Sjovt indlæg og det lyder ikke som en særlig god oplevelse. Men dejligt befriende at læse om en dårlig oplevelse, for dem er der desværre jo også nogle af når man rejser ud i verden. Det er bare sjældent at nogle skriver om dem.
  Heldigvis har jeg ikke selv oplevet særlig mange dårlige ting men skal jeg skrive om en, må det blive om min charter rejse til Tunisen for mange år siden. Ingen turde tage ud fra hotel området hvor der var hegn omkring. Ingen turde tage på stranden om aften fordi de frygtede at blive voldtaget. Når man tog ind til byen blev man overfaldet af folk der vilde sælge dig noget, de hev i dig, råbte af dig og en del fik stjålet deres penge.
  Jeg var der kun i en uge (heldigvis) og dem som skulle være der i 2 uger tiggede os om vi ikke ville bytte med dem for de ville bare HJEM.
  Det er heldigvis mange år siden men den eneste gang hvor jeg har glæder mig til at komme hjem efter en ferie.

  • Reiselykke sier:

   Takk for fin tilbakemelding!
   Det er godt å høre at din reiseopplevelse også var et engangstilfelle, og at dette ikke stoppet reiselysten din 🙂 Tenk alle de andre fine reiseopplevelser du ville ha gått glipp av da!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.