Reisetips til Roma – den evige stad

Reisetips til Roma – den evige stad

Roma er byen for elskende og pilgrimseisende fra hele verden. Og for de mange mat- og vinglade, fashionistas og historieinteresserte.

Å vandre rundt i Romas gater er som å reise tilbake i tid. Til den gang da – og samtidig ta med oss deler av den moderne verden på reisen. Brostein, ruiner og streetfashion. Vinbarer, ristoranter og Armani. Litt dolce. Mye vita. Og mengder av opplevelser.

Artikkelen er oppdatert i juni 2024 etter nytt gjensyn med Roma

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Roma gatelangs

Kirkeklokkene kimer. En ambulanse hviner. Mopedene putrer. Bilene fløyter. På et gatehjørne står en gruppe menn i ivrig prat, gestikulerende slik bare italienere kan. Det er som de med sine kroppsbevegelser understreker betydningene av ordene, nyansene av det de sier. Dette er bare noen opplevelser gatelangs Roma.

Gatelangs i Roma

På Campo de´ Fiori står blomsterselgeren og vanner sine varer. På Piazza di Trevi står tre turister med ryggen til fontenen og kaster hver sin mynt over skulderen. Myntene deres søker ned sammen med de mange andre myntene, som ligger der på vent, til de neste fredag plukkes opp, samles inn, for å etterhvert bidra til noen goder for de mindre heldig stilte i byen.

Kvinnene holder fortsatt øynene lukkede en liten stund til. Det ser ut som om de tenker hardt. Ønsker hardt. Kanskje aner de et håp om en gang å returnere til byen som har opplevd alt.

I den store parken Villa Borghese sitter noen lykkelige barn og hviner. Bilen, hesten eller prisessevogna de sitter i går rundt og rundt, mens deres mødre står i en klynge bortenfor, pratende, nikkende, med et halvt blikk på karusellen som snurrer deres små håpefulle rundt, og rundt, og rundt.

Les også: Historien om da jeg ble robba i Roma

Fra Colosseum til Vatikanet

Colosseum

På Piazza del Colosseo går selgerne rundt blant turistene og tilbyr vann, hatter og solbriller. Byens tilreisende kjemper en innbitt kamp om de mest minnerike fotografiene der de haster under sola rundt romernes stolthet.

Denne verdensberømte arenaen som gjenkjennes best med sine mangler, som har digre hull og alvorlig store sprekker. Dette runde bygget har stått her siden år 80. Det kommer aldri til å gjenoppstå i sin hele og fulle prakt. Likevel står halve bygget dekket av stillas, et tegn på en sårt tiltrengt rehabilitering, på at romerne tar verdensarven på alvor.

Vatikanet

Ikke langt unna renner elva Tiber grønn og langsom gjennom byen. Sakte, sakte deler Italias tredje lengste elv dette sentrum mellom de syv høyder i to. Dette er bare en bit av Roma, den evige stad som huser alle katolikkers Pave, verdens minste stat og rundt 3,5 millioner innbyggere, 5 millioner arbeidere og opp mot 10 millioner turister per år. Det er så mye mer å se, så mye mer å si, så mye mer å oppleve.

Reisetips til Roma

Book en guidet food walk

Dette har jeg gjort to ganger i Roma, og med stort hell. Sist gang dro jeg på en fire timers guidet tur med en lokal. Det var pricy, men verdt det! Vi var en liten gruppe som ble guidet rundt i Jødekvarteret og Trastevere, lærte om tradisjonsrik romersk kost og fikk smake typiske jødiske og romerske retter.

Sjekk ut denne guidede turen vi booket gjennom Get Your Guide*

Reis utenfor høysesong

Første gang jeg besøkte Roma, dro jeg dit i januar. Ikke akkurat beste tid, værmessig: det snødde til og med da vi besøkte Spansketrappen … Men varmelamper på uterestauranter gjorde at vi fint kunne sitte ute på de berømte piazzaene og nyte en overpriset kopp kaffe og et glass vin, om vi ville. Ikke minst: det var så og si ingen kø noen steder!

Spansketrappen i Roma

Fordelen med det hele var at vi rett og slett fikk besøkte alle de store severdighetene, og har siden kunnet ta Roma-besøkene våre med langt større ro og mak.

Book billetter på nett

Men: det er ikke for alle å dra til Roma midtvinters. Og det er tross alt noe helt spesielt med Roma om våren, når sola skinner, fuglene kvitrer, mopedene putrer og uteserveringene er på sitt mest livlige.

Da må du imidlertid regne med å dele både byen og attraksjonene med langt flere andre turister i tillegg til deg selv. Så pass på å booke billetter i forkant, så går køen så mye, mye enklere.

Du kan også booke dette via Get Your Guide*, hvor du finner mange muligheter og tilbud til severdigheter i Roma.

Vannfontene i Roma

Bo sentralt

Personlig har jeg bodd både i høyden over Roma og mer sentralt, midt i byen. Det siste er absolutt å foretrekke synes jeg, siden jeg først og fremst er i Roma for å oppleve byen.

Personlig liker jeg godt å bo i Trastevere, og da kan jeg anbefale hotellet Unahotels Trastevere.* Det er et relativt nytt hotell, lekkert og med god beliggenhet. Får 8,7 i score på booking.com.

Et annet lekkert – og dyrt – hotell ligger like ved Pantheon: The Pantheon Iconic Rome Hotel, Autograph Collection*. Da befinner du deg midt i smørøyet (og turiststrøket) i forhold til severdigheter, vil jeg si. Får 8,7 i score av booking.com.

Men foretrekker du å bo i høyden, med utsikt og flott spa- og basseng, kan jeg absolutt anbefale Parco dei Principi Gran Hotel & Spa*. 

Eventuelt se booking.com* for flere tips til overnatting til enhver pris, plassering og anledning.

Robba i Roma. ebok med reisetips

Det er ikke kult å bli offer for lommetyver og veskenappere – slik jeg ble da jeg dro hit juni 2024.

Det endte med at jeg skrev ned alle mine reiseråd og utga denne eboka, med 250 tips til hvordan reise bedre og unngå reisetabber.

Gå utenfor turisttråkket

Jeg lover: Du skal ikke gå mange skrittene fra de største attraksjonene før du befinner deg i lang roligere områder.

Roma er en by hvor hordene stimler sammen på definerte steder, men hvor noe av det fine med byen er å nettopp vandre rundt i smau og gater, på jakt etter bortgjemte skatter.

Pakk gode sko!

Gode sko er helt klart å foretrekke, for den som vil mye rundt i byen til fots. Storbyreiser innebærer typisk mye gåing og ståing og det kan ta på både rygg og bein.

Men det kan være lurt å pakke penskoa likevel. Til tross for vriene steinlagte gater, vet vi jo godt at italienere vet å kle seg. Så vil du reise like a local, glem ikke fintøyet hjemmet!

PS! Med en hop on-hop off bussbillett kan du bli kjørt rundt til de ulike severdighetene. Sjekk dette tilbudet her*

Selvsagte severdigheter i Roma

Start gjerne med en tur til toppen av Vittoriano, der du kan se de største severdighetene på avstand. Da får du et godt perspektiv på byen og kan se hvor nært alt dette egentlig er.

Colosseum med Titusbuen og Forum Romanum: Alt dette kan du oppleve på én dag. Avslutt gjerne med en sen lunsj i nabolaget Monti.

Forum Romanum

Verdens største kirke, Peterskirken, finner vi i Vatikanet. Det er også her i Vatikanet Paven bor når han ikke er på reise. Vatikanmuseene rommer det massive takmaleriet «Det sixtinske kapellet«.

PS! Kjøp billett på nett og slipp å måtte stå i kø*

MERK: Det er ikke tillatt å ta bilder inne i Det sixtinske kapettet (bildet under er altså ikke fra denne delen av Vatikanmuseet) 

Vatikanet og det sixtinske kapellet

Verdenskjente Fontana di Trevi, Piazza Navona, Spansketrappene og selvsagt, Panteon.

Fontana di Trevi

Legg en kveld til Trastevere

Legg minst én kveld til Trastevere, som er den historiske og hippe bydelen over elva. Gå rundt i gatene og stikk innom baren Da Biagio (et «hull i veggen»-sted), som går tilbake til 1970-tallet. Spis is på Checco. For en god middag, legg kvelden til Enoteca Ferrara. Ivo A Trastevere er populær pizzarestaurant med alternativ topping.

Trastevere har også en restaurant med en stjerne i Guide Michelin: Glass Hosteria. (Har ikke spist der selv.)

Trastevere i Roma

Flere tips til restauranter og vinbarer i Roma

Spis en bedre lunsj ved hos Taverna degli Amici på Piazza Margana, som ligger i Jødekvarteret. En herlig oase på en piazza like i nærheten av Vittoriano.

Osteria da Fortunata ved Campo di Fiori kan anbefales, nydelig pasta der. Le Colline Emiliane har en stjerne i Guide Michelin, og har nydelig fersk pasta. Alt er hjemmelaget her.

Hosteria Grappolo D’Oro ved Campo di Fiori har nydelig mat, litt slapp service da vi var der, men vil likevel anbefale stedet på grunn av kjøkkenet.

Anbefalte vinbarer: Foruten nevnte Da Biagio i Trastevere, vil jeg tipse om Vinoteca Novocento og Vinaietto.

Kjøp med hjem herlige delikatesser hos Mateo Roscioli i Via dei Giubbonari 21/22, ta en kaffe på det kombinerte museet / kaféen Canova Tadolini og spis godt på La Vecchia Locanda i Vicolo dei Sinibaldi 2.

Reise til Roma

Flere flyselskaper flyr direkte fra Norge til Roma. Men det er også mulig å ta toget for den som ønsker det.

Greit å vite: Det er byskatt på €10 per pers. per natt.

Matmarked i Roma

Første gang publisert 31.mai 2014. Revidert og utvidet med flere reisetips i juni 2024 etter at jeg dro tilbake.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Roma er utrolig flott og er det ett tips jeg kan gi til de som vil reise dit så er det ta på dere gode sko og bare gå. Gå rundt over alt og utforsk byen. Vi gikk nesten litt på måfå og fant så utrolig mange flotte steder.

error: Content is protected !!