Malta for kultur- og historieinteresserte

Europas minste og tettest befolkede land har omtrent like mange biler og båter som innbyggere. Malta er med andre ord ei øy som ikke byr på den rolige feriefølelsen. Hit drar du heller for historien, severdighetene og matopplevelsen. 

Noen sier det er 400 000 biler her, andre sier 600 000. Enkelte hevder dessuten det finnes 100 000 biler i tillegg, som uregistrert står rundt omkring i garasjer i tillegg til de 600 000 … Uansett antall: Det er vanvittig mye biler på Malta i forhold til innbyggertallet på litt over 500 000. 

Malta er altså ikke øya å dra til for en avslappende, bohemsk atmosfære. Det er heller ikke ei øy jeg ville valgt å dra på roadtrip i egen bil. For i tillegg til all trafikken, er det dessuten venstrekjøring på Malta, som tidligere var under britisk styre. Jeg ville heller ikke dratt hit for strandferie. Selv om det finnes noen strender nord-øst på øya, fikkes det bedre alternativ til Malta.

Nei, grunnen til å besøke Malta, etter min mening, først og fremst kulturopplevelser og historiske monumenter (blant annet noen av de eldste menneskeskapte bygninger i verden). Malta har definitivt mye å vise fram!

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene går til drift av denne nettsiden som er fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Det er mye klipper og høye murer på Malta, men der finnes også strender. De fleste ligger nord-øst på øya. Her et foto fra Ballutabukta ved St. Julian’s

For den kultur- og historieinteresserte

Malta er i øy med lang og rik historie. Det er ei øy som ligger strategisk til og som det har vært viktig å forsvare. Det har vært mennesker her siden rundt 5000 før vår tidsregning. Øya har vært styrt av flere stormakter etter at fønikerne først kom til øyene i rundt år 1000 f. Kr. Listen er lang, frem til Napoleon først, og dernest britene, tok over makta. Det var først i 1964 at Malta ble selvstendig*. 

På et tidspunkt mener man (historikerne og arkeologene iflg. mine guider) også at øya kan ha vært en hellig øy for de som bodde på Sicilia. Det ser de ut fra templene, hvordan de var bygget, hvordan sola falt inn i bygningene og materialene man måtte ha fraktet over til øya – før den egentlig var bebodd. 

Foto fra Victoriosa, også kalt Birgu

Er det noe du bør få med deg på Malta, er det nettopp noe av denne historien.  Her er mine tips. 

6 topp tips til Malta:

1: Besøk M’dina, den tidligere hovedstaden 

Dette var Maltas første hovedstad. I dag er dette en (nesten) bilfri by med 95 innbyggere, deriblant én gjenværende nonne som bor alene i et digert kloster. Ta turen innom katedralen (Pauls Cathedral), kirken (Shrine of Our Lady of Mount Carmel) og spis lunsj på Trattoria A.D. 1530. 

2: Besøk Victoriosa, en av «de tre byer» 

Dette er en av «de tre byer» (sammen med Senglea og Cospicua), som alle er omkranset av en enorm, historisk bymur. En by, hvis innbyggere lenge var sett ned på pga. at det her stort sett bodde arbeider med tilknytning til havna og tørrdokken, men som siden den gang har blitt mer populær å bo i pga. flott utsikt, flotte palasser og boutique hotell. Og – må man anta – en endring i holdninger og samfunnsutvikling? 

3: Besøk hovedstaden Valletta

Dette er hovedstaden i dag, der vi finner Maltas turistmål nr 1: Katedralen (Saint John’s Co-Cathedral). Se Carravaggios malerier og det vakkert utsmykkede kirkerommet i katedralen. Vandre rundt i gatene og kjenn effekten av byplanleggingen som har lagt til rette for gjennomtrekk fra havnene på begge sider av byen. 

4: Besøk Ħaġar Qim og Mnajdra arkeologiske park

Det er funnet i alt sju megalittiske templer på Malta og Gozo, som skal være de eldste menneskeskapte bygninger i verden. Oppført for rundt 5500 år siden og laget av megalitter finurlig formet før menneskeheten hadde tatt jern i bruk. I stedet ble hardere vulkanske steiner fra Sicilia brukt til å grave ut dører, festehull og mønstre i de enorme steinene. 

Foto fra Mnajdra tempelet som ligger like nedenfor Ħaġar Qim

Tar du turen til den arkeologiske parken, kan de se bygningene som ble oppdaget av lokale bønder i 1913. Dra på guidet tur, så får du med deg litt mer av historien bak. 

Se omtale på Unescos nettside her: https://whc.unesco.org/en/list/132

Mer om Hagar Qim på Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ħaġar_Qim

5: Lær å lage maltesisk mat

Dial il-Bniet er en restaurant med skolekjøkken som ligger i Ħad-Dingli. Her får du ikke bare servert maltesisk tradisjonskost av kortreiste produkter. Du kan også bli med på kokkekurs og lære å lage pizza, brød og ravilo. En morsom og hyggelig opplevelse å gjøre sammen med andre. Se IG @diarilbniet 

6: Opplev Gozo i tuktuk 

Havna på Gozo – det er her du kommer med båt fra Valletta

Ta båten over til Gozo, en av Maltas tre bebodde øyer med i underkant av 40 000 innbyggere. Her drives jordbruk, fiske og husdyrhold. Her er flere kirker å se og en av høydepunktene vi så, var saltpannene Xwejni – virkelig spesielt og vakkert ut mot havet. 

Vi dro på guidet tuktuk-tur med Yippee Malta og fikk oppleve øya på en form for skattejakt. Moro og informativt. Se IG @yipeemalta

Reisetips til Malta 

Ps! Sjekk min Instagram @reiselykke for flere bilder, filmsnutter og småhistorier fra Malta. Stories samles i høydepunkt på profilen 

Tips til bra restauranter:

Du finner gode restauranter, sjarmerende og koselige små byer og mye historikk i veggene. Malta har også flere Michelin-restauranter, så her er det nok å ta for seg av i matveien.  

Matmessig er matkulturen i stor grad påvirket av Sicilia, noe jeg lærte om da jeg deltok på kokkekurset.  

Mine personlige favoritter blant de jeg har besøkt, er 

  • Diar il-Bniet, som tilbyr matretter med kortreiste råvarer.  Se IG @diarilbniet 
  • Trattoria A.D. 1530 ligger i M’Dina og tilbyr pizza, pasta og klassiske italiensk-maltesiske retter. Se IG @trattoriaad1530
  • Chophouse er en bedre grillrestaurant som ligger i Sliema, med flott utsikt mot Valletta. Se IG @chophousemalta
Visste du at det dyrkes vindruer og produseres vin på Malta?

Tips om overnatting:

Skulle jeg dratt tilbake, ville jeg valgt å bo på et boutique hotell i Vittoriosa (Burgi) eller en av de andre byene i «de tre byer», eventuelt i hovedstaden Valletta, en liten landsby ved havet eller den tidligere hovedstaden M’dina. Men her det mye turister på dagtid. 

The Xara Palace* i M’dina ligger i et historisk palass i den gamle hovedstaden M’Dina. Har et score på 9,1 av tidligere gjester via booking.com. 

For hotell i «de tre byer» på Malta, se oversikten til booking.com her*

Turistområdet i St. Julian’s er helt ærlig veldig travelt og ikke så sjarmerende, men det er gjerne her vi finner de mer kjente og større hotellene. Blant annet finner du et større Hilton-hotell her*, med flere basseng-områder, restauranter og utsikt mot havnen. 

Beste tid å dra:

Turistsesongen varer fra medio mars til medio november og det er cruiseturismen som setter øya på hodet. Havet holder god temperatur helt til jul, så her kan det være fint å dra senhøstes, med andre ord. Det sies dessuten at øya har 300 soldager i året. 

Masseturisme:

Enkelte dager kan det være 4-5 cruiseskip her, og med ei øy som er 316 km² stor sier det seg selv det kan tidvis bli trangt om plassen. Ikke minst også fordi det har vært kraftig befolkningsvekst her på kort tid. Så: Forbered deg på kø. 

Slike småbåter vil du se i og rundt havnen i Valletta. Sjarmerende!

5  fakta om Malta

1: Europas minste og tettest befolkede land, og mindre enn Oslos fylke

2: Har 542 051 innbyggere per 2022, nesten like mange båter og visstnok et sted mellom 4 00 000 og 700 000 biler …

3: Er i overveiende grad romers-katolsk med rundt 400 000 kirker og én moské

4: Har ingen naturressurser, bare stein. Altså: her er hverken skog eller trær, innsjøer og elver, bare stein på stein. Derfor må så og si alt importeres – til og med melk, som kommer i land fra Sicilia hver morgen. Før var det vannmangel, da også vann ble importert. I dag brukes renset sjøvann.

5: Har to offisielle språk: engelsk og maltesisk. Mantesisk er et semittisk språk med flere italienske lånord og er det eneste arabiske språk som blir skrevet med latinske bokstaver.

Kilder: Lokale guider, Store norske leksikon og Wikipedia. Se øvrige lenker i saken. 

Fra havna i St. Julian’s

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®.  Det er også jeg som skriver og utgir reiseguidene du finner i min butikk, reiselykkemedia.no.

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!