Semana Santa: den hellige uken

Neste uke fylles gatene i flere katolske land med prosesjoner, figurer og lykter som bæres. Selv er deltakerne dekket av sørgeslør og klu-klux-klan lignende hodeplagg under Semana Santa, den hellige uken. 

 

Påsken for nordmenn er, som de fleste vet, mer enn påskegodt, appelsiner, skiturer og krim. For det er ikke alle som drar på fjellet denne ferieuka. Mange blir hjemme. Noen går i kirken. Mens atter andre kanskje drar sørover – til Spania, nordmenns foretrukne ferieland. Eller kanskje Italia – en annen feriefavoritt. Og her vil tilreisende oppdage at denne høytiden markeres på nokså anderledes vis enn slik vi erfarer den her hjemme.

-> Les også: Påsketur til Jerusalem – tips til hvordan unngå den verste turiststrømmen ved helligdomene. 

Semana Santa

Semana Santa betyr ”den hellige uken”, og dette er Spanias viktigst høytid.

En lang rekke med mennesker dekket av fotside drakter, bærende på flåter med hellige figurer av tre, syngende, nynnende, messende. Prosesjonen siger nedover trange smau med røkelse og langsomme skritt. Det hele er til minne om Jesu’ død og fremstiller hans lidelse på korset. Det er fremmed, nesten skummelt, men likevel en veldig fin opplevelse å stå på sidelinjen under prosesjonen. Ikke minst er det fascinerende å observere denne tradisjonen. Det skumle tilskriver jeg de Ku Klux Klan-lignende hodeplaggene. Og mysteriefilmer som inneholder sekteriske krefter og uforståelig mumling.

Det hellige brorskap

Ikke så rart man får assosiasjoner til lukkede rom og skjult ledelse: det er det hellige brorskap som står for prosesjonene hvert år. Til vanlig driver de med veldedighet og humanitært arbeid i lokalsamfunnet. Ikke så skummelt likevel, altså … Hettene ved navn capirote har vært brukt siden inkvisisjonen på 1400- og 1500-tallet. Altså lenge før det fantes noe som het Ku Klux Klan og hettene fikk andre assosiasjoner.

Sterk tradisjon i Andalucia

Spesielt sterkt står denne tradisjonen i Andalucia. Det sies at påskeprosesjonene er størst i Sevilla. Og om du tar turen til Málaga for kvelden, skal du ikke se bort fra at du støter på Antonio Banderas. For der skal visstnok han befinne seg – hvert år i påsken.

 

Settimana Santa

Men også i Italia er disse prosesjonene vanlige. Der kalles «den hellige uken» for Settimana Santa. Her er det vanlig å se ordenspolitiet carabinieri forrerst i rekken av toget. Bak kommer kvinner med sorte sørgeslør som dekker ansiktet. Tunge flåter med hellige figurer av tre, vokslys, sang og mumling …

Det hele nokså likt og gjenkjennelig, men med individuelle forskjeller fra sted til sted, bygd til bygd, land til land.

 

Spesielt på Sardinia i Italia anses som et bra sted å oppleve den katolske påsken: øyas lange tradisjoner og nærhet til Spania gjør at prosesjonene her bærer mer preg av den spanske versjonen Semanta Santa enn den italienske Settimana Santa.

Les mer om påsken i Italia

 

Første gang publisert april 2014. Oppdatert mars 2016.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Har opplevd denne feiringen i Guatemala selv. Ganske overveldende når man ikke har opplevd den før! Hadde vært spennende å oppleve den i Spania en gang og 😉

  2. Hei Hamaca!

    Ja, det er ganske imponerende opptog. Tipper det var fint å være i Guatemala også! 🙂

error: Content is protected !!