Norsk reiselykke i ukrainsk magasin

Jeg skjønner ikke bæret av det jeg skal ha skrevet for mor og barn-magasinet Womo. Men jeg vet jeg tipser om lokale perler og har skrevet en miniguide til å oppleve noen kjente og flere langt mindre kjente sider ved Vestlandet. Og ja – jeg er fullstendig lokalpatriotisk i vinklingen!

 

Nylig fikk jeg en henvendelse fra det ukrainske kvinnemagasinet Womo. Redaktøren lurte på om jeg kunne tenke meg å skrive en reiseartikkel med reisetips til deres lesere fra Norge. Det skulle helst inneholde tips til steder som ikke er det «alle» skal se, og tipsene skulle passe til en kort reise på rundt tre dager.

At reisen ikke kunne vare lenger, var største utfordring. Å være kort og konkret var heller ikke så enkelt – når man har så mye på hjertet … Men jeg trengte ikke tenke lenge før jeg landet på idéen om å ta Womos lesere med til den delen av landet jeg kjenner aller best: studentbyen min Bergen og hjembyen min Haugesund. Jeg ville ta med litt historiske severdigheter, litt naturopplevelser, litt kultur, samt tipse om et par gode restauranter. Jeg klarte dermed å inkludere noen attraktive, unike sider ved dette området, som vikingkongenes Avaldsnes, eksotiske Utsira, og den nye topptur-perlen som ble «funnet» på Haugalandet i sommer – Himakånå. Og med det ble Himakånå, Tysværs svar på Trolltunga, coverbildet som skal lokke ukrainske kvinner til Norge!

Hele artikkelen kan du se her. Men jeg antar de færreste av dere leser ukrainsk … Så under bildet nedenfor er hele artikkelen på norsk i stedet, for den som har lyst å lese.

Litt morsom å se navnet mitt og Reiselykke skrevet på ukrainsk, forresten, synes jeg: Метте Сульберг-Фельдхайм og сайте

Reiselykke skriver for ukrainsk magasin

Artikkel fra Reiselykke i ukrainsk kvinnemagasin:

En rundtur i Vest-Norge på tre dager 

Bli kjent med norsk historie, se vakker natur og opplev det lokale livet på kun noen få dager.

Jeg vokste opp på vestkysten i Norge og tilbrakte barne- og ungdomstiden i kystbyen Haugesund, nær havet, øyene og fjellene. I løpet av mine studieår, ble jeg også kjent med Bergen, den tidligere hovedstaden i Norge og en av de mest populære stedene å besøke i Norge.

Ved å legge reisen til begge disse to byene, får du et lite innblikk i Norge. Du vil bli bedre kjent med noe av historien til området der de norske vikingkongene bodde og regjerte, den hanseatiske perioden i Bergen og du får anledning til å se flott natur i løpet av reisen. Jeg har også inkludert noen spesielle tips til aktive reisende.

Dag 1: Utforsk Bergen, hansastaden

Bergen ligger ved vestkysten av Norge og var den første reelle hovedstaden i det 13. århundre. De historiske bygningene på Bryggen er Unesco-listet og forteller historien om hansatiden i Bergen.

Begynn oppholdet med å gjøre deg kjent med Bergen by fra oven, ved å legge turen til toppen av Fløyen. Og husk gode spasersko. Tilbring gjerne litt tid på Unesco-området Bryggen, selv om dette er den mer turistifiserte delen av byen. Dette er området der Hanseatene holdt til og jeg anbefaler derfor en liten tur hit før du spaserer bort til Fløibanen.

I stedet for å dra til toppen med Fløibanen, kan du med fordel gå turen opp for å oppleve enda mer underveis, samtidig som du får litt ekstra trim. Fra toppen av Fløyen har du utsikt over hele Bergen, fjellene som omgir byen og helt ut mot havet.

Etter å ha sett byen fra oven, dra på vandretur langs de brosteinlagte gatene i Bergen. Sentrum er lite og er best å utforske til fots. Gå gjennom gatene og de smale smauene på Nordnes blant de sjarmerende trehusene, ta en tur ut til parken på tuppen av halvøya og nyt utsikten mot havet.

Dag 2: Haugesund – Norges fødested

Haugesund og omegn er området der vikingkongene levde og hadde sitt kongesete. Byen ligger mellom Stavanger og Bergen, nær havet og fjellene og er det perfekte stedet for en aktiv ferie og for å lære mer om vikingene.

Start dagen med å besøke Avaldsnes, på Bukkøy, der hvor vikingene slo seg ned, kun ti minutter å gå fra den historiske kirken St. Olavskirken. Husk å ta en tur innom museet der også.

Dra deretter ut til Haraldshaugen, Norges nasjonalmonument. Snorre saga nevner dette stedet som åsted for der Harald Hårfagre ble gravlagt. Dette riksmonumentet ble reist i 1872, for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike.

Dag 3: Bo en natt ute i Nordsjøen!

Dra med ferje til Utsira, en vindfull øy rundt en time unna Haugesund. Dette er Norges minste kommune, med rundt 218 innbyggere og 317 ulike fuglearter.

Dra til toppen av øya, besøk fyrtårnet – der du faktisk også kan overnatte.

Ta deg også en rundtur i de få gatene som finnes på Utsira, sjekk ut UtsirArt, som er gatekunsten som finnes på bygninger, natur og vindmøller der. Ta en tur i heiene og se den vakre naturen og opplev den friske lufta fra Nordsjøen.

Du kan overnatte der eller dra tilbake til Haugesund med ferja.

Andre anbefalinger

Har du mer tid til rådighet?

 1. Besøk komponisten Edvard Grieg’s hjem i Bergen

Om du har litt bedre tid til Norgesbesøket, legg en ekstra dag eller to til Bergen og besøk Troldhaugen, der komponisten Edvar Grieg og hans hustru Nina bodde i sin tid.

 1. Uforsk fjordene med en dagstur fra Bergen

Eller dra på dagstur med buss og ferje til den indre delen av Hardangerfjorden. Dette er en utrolig flott opplevelse, med høye fjell og mindre bygder langs fjorden.

Om du reiser på Fjord cruise med Norled, har du tre timer til å utforske Eidfjord og området rundt. Da rekker du også en tur til Vøringsfossen og et besøk i Hardangervidda nasjonalpark.

Hardanger

 1. Fantastiske toppturer fra Haugesund

Når du er i Haugesund, er det mulig å reise på tur til berømte topper som Trolltunga, Prekestolen og Kjeragbolten. For de som har lyst å ta seg en topptur, men som har litt mindre tid til rådighet, kan en tur opp til den mindre kjente Himakånå, som ligger enda nærmere Haugesund, være en god idé.

Himakånå
Utsikt til Lysevatnet

Praktiske reisetips

Slik kommer du dit

 • Fly til Bergen og ta flybussen til sentrum.
 • Slik reiser du fra Bergen til Haugesund: Lei gjerne en bil for mest mulig fleksibilitet, eller dra med buss og ferje fra busstasjonen.
 • Å reise til Utsira fra Haugesund: Det går ferje fra Risøy i Haugesund. Mer info her

Tips til restauranter i Bergen

 • For et tradisjonsrikt fiskemåltid, dra til den koselige restauranten Enhjørningen på Bryggen
 • For sushi, anbefaler jeg Nama sushi

Tips til restauranter i Haugesund

 • For gourmetmat i et gammelt og koselige trehus: Lothes mat og vinhus
 • For uformell middag på kaien: Brasserie Brakstad

Forslag til hotell i Bergen

 • Hotell Ørnen
 • Hotel Terminus

Forslag til hotell i Haugesund

 • Clarion Collection Hotel Amanda
 • Hotel Maritim

Overnatting på Utsira

Om du planlegger en overnatting på Utsira, kan du bo ved fyrtårnet eller Sildaloftet.

Turistinformasjon:

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

7 Comments
 1. Så morsomt at du er på trykk i Ukraina! 🙂

  Jeg var forresten på Utsira tidligere i sommer. Tok bare en dagstur dit, så noen overnatting i fyrtårnet ble det ikke, men det var en sjarmerende liten øy 🙂

error: Content is protected !!