Gode restauranter i Lisboa

I bacalaoens hjemland mangler det ikke på gode restauranter og matopplevelser. I hvert fall ikke i hovedstaden Lisboa. Torsken i alle dens varianter. Osten, vinen, dessertene … Porsjonene i Lisboa er rause. Vinglassene likeså. Og prisen er ikke noe å si på.

I Portugal er det helt typisk å starte måltidet med litt geitost, oliven og brød. Ofte blir det tradisjonen tro servert ved bordet, selv om du ikke har bestilt det. Andre ganger står det klart og venter før du kommer. Du betaler for det, selvsagt. Men kun om du spiser av det.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Som aperitiff serveres gjerne et lite glass tørr, hvit portvin eller et glass sprudlende hvitt portugisisk. Ja, det er om du ikke velger noe helt annet. Eller står over, så klart. Innbyggerne spiser helst ute fredag og lørdag, får vi vite. Vi synes det er litt stille i restaurantene, her vi sitter, et par kvelder i februar. Men som  varslet: i helgen var stemningen noe annet.

Ja, det finnes mange gode restauranter i Lisboa. Jeg er ikke i tvil om at det også finnes en rekke gode chef’er i Lisboa. Men det var spesielt én jeg merket meg. Faktisk falt jeg helt pladask. Men mannen selv, møtte jeg aldri.

José Avillez er mesterkokken med en to-stjerners Michelin-restaurant, seks restauranter i alt, fem av dem befinner seg i Lisboa. Han står også bak en rekke kokebøker, samt bidrar til både radio og tv-shows med sine beste råd om matlagning. Avillez er for øvrig den tidligere sjefskokken på Tavares, som sørget for at også denne restauranten mottok en Michelin-stjerne. Og enda er han ung!

Men det er ikke bare maten som serveres ved hans restauranter, jeg falt for. Det er konseptene, interiøret, stemningen og de ansatte. Nivået er høyt, på alt, uansett om vi besøkte en av de uformelle eller en av de mer stilfulle, trendy. I alt sjekket vi ut fire av hans fem restauranter i Lisboa. Dessverre var Michelin-restauranten Belcanto stengt for oppussing. Så gjett om vi ønsker oss  tilbake!

Tips: Du kan også dra på guidet tur med smaksprøver av lokale retter. Les mer om denne muligheten her*

Her er noen tips til gode restauranter i Lisboa

Cantinho do Avillez

En uformell restaurant, enkelt i stil, med en miks av portugisisk og internasjonal cuisine. Her gikk jeg for en raus porsjon marokkansk lamme-tajine. Smakfullt og nesten som i Marokko.

Tips: Det er et must å smake på hasselnøtt-desserten, som har is i bunnen og et dryss salt på toppen. Mmmm.

-> Rustikt og enkelt med en touch av verden

Adresse: Rua dos Duques de Bragança, 7

MiniBar Teatro José Avillez

Stor-mønstrede tapeter, gylne plysj-stoler og lamper fra forskjellige epoker. Over baren, inne i restauranten, lyser bokstavene i neon: Mini Bar.

Maten er helt tydelig på Michelin-nivå, mente vi – men servert på en særdeles uformell måte. Servicen er personlig og hyggelig. Dette er uten tvil min favoritt så langt! 

Where not everything is what it seems

Her må man forhåndsbestille bord. Eventuelt kan dere prøve dere på drop in i foajéen, som vi gjorde. Da får dere servering ved lave bord og stoler, som er en hyggelig, men kan være en noe upraktisk måte å dele et måltid på. Mini Bar holder åpent hver dag (baren til kl. 02.00, kjøkkenet til 01.00). En DJ spiller opp fra kl. 23 torsdag til lørdag.

Tips: Prøv Chili mango cocktail og Roasted chicken skin servert med avocado-krem, geitost og piri piri.

Tips til gode restauranter i Lisboa
Chili mango cocktal
-> Portugisisk gourmet-tapas med sofistikert, uformell stemning i retro-miljø

Adresse: Rua António Maria Cardoso, nº58

Café Lisboa

Tips til gode restauranter i Lisboa
Akkurat dette minte litt for mye om hverdagsmiddag på vestlandet …

Med et navn som høres ut som en turistfelle, men med mat tilberedt av José Avillez, skjønner vi jo det ikke er det. Her går innbyggerne selv. Her finner vi noen få bord, en bar av marmor og lister og detaljer malt i gull. Det er overdådig og helt perfekt for lørdagslunsjen.

Men, skal jeg innrømme: sammenlignet med hans andre restauranter, var menyen her en skuffelse. Det blir for tradisjonelt, og rett og slett litt kjedelig. Kanskje fordi jeg gikk for en rett med torsk og poteter. Dette brakte for mye minner fra barndommens hverdagsmiddag på Vestlandet, dessverre. All den tid jeg er glad i saltsprengt torsk: i disse omgivelsene ble det i grunnen ingen  festmat, akkurat.

-> Overdådig lokale med tradisjonsrik portugisisk kjøkken

Adresse: Largo de S. Carlos, nº23

Pizzeria Lisboa

Like nedenfor Cantinho do Avillez ligger hans pizzeria. – Siden jeg var ung, har jeg drømt om å åpne en pizzeria, skriver Avillez på sin hjemmeside. Vel – nå har han gjort også det. Pizzeriaen minner om Oslos egen Vardøens pizzeria; mindre, lysere, men med samme familievennlige konsept (som pizza-restauranter gjerne er), og selvsagt – pizzaen er god. Det er også pastaen, som også finnes på menyen.

-> Enkelt, uformelt og familievennlig konsept

Adresse: Rua dos Duques de Bragança, nº5 H

Flere gode restauranter i Lisboa

Solar dos Presuntos

Tips til gode restauranter i Lisboa
Bacalao

Livlig og fullt hus, med flombelysningen på, som tradisjonen gjerne er på portugisiske restauranter. Her ligger hummeren tett i tett i akvariet, som er det første man møter på ved inngangspartiet. Ja visst, går de lokale også her. Men de loses forbi oss  turister i første etasje.

Dette er et sted å gå for lokale tradisjoner – med andre ord fisk, og spesielt en av rettene med torsk.

-> Tradisjonelt sted med solide porsjoner, tradisjonsrik kost, servert i et livlig lokale

Adresse: R. Portas de Santo Antão 150

Tagide

Tips til gode restauranter i Lisboa
Restaurant med utsikt og god pris

Gourmet-restaurant med panoramautsikt. Hvite duker og et klassisk sted for forretningslunsjen, den romantiske middagen eller et velsmakende lunsj-måltid. Her er servicen på topp. Huset har også en portugisisk tapas-bar, som holder åpent kveldstid.

Tips: Gå for dagens 3 retters, inkludert to glass vin og kaffe til kr 250,- per pers. Et varp!

-> Gourmet lunsj i elegante omgivelser med flott utsikt til overkommelig pris

Adresse: Largo da Academia Nacional de Belas Artes 18-20

Lisboa a Noite

Tips til gode restauranter i Lisboa
Lokal dessert servert som hjemmelaget

Tradisjonsrik restaurant beliggende i gamlebyen Bairro Alto. Stedet å gå for en finere, tradisjonsrik middag og er den dyreste restauranten vi besøkte. Tilbyr dessertvogn med desserter laget på stedet. Opplevdes som den mest typiske turist-restauranten vi besøkte, men vi fikk bekreftet at stedet også frekventeres av innbyggerne.

Tips: Be om «house special», den portugisiske desserten Doce da Avó, laget av smør og egge-krem.

-> Klassisk portugisisk i turistvennlig miljø

Adresse: R. das Gáveas 69

Pastéis de Belém

Pastel i Lisboa: gode restauranter i Lisboa
Et stykke Pastel de nata fra et konkurrerende bakeri

Nå er ikke dette er restaurant, men et bakeri. I tillegg er det lange køer av turister utenfor dørene her. Men likevel: dette bakeriet går helt tilbake til 1837 og er spesielt kjent for sin versjon av Pastel de Nata – denne portugisiske lille kaken med sitronfyll, kanel og vanilje. Så om du befinner deg her i området, er det så klart et sted du må ta turen.

Adresse: R. Belém 84-92

-> En institusjon i Lisboa

Sist, men ikke minst:

Mercado da Ribeira

Tips til gode restauranter i Lisboa

Dette markedet har vært hovedmarked i Lisboa siden 1892. I 2014 overtok Time Out Lisboa deler av markedet, som da ble oppgradert med boder og serveringssteder der lokalmat og –drikke blir servert til å innta ved enkle bord.

I tillegg til å kunne regnes som en severdighet i Lisboa, er dette et sted å dra for et lite mellommåltid eller for å spise seg fra bod til bod.

-> Perfekt sted å tilbringe en regnfull formiddag 

Åpningstider: tirsdag – søndag kl. 06.00 – 02.00

Adresse: Avenida 24 de Julho

Tips til gode restauranter i Lisboa
Ta turen rundt i markedet og opplev lokal matkultur!

Se kart over anbefalte barer, restauranter og hotell lenger ned i artikkelen

Håndplukkede hotell i Lisboa

Brown's Central i Lisboa

Brown’s Central * bor du godt og sentralt. Stilig og koselige resepsjonsområde, rom med aircondition og gode senger med mykt sengetøy i bomull. Vårt rom hadde kjøkkenkrok og fransk balkong. Personlig testet!

Brown’s Downtown Hotel * er søster-hotellet til Brown’s Central som ligger kun 5 minutter å gå fra Rossio-plassen og like i nærheten av den populære 28-trikken. Personlig besøkt.

9 Hotel Mercer

Moderne 4-stjerners 9Hotel Mercy * tilbyr romslige rom som vender ut mot gamle Lisboa og Castelo de São Jorge. De større rommene tilbyr panoramautsikt over Bairro Alto, Tagus-broen eller Castelo de São Jorge. Personlig besøkt.

H10 Duque de Loule i Lisboa

H10 Duque de Loule * er et koselig boutique hotell like i nærheten av Avenida da Liberdade. Hotellet har rundt 40 rom, med flislagt og elegant resepsjonsområde og restaurant. Takterrasse med utsikt over byen. Personlig testet!

The Independente hostel & suites * er et kult og trendy hostel med ungt miljø. Tilbyr også suiter, samt har en populær restaurant med koselig interiør og helt grei mat. Personlig besøkt.

Altis Belem i Lisboa

Altis Belem Hotel & Spa * har stilrent interiør, utsikt mot havet og egen spa avdeling. Ligger mindre sentralt til, men perfekt for den som vil se severdigheter som São Jorge Castle. Vi testet spaet – og kan anbefale også det. Personlig besøkt.

Flere reisetips til Lisboa
5 tips til unike barer i Lisboa
Hovedartikkel om Lisboa: spekket med nyttige tips og informasjon

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!