Det tyrkiske kjøkkenet – i Istanbul

Det tyrkiske kjøkkenet er i verdensklasse; smaksrikt og krydret, kjøttfullt og serveres oftest med brød til. Her følger en introduksjon til det tyrkiske kjøkkenet, kombinert med restaurant-tips du trygt kan gå for ved et besøk i Istanbul. 

Merk: Denne artikkelen er over 10 år gammel. Det er ikke sikkert alle disse restaurantene lenger finnes.

Kebap i Tyrkia er ikke kebab slik vi kjenner den, en sen nattestid på vei hjem fra byen hjemme i Norge. Nei, det er rett og slett grillet kjøtt, og det kommer i mange varianter. Vanligvis med mye mindre dressing enn slik vi kjenner den, og den serveres på ulike vis, i ulike brød, med ulike tilbehør.

Döner kebap, Istanbul Foto: Mette S. Fjeldheim
Döner kebap, Istanbul

Kjøper du en Döner Kebap, serveres den i nystekt pita, ikke i et flatt, frossent med hint av papp … Og vinen, som jeg nå har smakt for første gang, falt også godt i smak.

Les også: Istanbul – der øst møter vest

Restauranttips i Istanbul

Kösebasi

Dette er en kebab-restaurant tyrkere selv går på. Den ligger midt i det fasjonable området Nişantaşi. Her møtes venner og storfamilien, par og en og annen turist som ganske sikkert har fått stedet anbefalt – som oss.

Stemningen er høy, lokalet lunt, maten god. Det er et sted der menyen kommer til deg: rett etter rett kommer seilende. Og når du nesten er mett, da får du menyen, og velger deg en hovedrett.

Jeg gikk for Döner Kebap. En særs god en. Hele gikk ned, selv etter mye brød og meze.

Hünkar

Ikke langt unna Kösebasi finner vi Hünkar nede i en kjeller. Her serveres husmannskost, og slik har det vært siden 1950.

Rettene finner du selv, ved å gå frem til disken og peke på hva du vil ha, for så å få det servert til bordet som er dekket med hvit duk. Også her er stemningen høy, et utmerket sted for lunsj, hvor også business-folk har sine forretningslunsjer.

Delicatessen

Litt lenger opp i gaten ligger Delicatessen, en trapp opp fra fortauet. Et sjarmerende, moderne og uformelt sted. En consept store, der det også selges delicatesser, samt kjøkkenutstyr.

En egen disk selger kaker på stedet eller for å ta med hjem – og bakeren står selv bak disken og baker alskensk godsaker midt i butikken. Anbefaling; test brownis’en. Gjerne til et glass prosecco. 

Limonata downtown

Et fargerikt og uformelt restaurantkonsept like ved Hotel W. Varierte matretter, og det er hyggelig å bare  stikke innom for et glass i baren.

Frankie’s

Like ovenfor kjøpesenteret City’s ligger Frankie’s, en dempet maksimalistisk, moderne restaurant med takterrasse og utsikt over hele byen – herfra ser du til både europeiske og asiatisk side – mens lysene på Bosphorus broen skifter farge kontinuerlig. Her serveres smakfull mat fra Middelhavet.

Danseunderholdning på Nomads Foto: Mette S. Fjeldheim
Danseunderholdning på Nomads

Nomads

Nomads er selve høydepunktet om du synes det er ok å være skikkelig turist for en kveld. Hit kommer forretningsfolk med sine utenslandske tilreisende, og her kommer turister som har fått stedet anbefalt – i guider eller av hotellets consierge.

Drevet av nederlendere, men med tyrkisk mat, underholdning og betjening. Mat, drikke og entertainment er inkludert i en og samme pris: ca. 240 TYK per pers. Tyrkiske spesialiteter serveres på løpende bånd, i en enorm mengde. Alle får det samme servert, og det er variert – og svært godt. Mens man spiser, er det underholdning med magedansere, en musiker som spiller trommer til hits og selv får vi være med å spille på tamburin og lærer noen magedanser-triks – om man vil.

Magedans Foto; Mette S. Fjeldheim
Magedans

Reina

Nomads ligger i det populære utelivsområdet like under eller ved Bophorus broen, ved sjøkanten. Stedet ligger vegg i vegg med Supper Club Istanbul og like over gaten for den trendy utendørs nattklubben Reina, tett på vannskorpen av Bosphorus stedet, med seks restauranter, en rekke barer og den blinkende Bosphorus broen over.

Reina nightclub, Istanbul Foto: Mette S. Fjeldheim
Reina nightclub, Istanbul

Internasjonale matopplevelser i Istanbul

Det blir neppe nødvendig – men skulle man bli lei av tyrkisk mat, finnes det nok at importerte alternativer, foruten fastfood kjeder som McDonalds, Fat Burger og Burger King, så klart. Her et to gode forslag:

Shang Palace

Denne kinesiske restauranten finner du på det nye Shangri-La hotellet. Her får du blant annet en all you can eatdim sum meny som serveres til lunsj for kun 68 TK.

Zuma

Japansk restaurant-kjede med opprinnelse i London. Nydelig sushi, grillspyd og sashimi. Nå har jeg ikke besøkt denne tyrkiske utgaven, men jeg tipper eplet ikke faller langt fra stammen.

Det tyrkiske kjøkken

Noen eksempler:

  • Lahmakun: pizza med tynn bunn fylt med hakket kjøtt
  • Börek: deig med fyll, ofte frityrstekt
  • Döner kebap: grillet kjøtt fra loddrett grill
  • Şiş kebap: lange spidd med små stykker lam
  • Turkish delight: godteri av rosenvann, pistasj, m.m. – ofte dekket med melis
  • Dolmar: fylte grønnsaker
  • Meze: tyrkernes variant av tapas, benyttes ofte som forretter
  • Çai: te

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!