Reisetips til Roma – den evige stad

Roma er byen for elskende og pilgrimseisende fra hele verden. Og for de mange mat- og vinglade, fashionistas og historieinteresserte.

Å vandre rundt i Romas gater er som å reise tilbake i tid. Til den gang da – og samtidig ta med oss deler av den moderne verden på reisen. Brostein, ruiner og streetfashion. Vinbarer, ristoranter og Armani. Litt dolce. Mye vita. Og mengder av opplevelser.

Roma gatelangs

Kirkeklokkene kimer. En ambulanse hviner. Mopedene putrer. Bilene fløyter. På et gatehjørne står en gruppe menn i ivrig prat, gestikulerende slik bare italienere kan. Det er som de med sine kroppsbevegelser understreker betydningene av ordene, nyansene av det de sier. Dette er bare noen opplevelser gatelangs Roma.

Gatelangs i Roma

På Campo de´ Fiori står blomsterselgeren og vanner sine varer. På Piazza di Trevi står tre turister med ryggen til fontenen og kaster hver sin mynt over skulderen. Myntene deres søker ned sammen med de mange andre myntene, som ligger der på vent, til de neste fredag plukkes opp, samles inn, for å etterhvert bidra til noen goder for de mindre heldig stilte i byen. Kvinnene holder fortsatt øynene lukkede en liten stund til. Det ser ut som om de tenker hardt. Ønsker hardt. Kanskje aner de et håp om en gang å returnere til byen som har opplevd alt.

I den store parken Villa Borghesesitter noen lykkelige barn og hviner. Bilen, hesten eller prisessevogna de sitter i går rundt og rundt, mens deres mødre står i en klynge bortenfor, pratende, nikkende, med et halvt blikk på karusellen som snurrer deres små håpefulle rundt, og rundt, og rundt.

Fra Colosseum til Vatikanet

Colosseum

På Piazza del Colosseo går selgerne rundt blant turistene og tilbyr vann, hatter og solbriller. Byens tilreisende kjemper en innbitt kamp om de mest minnerike fotografiene der de haster under sola rundt romernes stolthet. Denne verdensberømte arenaen som gjenkjennes best med sine mangler, som har digre hull og alvorlig store sprekker. Dette runde bygget har stått her siden år 80. Det kommer aldri til å gjenoppstå i sin hele og fulle prakt. Likevel står halve bygget dekket av stillas, et tegn på en sårt tiltrengt rehabilitering, på at romerne tar verdensarven på alvor.

Vatikanet

Ikke langt unna renner elva Tiber grønn og langsom gjennom byen. Sakte, sakte deler Italias tredje lengste elv dette sentrum mellom de syv høyder i to. Dette er bare en bit av Roma, den evige stad som huser alle katolikkers Pave, verdens minste stat og rundt 3,5 millioner innbyggere, 5 millioner arbeidere og opp mot 10 millioner turister per år. Det er så mye mer å se, så mye mer å si, så mye mer å oppleve.

Reisetips til Roma

Reis utenfor høysesong

Første gang jeg besøkte Roma, dro jeg dit i januar. Ikke akkurat beste tid, værmessig: det snødde til og med da vi besøkte Spansketrappen … Men varmelamper på uterestauranter gjorde at vi fint kunne sitte ute på de berømte piazzaene og nyte en overpriset kopp kaffe og et glass vin, om vi ville. Ikke minst: det var så og si ingen kø noen steder!

Spansketrappen i Roma

Fordelen med det hele var at vi rett og slett fikk besøkte alle de store severdighetene, og har siden kunnet ta Roma-besøkene våre med langt større ro og mak.

Book billetter på nett

Men: det er ikke for alle å dra til Roma midtvinters. Og det er tross alt noe helt spesielt med Roma om våren, når sola skinner, fuglene kvitrer, mopedene putrer og uteserveringene er på sitt mest livlige.

Da må du imidlertid regne med å dele både byen og attraksjonene med langt flere andre turister i tillegg til deg selv. Så pass på å booke billetter i forkant, så går køen så mye, mye enklere. Et tips er å booke via Get Your Guide*, hvor du finner mange muligheter og tilbud til severdigheter i Roma.

Vannfontene i Roma

Bo sentralt

Personlig har jeg bodd både i høyden over Roma og mer sentralt, midt i byen. Det siste er absolutt å foretrekke synes jeg, siden jeg først og fremst er i Roma for å oppleve byen. Men foretrekker du litt luksus og ønsker å bo i høyden, med utsikt og flott spa- og basseng, kan jeg absolutt anbefale Parco dei Principi Gran Hotel & Spa*. Eventuelt se booking.com* for overnatting til enhver pris, plassering og anledning.

Gå utenfor turisttråkket

Jeg lover: du skal ikke gå mange skrittene fra de største attraksjonene før du befinner deg i lang roligere områder. Roma er en by hvor hordene stimler sammen på definerte steder, men hvor noe av det fine med byen er å nettopp vandre rundt i smau og gater, på jakt etter bortgjemte skatter.

Et lite tips: Har du lyst å bli guidet av en lokal? Sjekk HiHi Guides*, som tilbyr lokale guider også i Roma! Jeg testet dette i Amsterdam. Denne opplevelsen kan du lese om her.

Pakk gode sko!

Gode sko er helt klart å foretrekke, for den som vil mye rundt i byen til fots. Storbyreiser innebærer typisk mye gåing og ståing og det kan ta på både rygg og bein. Men glem ikke finskoene hjemme likevel: Til tross for vriene steinlagte gater, vet vi jo godt at italienere vet å kle seg. Så vil du reise like a local, glem ikke fintøyet hjemmet!

Høydepunkter å få med seg i Roma

→ Colosseum med Titusbuen og Forum Romanum: Alt dette kan du oppleve på én dag. Avslutt gjerne med en sen lunsj i nabolaget Monti

Forum Romanum

→ Verdens største kirke, Peterskirken, finner vi i Vatikanet. Det er også her i Vatikanet Paven bor når han ikke er på reise. Vatikanmuseene rommer det massive takmaleriet «Det sixtinske kapellet«.

MERK: Det er ikke tillatt å ta bilder inne i Det sixtinske kapettet (bildet under er altså ikke fra denne delen av Vatikanmuseet) 

Vatikanet og det sixtinske kapellet

→ Verdenskjente Fontana di Trevi, Piazza Navona, Spansketrappene og selvsagt, Panteon.

Fontana di Trevi

→ Legg minst én kveld til Trastevere, som er den historiske og hippe bydelen over elva. Gå rundt i gatene og stikk innom baren Da Biagio (et «hull i veggen»-sted), som går tilbake til 1970-tallet. Spis på Ristorante Da Fabrizio, som drives av Fabrizio og kona Tiziana.

Trastevere i Roma

Andre reisetips til Roma

Spis en bedre lunsj ved hos Taverna degli Amici på Piazza Margana, som ligger i Jødekvarteret. Kjøp med hjem herlige delikatesser hos Mateo Roscioli i Via dei Giubbonari 21/22, ta en kaffe på det kombinerte museet / kaféen Canova Tadolini og spis godt på La Vecchia Locanda i Vicolo dei Sinibaldi 2.

Reise til Roma

Flere flyselskaper flyr direkte fra Norge til Roma. Men det er også mulig å ta toget for den som ønsker det.

Matmarked i Roma

 

Første gang publisert 31.mai 2014. Revidert og utvidet med flere reisetips oktober 2019

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Roma er utrolig flott og er det ett tips jeg kan gi til de som vil reise dit så er det ta på dere gode sko og bare gå. Gå rundt over alt og utforsk byen. Vi gikk nesten litt på måfå og fant så utrolig mange flotte steder.

error: Content is protected !!