Lisboa: fargerik og bohemsk

Lisboa: fargerik og bohemsk

Fargerike Lisboa vinner meg atter over med sine brede avenyer, smale smau, ås-topper og kystlinje, kreativitet og gammel eleganse.

For meg fremstår Portugals hovedstad i dag som det Barcelona var for tjue år siden, stadig med et hint av San Fransisco og Roma. Og likevel er Lisboa noe helt eget og kun seg selv.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Jeg har vært i Lisboa før, som backpacker på reise gjennom Europa. Den gang da bodde vi på det noe slitte to-stjerners pensjonatet Pensao Londres* på toppen av en av høydene i byen, med knirkete trapper, en skranglete heis, felles bad på gangen, men med fantastisk utsikt over hele byen.

Denne gang tok vi inn på to ulike boutique hotell i to forskjellige deler av byen, for virkelig å gjenoppdage Lisboa. Hvilke det var, kan du lese mer om lenger ned.

Tiden har gått siden mitt første besøk i Lisboa.

Lisboa

Jeg har endret meg. Men det har Lisboa også. Samtidig ikke. På sett og vis er vi er også begge de samme som vi var:

Jeg er fortsatt eventyrlysten, vitebegjærlig og nysgjerrig. Lisboa er fortsatt full av skjulte hemmeligheter med en lang og spennende historie, bak en elegant og noe forslitt fasade. Vi er en perfekt match, fortsatt.

En by i endring

Visst ser jeg at det har vært utbedringer her. Flere områder har fått et løft. Dårlige nabolag har blitt trendy og folketomme strøk har blitt populære. Falmede byggverk har fått et malingsstrøk.

Flere nyere og mer eksperimentelle restauranter har dukket opp. Brosteinen er pusset, marmoren skinner, kjedebutikker har åpnet og severdigheter tar godt betalt fra turister som gladelig åpner lommeboka for en titt inn i portugisisk fordums historie.

Men fortsatt finner vi bygårder med avskallet maling. De berømte flisene på mange av fasadene er ikke alltid på stell. Noen hus er overtatt av naturen; mose, busker og trær har vokst frem og titter et godt stykke ut av sprekker, revner i huden og hulrom uten tak.

Tips: Det kan være en god idé å booke en lokal guidet tur i Lisboa. På denne turen her får du besøke Bairro Alto, se utsikten fra Miradouro São Pedro de Alcântara, utforske Alfama og tatt en tur med den ikoniske trikken. Turen varer i tre timer og tar for seg det historiske og dagens Lisboa. Se pris og tilbud her*

Fortsatt finner vi et og annet dårlig strøk å forville seg inn i. Fortsatt møter vi en og annen luring som vil utnytte muligheten til en ekstra slant. Tross økonomisk vekst, er fortsatt arbeidsledigheten høy.

Lisboa – en fargerik og bohemsk by

Det sies at Lisboa er fylt med bleke kalksteinsbelagte bygninger. Jeg finner det i stedet ganske så fargerikt. For oppetter de syv høydene Portugals hovedstad er så kjent for, står de side om side, lyse og bleke kalksteinsbygninger, pastellfargede hus og noen mer knæsjt dekorerte bygninger.

Selve byen følger landskapet, det bølger seg opp og ned av åser og topper og lar seg definere av kystlinja og Tajo-elva som møter bukten Mar del Palha og det vidåpne Atlanterhavet.

Lisboa

Lisboa område for område 

Bairro Alto, gamlebyen, er det tidligere arbeiderstrøket, hvor vi dag finner fado-restauranter, matservering og barer.

Baixa er synonymt med shopping, og ligger like ved Chiado og havnen. Her ligger den flotte gågaten Rua Augusta.

Lisboa

Chiado ligger i høyden over Baixa, og like nedenfor Bairro Alto. Her finner du hakket mer elegant shopping, verdens eldste bokhandel og et spennende utvalg av unike butikker og gode restauranter.

Lisboa

Alfama er Lisboas eldste strøk, og ligger mellom slottet São Jorge og elven Tejo. Her vandrer vi gjennom historien, på brostein og ned trappeganger, blant hvitkalkede bygninger og fargerike inngangsfasader.

Belém ligger tett på havet, har Unesco-sites og museum å by på, samt Lisboas sannsynligvis beste spa.

Lisboa

Avenida da Liberdade er strøket der verdens motehus og de store 5-stjerners hotellene på rekke og rad nedover gaten. Et mindre sjarmerende område, etter min personlige mening, men et flott sted å legge turen via skyggene av bugnende trær, rundkjøringen Marquess of Pombal Square og utsikten fra toppen Eduardo VII Park.

Lisboa

Det kulturelle Lisboa

Det er nærmest ikke mulig å snakke om Lisboa uten å nevne fadoen, den melankolske musikken som stammer fra 1820-tallets Portugal. For ikke å glemme Pessoa. Og det til tross for at han var så og si komplett ukjent mens han levde.

Det er også nettopp her i Lisboa verdens eldste, fortsatt åpne bokhandel befinner seg. Det har den gjort siden 1732. Og navnet – det er Bertrand.

Det kulinariske Lisboa

I bacalaoens hjemland mangler det heller ikke på gode matopplevelser. Torsken, osten, vinen, dessertene. For ikke å glemme en av Portugals mest anerkjente chefs. Porsjonene i Lisboa er rause. Vinglassene likeså. Og prisen er ikke noe å si på.

Her finner du tips til gode restauranter og barer: 

Vinsmaking i og utenfor Lisboa

Ønsker du en introduksjon til portugisisk vin, kan denne én timer lange vinsmakingen her kanskje være noe for deg.

Jeg har også funnet denne kombinerte vin- og tapassmakingen her, som varer i to timer.

Men, om du har en full dag til overs, kan det helt sikkert være en enda bedre idé å dra på tur ut i vindistriktet. Det finnes mange gode muligheter for det. Denne guidede turen her tar deg med på en full dag med flere stopp, både for fotomuligheter og vinsmakinger underveis.

Byguide: Lisboa – reisetips til Portugals hovedstad

Denne mini-guiden tar utgangspunkt i en lang-weekend i Portugal, med tips og inspirasjon til severdigheter, gode restauranter, praktiske reisetips med mer. 

Lisboa

Beste tid å dra til Lisboa

Året rundt: Milde vintre gjør Lisboa til en attraktiv by også midtvinters. Vi dro dit i februar og været var skiftende, fra regnfullt til solgløtt med lovnad av vår og varme. Fordi byen er så tett på havet, skifter været rakst og det kan plutselig bli kjølig. Ingen sak for en vestling. Tok med regnjakke og tynn dunjakke til eventuelle kjølige temperaturer. Jeg fikk bruk for begge deler, samt en nyinnkjøpt paraply.

Reise dit

 • Vi fløy direkterute Oslo – Lisboa med Tap Portugal og fikk en umiddelbar touch av Portugal med lokal mat og vin ombord.
 • 25-30 min. med metro fra flyplass til sentralt i Lisboa. Vi betalte 3 € per pers*.
 • 15-20 min. med taxi fra sentralt i Lisboa til flyplass. Vi betalte 12 € (tips kommer i tillegg)*

*Priser kan endres over tid

Lisboa

Kom deg rundt

 • Sjekk ut Lisboa Card. Det kan du kjøpe her*
 • Taxi er billig og lett tilgjengelig
 • Metro er effektivt, enkel å finne ut av og enda billigere
 • Trikken (nr. 28) er overfylt, men mest sjarmerende
 • Det finnes både sightseeing trikk og hop on/hop off buss
 • Eller hva med å dra på en guidet sykkeltur i Lisboa? Sjekk denne 3,5 – 4 timers sykkelturen her*

Det finnes også flere historiske tau-baner i Lisboa, og alle disse tre regnes som nasjonalmonument:

 • Gloria Funicular er fra 1885 og er den mest populære av de tre.
 • Bica Funicular er fra 1892 og har den mest typiske ruten over byen.
 • Lavra Funicular er den eldste av de tre, fra 1884.

Men vi valgte å gå mest mulig og tok taxi etter behov.

Lisboa

Håndplukkede hotell i Lisboa

Brown's Central i Lisboa

Brown’s Central * bor du godt og sentralt. Stilig og koselige resepsjonsområde, rom med aircondition og gode senger med mykt sengetøy i bomull. Vårt rom hadde kjøkkenkrok og fransk balkong. Personlig testet!

Brown’s Downtown Hotel * er søster-hotellet til Brown’s Central som ligger kun 5 minutter å gå fra Rossio-plassen og like i nærheten av den populære 28-trikken. Personlig besøkt.

9 Hotel Mercer

Moderne 4-stjerners 9Hotel Mercy * tilbyr romslige rom som vender ut mot gamle Lisboa og Castelo de São Jorge. De større rommene tilbyr panoramautsikt over Bairro Alto, Tagus-broen eller Castelo de São Jorge. Personlig besøkt.

H10 Duque de Loule * er et koselig boutique hotell like i nærheten av Avenida da Liberdade. Hotellet har rundt 40 rom, med flislagt og elegant resepsjonsområde og restaurant. Takterrasse med utsikt over byen. Personlig testet!

H10 Duque de Loule i Lisboa

The Independente hostel & suites * er et kult og trendy hostel med ungt miljø. Tilbyr også suiter, samt har en populær restaurant med koselig interiør og helt grei mat. Personlig besøkt.

Altis Belem i Lisboa

Altis Belem Hotel & Spa * har stilrent interiør, utsikt mot havet og egen spa avdeling. Ligger mindre sentralt til, men perfekt for den som vil se severdigheter som São Jorge Castle. Vi testet spaet – og kan anbefale også det. Personlig besøkt.

Sikkerhet

 • Politiet er godt synlig i gatebildet
 • Vi ble gjentatte ganger tilbudt både hasj og amfetamin i de mørke nattetimer, men opplevde ingen truende situasjoner
 • App’en Turdus anbefaler å styre unna metroen etter kl 22.00 pga. gjenger

Prisnivå

 • Mat og drikke ligger på halv pris eller under i forhold til norske priser
 • Rause porsjoner og vinglassene fylles godt opp på alle restauranter vi besøkte.
 • En trikkebillett ligger på 20 kr*
 • Taxi er billig. Pass bare på at ikke du lures på omveier for å trekke opp prisen
 • Tips blir tatt positivt imot, som i Norge, ligger på rundt 10%

*priser kan endres over tid

Lisboa vinbar

Flere tips til Lisboa

Tips til gode matopplevelser og gode restauranter i Lisboa
Unike barer i Lisboa

Kart over omtalte hotell, barer og restauranter


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Flott «teaser». Reiser til Lisboa om tre uker for første gang. Gleder meg ennå mer etter å ha kikket på denne bloggen

 2. Hei, Dag-Harald
  Takk for hyggelig tilbakemelding. God tur til Lisboa! Håper du fant noen nyttige tips her 🙂

  / Mette

 3. Hei, Charlotte
  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Håper du får anledningen til et besøk der en dag 🙂

  /Mette

error: Content is protected !!