Semana Santa: Den hellige uken

Semana Santa: Den hellige uken

Har du opplevd påskeprosesjonene i katolske land? Det er virkelig et fascinerende syn! I denne artikkelen handler det om Den hellige uken slik den foregår i Andalucía.

Jeg har sett påskeprosesjoner flere ganger før, i flere land. Men nå har jeg også fått følge de mange forberedelsene til Semana Santa (Den hellige uken) i flere av byene og landsbyene i Andalucía.

Det ga meg en innsikt i hvor sterkt denne tradisjonen står i alle samfunnslag, byer og bygder, rundt omkring i Andalucía.

Denne artikkelen er et utdrag fra min reiseguide Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen. Du finner den i salg i min nettbutikk her.

En Jesus-figur fra en av de mange flåtene jeg har sett i Andalucía

Brorskapets rolle i Semana Santa

Hver prosesjon håndteres av et brorskap (cofradías), som består av kvinner og menn. De er ansvarlig for prosesjonen for sin kirke og håndtere flåten og dens figurer (Jesus og Maria). 

Brorskapene er i aktivitet også utenom Den hellige uken, blant annet i uken før. Jeg så dem i full sving overalt. Til tider gikk jeg knapt et skritt uten å se tegn til forberedelser.

Foreberedelse til påskeprosesjonen

I gatene hvor prosesjonene skulle gå, ble balkongene dekket til med rødt, dekorativt stoff. På husveggene rundt omkring var det hengt opp plakater for hver sin brorskaps Kristus- eller Mariafigur. Det ble også satt opp tribuner i gatene i de ulike byene.

Slik kan de som vil betale for å se prosesjonen ekstra godt, få til akkurat det. I kirkene øvde korpsene – og de som skulle bære tronen i prosesjonen. Det er ikke bare-bare å bære en tung doning, selv om man er førti-femti kvinner og menn om å gjøre det. Man må løfte, gå og svinge i lag.

Ulike tradisjoner sted for sted

I Cádiz får jeg se hvordan unge menn krøp inn under den tunge plattformen og går i takt for å flytte på plattformen som senere skal bæres med store Jesus- og Maria-figurer. I Málaga så jeg dem imidlertid bære plattformen fra utsiden. Jesus- og Maria-figurer ble hentet frem og stilt ut i kirken, så innbyggerne kunne ta dem nærmere i øyensyn.

Kristusfigur i Écija for Semana Santa

I Écija i Sevilla kunne jeg se hvordan kirkens Kristus-figur i uken før påske lå ved alteret. Slik kunne borgerne komme innom for å kysse hendene eller føttene hans.

Spesialbutikker og påskens søtsaker

Overalt kunne jeg se konditoriene fylles med kaker, desserter og drops som typisk serveres under Semana Santa. Forventingene var virkelig til å kjenne og føle på! Min opplevelse er at Den hellige uken ikke nødvendigvis handler om et religiøst budskap, alene.

Men at det vel så mye handler om møte hverandre, spise, drikke og le sammen. Den hellige uken er en god anledning til å sosialisere, rett og slett. Som Luisa, min guide i Cádiz sa til meg:

– Semana Santa er terapeutisk!

Tradisjonenes rolle som samfunnets liv

Tradisjoner som dette trekker folk sammen. Semana Santa er ikke bare religion i Andalucía, det er kultur. Det er også en tid mange turister velger å komme til Spania nettopp av denne grunn.

Det skulle heller ikke forundre meg om Semana Santa har fått en ekstra stor betydning i etterkant av pandemien. For det har aldri før skjedd i vår tid at vi har måttet holde så mye avstand som de siste årene. Under Den hellige uke er ikke det helt enkelt.

Så har du lyst å oppleve Semana Santa og ennå ikke har gjort det: Jeg vil absolutt anbefale det. Men vær forberedt på trengsel i gatene!

En Maria-figur på en av flåtene jeg så i Marbella, Málaga

reklame for egen utgivelse

reiseguide til Andalucia

ANDALUCIA på 1-2-3 er en innholdsrik, digital reiseguide til Andalucías kultur, mat og tradisjon. 

Denne reiseguiden er en personlig skrevet skildring av mitt møte med tradisjonen, kulturen og samtiden i Andalucía. I første del dypdykker jeg i den mauriske arven, maten og kulturen, mens jeg vier andre del av guiden til å dele mine beste reisetips til området, med utgangspunkt i fem utvalgte reiseruter.

Inneholder lenke til kart med omtalte steder avmerket.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Har opplevd denne feiringen i Guatemala selv. Ganske overveldende når man ikke har opplevd den før! Hadde vært spennende å oppleve den i Spania en gang og 😉

  2. Hei Hamaca!

    Ja, det er ganske imponerende opptog. Tipper det var fint å være i Guatemala også! 🙂

error: Content is protected !!