Praha utenfor turiststrøket

Praha utenfor turiststrøket

Praha er mer enn gamlebyen, Karlsbroa og det berømte klokketårnet Prague orloj. For Praha er også en by med utallige parker, slott og markeder – og spennende områder i vekst. 

Jeg har altså tatt turen til Praha 15 år etter en av mine første backpacking-turer gjennom Europa. Fra da å være en rimelig nyåpnet turistmagnet, forhenværende kommunistisk og tilnærmet hermetisk lukket, er det i dag 3,7 millioner turister som besøker Praha årlig*.

Det er jo ikke rart. UNESCO-byen Praha ligger idyllisk til ved elven og bærer på en fascinerende historie. At den ikke var blant de europeiske stedene som ble  bombet under andre verdenskrig, har gjort at de vakre bygningene, utsmykningene og særegne uterommene fortsatt er intakt – og dermed nokså unikt.

Karlsbora i Praha

Men allerede under mitt første besøk, gikk jeg til med de mange turistene på et særdeles konsentrert område, altså særlig ved gamlebyen og Karlsbroa. Slik er det også i dag. Bare mye verre.

Én ting er mengden av store grupper i flokk, som gjør det vrient å passere på de verste tidspunktene. En helt annen sak er mengden selfie-stenger som svinger rundt i lufta. Eller de mange segway-ene som suser rundt på gruppeguiding, de åpne liksom-gamle bilene som kjører rundt på turistene eller sykkelsjåførene som tråkker rundt hvert hjørne.

Selv på elva finnes alskens måter å se Praha fra vannet. Her er jazz-båter, buffet-båter og kafé-båter. Her er baller man kan løpe rundt på vannet inni og oppblåsbare griller (!) der man kan leie en kokk som serverer grillmat midt i elva Vltava. Det finnes speed-båter, pedal-båter og det finnes kajakker. (Jeg er ikke i tvil om hva jeg ville valgt, hadde tiden strukket til!). Og det hele foregår på et rimelig begrenset område mellom broer, øyer,  sluser og svaner.

Praha, kampa museum
De gule pingvinene ved Kampa Museum

Det er med andre ord mange morsomme og underholdende måter å oppleve Praha på. Men selv foretrekker jeg å traske gatelangs utenfor det verste turiststrøket, gå på sightseeing før de fleste har inntatt sin frokost og finne meg noen perler av serveringssteder. Og – da hjelper det gjerne å møte noen som kjenner byen bedre enn en selv.

Jeg har tatt en prat med Julie Eikemo Prestø. Hva mer er; hun har tatt meg med på guidet tur utenfor turisttråkket, i bydelen Vyton. Bergenseren har nemlig bodd ved elvebredden her i et års tid. Hun har tatt for seg av byens ulike områder, historie og serveringssteder. Og hun stortrives.

praha

– Her er utrolig mye å se, mye mer enn en helge-turist gjerne rekker å finne frem til på egen hånd, sier hun. Hun viser til båtturer til dyrehagen og vinsmaking på slott. Sykkelturer på landsbygda eller turer i parken for å se påfugl. Og ikke minst viser hun til alle markedene som popper opp hver lørdag på torgene rundt omkring i Praha by.

– Tsjekkerne er glad i god mat og drikke. På markedene kan du smake deg fra bod til bod. Her serveres alt fra øl, vin, pølser, oster og andre retter. Det er rett og slett en opplevelse!

praha

Dette er Julies beste tips til

Praha utenfor turiststrøket, i bydelen Vyton:

 • Farmers market lørdager (fra 8 – 14) ved elvebredden av Vltava er et spennende matmarked, som også serverer vin, øl, ferskpresset juice, kaffe og varmmat. God stemning og ofte levende musikk. Lokasjon: Naplavka Riverbank, mellom trikkestoppet Palackého náměstí og Vyton.
 • Second hand-markedet (A)VOID Floating Gallery ligger i tilknytning til Farmers Market, men på en lekter. Her selges klær, sko, smykker, vinyl og antikviteter. Her er også utendørs og innendørs bar, konsertarena og galleri. Lokasjon: ved elvebredden nedenfor trikkestoppet Vyton.
Praha
Gelateriaen Puro i Vyton er et populært treffsted
 • Elvebredden Naplavska Riverbank er i seg selv er verdt et besøk. Det kryr av barer og restauranter som er svært populære blant tsjekkerne. Et eksempel er Bajkazyl, kombinert bar, konsertarena og sykkelverksted. Mange velger også å dra på piknik ved elvebredden. Husk brød til svanene!

 • Na Brehu Rhony er en vinbar som konsentrerer seg om vin fra Côtes du Rhône Her kan man velge seg vin på flaske, eller benytte seg av selvbetjeningsprinsippet: tre kjøleskap, ett med rød, ett med hvit og ett med rose i kartonger som man selv tapper i glasset. Det serveres også deilige skinker, pateer, oliven og østers, samt frokost og lunsj på dagtid. Vinbaren har også en søster-bar i Karlin.

 • Isbaren Puro ligger like ved siden av Na Brehu Rhony. I tillegg til hjemmelaget is, eller gelato, serveres det også vin, kaker og kaffe her.

 • Den offentlige parken Vysehrad er en av Julies absolutte favoritter. Her ligger flere restauranter, St. Peter og St. Pauls katedral, vinranker, rosehage og Vysherad gravplass, der blant annet Antonin Dvorak (tsjekkias mest kjente komponist) ligger gravlagt. Parken er også et fint sted å ta med piknik-kurven!
Praha

Skal du til Praha og lurer på hvor du skal bo?

Sjekk omtalen av Emblem Hotel!

Les også disse tipsene til gode restauranter, barer og caféer i Praha

Praktiske reisetips til Praha

 • Valutaen er Koruna og kan regnes 3/1 mot den norske krona (per september ’15)
 • Taxi fra flyplassen koster i underkant av 300 kroner til gamlebyen. Det går også flybuss.
 • Styr unna Karlsbroa på dag- og ettermiddagstid. Ta heller turen tidlig på morgenen.

* tall fra 2012


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Kjempe flott området. Visste ikke at det fantes, og fikk dessverre ikke besøkt det. Men Praha er helt topp, og kan anbefales 🙂
  Er også helt enig med karlsbroa tipset!

 2. Ja, ha-ha, det er ganske tett-pakka der på dagen 😉 Kjekt å høre du likte deg i Praha. Skjønner turen ellers også var topp!

error: Content is protected !!