Reisetips til Bali

Ubud på Bali er ikke et sted man glemmer så fort. Det er snart fem år siden nå, men jeg kan fortsette hente frem lyden, luktene og den helt unike stemningen ved denne byen midt på Bali i Indonesia. 

Ubud ligger i innlandet på Bali, et har hundre meter over havoverflaten. Dermed er det også noe kjøligere her, til sammenligning med lavlandet og strendene. Her er det mye å oppleve, både av natur, kultur og severdigheter. Vi besøkte også Seminyak og området rundt Ubud.

Dette er noe av det jeg minnes best fra vårt opphold på Bali:

Kongelig kremasjon

Da vi ble invitert til å overvære en religiøs høytid, som samtidig var en stor folkefest gjennom gatene i Ubud:

Les om da vi ble med på kongelig balinesisk begravelse
bali
Kremasjon: oksene med lik i full fyr

Puri Saren Agung

Vi så også det kongelige palasset i Ubud. Puri Saren Agung ligger som et landemerke i Ubud. Palasset er fra 1800-tallet, og et eksempel på balinsesisk arkitektur.

Apekattene

Ubud Monkey Forest er sannsynligvis noe av det mest kjente turistattraksjoner du kan oppsøke under et besøk i Ubud. Men man trenger ikke dra inn i parken for å oppleve apekattene. Vi så dem også utenfor portene.

bali
En av mange apekatter vi så i Ubud

Vandring i rismarkene

Bali er kjent for sin frodige, grønne natur, der rismarkene ligger på rekke og rad eller i etasjer. Vi dro på vandring med en guide som fortalte om dyrking, kultur og balinesisk religion.

bali
Rismarker

Naturen

Á pro pos naturen: flotte sandstrender, fossefall, vulkaner og jungel. Naturen på Bali er frodig og variert. Selv falt jeg spesielt for den knallgrønne  fargen som var å finne overalt i området rundt Ubud.

bali
Knallgrønne marker og frodige skogsområder

Trafikken

Trafikkbildet på Bali var noe kaotisk, med overfylte mopeder og lastebiler fylt til randen med arbeidere. Vi valgte selv å leie bil med sjåfør fremfor å kjøre selv. Likevel: det anses som relativt trygt å kjøre rundt på øya.

Maten

Maten på Bali er variert og spennende, med mye bruk av ris og kylling, men aller mest satte jeg pris på tilgangen på frukt og grønt. Stort sett levde jeg vegetarisk under mitt opphold. Men baby-chicken smakte jeg, samt fisk. Begge deler var svært vanlige retter på menyen.

Ubud Hanging Gardens

Den eksklusive resorten Ubud Hanging Gardens ligger skjermet og et godt stykke utenfor Ubud. Verdt et besøk, om så kun for lunsj.

bali

Yoga – og besøket hos Wayan

Har du lest Eat Pray Love av Elizabeth Gilbert? Boka er nærmest et must om man drar til Bali. Det hadde jeg – og tok like godt turen til en av de mest omtalte personene i boka, nemlig Wayan, og datteren Tutti.

Og – som det seg hør og bør: jeg gjorde min dose yoga. Ubud er tross alt nærmest for yoga-hovedstad å regne – nest etter India, da …

Balinesisk hinduisme

Mens det i Indonesia for øvrig er flest muslimer, er det her balinesisk hinduisme som gjelder. Det kunne vi se for hvert skritt vi tok, faktisk. Med ofringer til gudene på fortauene, utenfor butikkene, hotellene, hjemmene og på bilene, var det lett å se at balinesisk hiduisme står sterkt på Bali.

bali
Ofring til gudene hver morgen

Strendene ved Seminyak

Vi besøkte Bali i lavsesong, altså i regntiden. Perfekt for surfere, mindre perfekt om du ønsker sol og strand.

Lokal kultur og håndverk

Fordelen med å reise til turiststeder når det er lavsesong, er at da er trengselen mindre – og man kan for øvrig benytte anledningen til å gjøre annet enn å ligge strak ut på solsenga. Som å se lokalt håndverk bli laget eller få med seg tradisjonelle forestillinger.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!