Beste tid å reise til Cinque Terre

Cinque Terre: Beste tid å reise
Det er slik vi helst vil se det: Vernazza uten andre turister enn oss selv

Hele 2,5 millioner turister besøkte Cinque Terre i fjor. Det er godt og vel en million for mange, og de fleste kommer over samme periode. Beste tid å reise til Cinque Terre er derfor utenfor høysesong.

Oppdatert april 2019

Nylig kunne vi lese nyheten om at Italia vil begrense turismen i Cinque Terre. Det høres fornuftig ut. Men er det så enkelt?

– Det er bare en idé, som er nærmest umulig å gjennomføre. Folk kommer hit på egen hånd. Hvordan skal man kunne stoppe det? mener Elian. Han jobber på togstasjonen i Vernazza, i den lille butikken som selger kart og souvenirer fra Cinque Terre.

Men Gianluca, som jobber som guide i Cinque Terre, mener det hele er en misforståelse. – Det planlegges en app som vil vise hvor det er minst turister til enhver tid, slik at man kan spre besøkende mellom de fem landsbyene best mulig. Det er ikke snakk om å begrense turismen, mener han, men snarere et forsøk på å legge bedre til rette.

Overfylte tog

Mens en av innbyggerne jeg møtte i Riomaggiore mener dette enkelt kan løses med å sette opp flere tog. – Du vet, det går bare tog til de fem byene en gang i timen. Men det går tog forbi to ganger i timen, et som ikke stopper langs Cinque Terre i det hele tatt. Det er ingen som tar dette ekspresstoget, mener hun. – Alle vil jo til Cinque Terre! Om de i stedet satte opp to tog til de fem byene, ville dette redusere problemet med overfylte perronger og fulle tog.

Elian bekrefter utfordringen med overfylte tog. – I perioder er det så mange turister her, at det er direkte farlig på perrongen. Den lille perrongen er overfylt, og med togskinnene så tett på, er det fort gjort at noen faller ut i skinnegangen. I tillegg er det til tider lang kø bare å komme ned trappene til gaten under.

– Det kan ta så mye som 25-30 minutter. Dernest beveger du deg i sakte kø den lille stumpen av ei gate om fører ned mot torget og havnen. – Men, legger han til, – Det store problemet er alle lommetyvene som også kommer hit da. Folk blir frastjålet penger, pass og andre verdisaker, sier han. – Det er virkelig et stort problem.

Oppdatering april 2019: Det er nå satt opp hyppigere avganger med tog gjennom Cinque Terre. Alt du trenger å vite for en vellykket reise til Cinque Terre finner du for øvrig samlet i reiseguiden Reiselykke i Cinque Terre. Les mer her

Utfordringen med cruise-turismen

Det er ikke uten grunn at flere og flere har oppdaget Cinque Terre. Det er tross alt et av verdens vakreste naturparker. Dessverre ser det ut til at masseturismen, ledet an av cruiseskipene, er i ferd med å skade nettopp det området de er kommet for å se.

For det er ikke den individuelle turismen som er problemet, mener Elian. – Det begynte i fjor, da det første cruise-skipet la til havn i La Spezia. Etter det blir de fem små byene overfylt med turister som vil se de verdensberømte små landsbyer.

Cinque Terre: Beste tid å reise

En stor gjeng med turister kommer i samlet flokk gjennom de smale gatene i Manarola

I vintersesongen kommer et nytt skip hver fredag. I høysesong to – tre ganger i uka. – Da går man i kø nedover gata her i Vernazza, kan Elian fortelle.

Gianluca på sin side, mener det ikke bare er cruise-turismen sin feil, isolert sett. – Det handler generelt om alt for store grupper som inntar disse små landsbyene i flokk. De fyller opp togene, og de ankommer med sightseeing-båter om sommeren. Det blir for mye for disse små stedene å ta inn på én gang.

Oppdatering per april 2019: Denne utfordringen brer om seg. Stadig flere cruiseskip og busser med dagsturister fra Toscana bidrar til økt samtidig press på visse deler av Cinque Terre – men veldig mange steder i områder er ikke berørt. Nå har myndighetene innført forbud mot flipflops i Cinque Terre, i følge CNN.

Styr unna høysesongen

– Den verste tiden er påske, nasjonale helligdager og høysesongen juli, august og september, er Elians erfaring.

Gianluca er imidlertid ikke helt enig i at man skal glemme å dra hit under høysesong. – Ja, det er mest turister her da, men det er jo også da det er som vakrest her, sier han.

Som guide legger han blant annet opp turer som tar besøkende utenfor de verste turisttråkkene. Men han er enig i at det til tider kan bli vel folksomt her. – Jeg vil si mars og oktober er beste tid å besøke Cinque Terre, om du ønsker å komme i en litt roligere sesong.

Disse periodene er mest populære:

Høytidsdagene i påsken, 25. april, 1. mai og 2. juni, samt typiske feriemåneder som juli, august og september.

→ Mer detaljert info om beste tid å reise og andre nyttige reisetips til Cinque Terre finner du i reiseguiden Reiselykke i Cinque Terre, som ble relansert april 2019

Gode grunner til å reise utenom sesong

 • Det er billigere å bo i selve landsbyene utenfor sesong
 • Det er lettere å få overnatting i det hele tatt, og det er mulig å booke i siste liten
 • Man slipper å gå i kø langs turstiene
 • Man får sitteplass på toget
 • Lommetyver er ikke et stort problem
 • Lokalbefolkningen har tid til å slå av en prat
 • De trenger ikke bordreservasjon
 • Det er enklere å ta gode bilder av landsbyene
 • Temperaturen er mer behagelig for gåturer i fjellet

Minus med å reise utenfor sesong

 • Deler av stiene kan være stengt pga. vær og skader i løpet av sesongen
 • Du får ikke de beste bildene med hjem: det er ikke fullt så grønt her vinterstid
 • Været svinger og det er ikke anbefalt å gå turer i nasjonalparken i regn, da det fort blir glatt og direkte farlig enkelte steder
 • Mange restauranter holder stengt utenfor sesong

REISEGUIDE TIL CINQUE TERRE

Den eneste norskutviklede reiseguiden til Cinque Terre på markedet!

E-boka CINQUE TERRE på 1-2-3 inneholder personlige reisetips til deg som ønsker å planlegge reisen selv, men som gjerne ønsker å vite mer før av avreisen og som ønsker tips fra noen som har vært der før. Her deler Mette fra Reiselykke sine beste reisetips fra området, inkludert tips til hvor du kan spise, bo, vandre m.m.

100 sider, rikt illustrert, med konkrete tips til Cinque Terre og Levanto. Les mer her

Kjøp guiden her

Flere gratis artikler fra Cinque Terre

affiliate-reklame for booking.com

Overnatting i Cinque Terre

De fleste overnattingsstedene i de fem landsbyene i Cinque Terre er små to til tre-stjerners hotell, pensjonat eller B&B. Det finnes også leiligheter og rom for utleie, samt et par større hotell som kan skilte med fire stjerner.

Overnatting i Monterosso al Mare

Monterosso di Mare er den største og eldste byen i Cinque Terre, og har også flest overnattingssteder. Her ligger det dessuten to større fire-stjerners hotell.

Locanda Il Maestrale

Et familiedrevet B&B / pensjonat, medium priset, med personlig og hyggelig oppfølging. Dette har jeg selv bodd på.

Les mer

Hotel Palme

Et 4-stjerners hotell som ligger i den nye bydelen litt oppe i gata fra strandpromenaden, med hage og palmetrær. Prisnivå: medium.

Les mer her

Hotel Porto Roca

Et 4-stjerners hotell som ligger i den gamle bydelen, med utsikt over havet og en flott beliggenhet ved starten av stien til Vernazza. Prisnivå: høyt

Les mer her

Flere tips til Monterosso al Mare

Overnatting i Monterosso al Mare

Overnatting i Riomaggiore

Riomaggiore er Cinque Terres nest største landsby, med vakker utsikt, tunneler og smalganger.

Affitacamere Le Giare

Et pensjonat i høyden, rent og pent. Rommet jeg sov i, hadde balkong med utsikt mot byen og havet. Her serveres ikke frokost. Affittacamere Le Giare har per i dag høyest rating på booking.com. Prisnivå: rimelig.

Les mer her

Locanda Ca Da Iride

Et pensjonat i høyden med utsikt, rundt en km fra stranden i Riomaggiore. Prisnivå: medium. 

Sample Content

Alla Marina Affittacamere

Et pensjonat som ligger ved havnen i Riomaggiore, i en bygning fra 1300-tallet, der rommene ble renovert i 2011. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Riomaggiore

Overnatting i Riomaggiore

Overnatting i Vernazza

Vernazza regnes av mange som den vakreste av de fem landsbyene i Cinque Terre.

La Perla delle 5 Terre

Et pensjonat som ligger ca. fem minutter fra stranden og havnen i Vernazza. Rom med balkong, wifi og aircondition, men uten frokost. Prisnivå: rimelig Personlig testet.

Les mer her

Casa Cató

Et pensjonat med utsikt over Vernazza, kun 100 meter fra stranden og 200 meter fra togstasjonen. Prisnivå: medium.

Les mer her

Camere Fontanavecchia

Et lite pensjonat som ligger fem minutters gange fra stranden og havnen i Vernazza. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Vernazza

Overnatting i Vernazza

Overnatting i Corniglia

Corniglia er en fargerik liten landsby med smale smau og gater, som ligger mer tilbaketrukket og ikke tett på havet.

Affittacamere Arbasia de Ma har utsikt mot havet, to rom og et større studio med kjøkkenkrok. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Corniglia

Corte del Gallo har utsikt og hage med sitteplasser. Serverer også frokost. Prisnivå: rimelig – medium.

Finn overnatting i Corniglia


Overnatting i Manarola

Denne lille byen har jeg ikke selv bodd i, kun besøkt på tur gjennom byene.

Hotel Ca’ D’Andrean

Lite sted med hage, wifi og frokost. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Manarola

La Torretta Lodge: Her får du rom i et gammelt tårn, med utsikt mot havet og gratis aperitif hver ettermiddag. Prisnivå: høyt.

Overnatting i Manarola

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.