Moskeer i Kairo

I Kairos gamle bydel, også kalt Islamic Cairo, kan man besøke den ene moskéen større og eldre enn den andre. Start gjerne dagen med et besøk i Citadellet i høyden og avrund med et livlig besøk i basaren.

Islamic Cairo
Islamic Cairo

Hvor mange moskeer det finnes i Kairo, er ikke godt å si. Men det er mange. Benevnelsen av Kairo som «City of a Thousand Minarets» er ingen underdrivelse. For faktisk finnes det mer enn tusen minareter i Kairo. Her er en guide til fire moskeer i Kairo, alle historiske og verdt å ta turen til.

Citadellet

På en høyde over Kairo ligger Citadellet omkranset av et digert fort bygget av Saladin i tidsperioden 1176 – 1183 i forsvar mot korsfarerne som den gang herjet Palestina. Et større jordskjelv i 1982 ødela store deler av fortet.

Etter at Saladin ble kastet, forstørret Mamlukene palasset, mens området ble ytterligere utbygget under Ottoman styret i perioden 1517 – 1798. Senere endret Mohammed Ali resten av citadellet og fikk blant annet bygget en moské i tyrkisk stil. Citadellet har senere vært et militært område, men i følge vår guide, er det nå ikke slik lenger.

Moskéen, som minner sterkt om Istanbuls Den blå moské, ble bygget i 1318. Mosque of An-Nasir Mohammed er nå Citadellets eneste gjenlevende Mamluk-bygning.

Mosque of An-Nasir Mohammed
Mosque of An-Nasir Mohammed, Citadellet

Mamlukkene

Men hvem var Mamlukkene? Vår guide forteller oss at dette var slaver, barn brakt hit fra India, under Saladin Hedin. Opplært i ung alder, var de garanterte lojale til sin leder. Senere ble de sluppet fri og ble sentrale innen handel i en tid med mye konspirasjon og drap.

Sultan-Hassan moskéen

Sultan-Hassan moskéen er et stort og overveldende byggverk. Gulvene er dekket av marmor, dørene er av kobber og inne i bygget finner vi mausoleet til Sultan Hassan.

Denne moskeen blir regnet som det fineste gjenværende bygget fra Mamlukkenes tid. Sultan Hassan tok tronen i en alder av 13 (!) år, og fikk bygget denne moskéen mellom 1356 og 1363. Hassan ble avsatt og gjeninnsatt tre ganger, og til sist ble han drep før moskeen sto ferdigstilt.

Ar Rifai-moskéen

På andre siden av veien for Sultan-Hassan moskéen ligger Ar Rifai-moskéen, et pilgrimssted for mange egyptere. Her ligger flere mausoleer hvor medlemmer av Egypts kongefamilie ligger begravet her – i tillegg til den siste shahen av Iran. Til tross for at han var shia muslim, har sunni muslimene åpnet for hans grav i denne moskeen.

Bilde av shahens grav, med tekst: Shahens familie bor i dag i Europa, men kommer hit en gang i året for å minnes Shahen.

Bilde av mausoleum gjennom sprinkler: her ligger den siste kongen av Egypt, Kong Farouk.

Ibn Tulun-moskéen

Ibn Tulun-moskéen er en utendørs moské, med en stor åpen plass, men med mulighet for skygge. Moskéen ble bygget i løpet av årene 876 og 879, og er den eldste intakte moskéen i Kairo som fortsatt er i bruk. Vi tok turen opp i minareten, hvor vi fikk utsyn og byen, opp mot det tidligere besøkte Citadellet, og den kvadratiske plassen under i moskéen.

Les mer om Islamic Cairo på Wikipedia. 

Reisetips: dette må du huske ved besøk i en moské

  • I moskéene må legger og skuldre dekkes. Det samme må kvinners hår. Lange skjørt og sjal som dekker håret er kleskoden for kvinner, lange bukser for menn.
  • Skoene settes på utsiden av moskéen. Enkelte moskéer tilbyr poser til å ta utenpå skoene. Uansett: de som hjelper med skotøyet forventer betaling. Ta med nok småsedler. 5 egyptiske pund er nok per pers.
  • Det er tillatt å ta bilder, men sjekk med guiden eller de som jobber ved moskéen først.
  • Det er nyttig å ha en sjåfør og en guide til å vise vei i og til og fra moskéene. Vanligvis er trafikken stor og menneskemassene store i gatene.

Etter denne runden, er det nok tid for lunsj, kanskje etterfulgt av vandringer og shopping i basaren …

Arkitekturen i Islamic Cairo er helt spesiell  Foto: Mette S. Fjeldheim
Arkitekturen i Islamic Cairo er helt spesiell med utbygg i mørkt tre

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!