Procida – ekte og autentisk i Napoli-bukta

En øy kjent for filmen Postmannen og The Talentet Mr. Ripley, en bebyggelse som er berømt som backdrop på Instagram – og som er supersjarmerende å besøke. Men forvent ikke naturskjønn, rolig og avslappende. På Procida går det unna i full fart på en øy tettpakket av bebyggelse.  

Voksne som ungdommer suser forbi på mopeder og elsykler. Vi hopper til sides, inn en port, opp en trapp, hva som helst som vil åpne sine armer og ta oss imot. Bilene kjører med innslått vinduer, de sneier hushjørner i samme fart som på strake veien, de haster av gårde som var Djevelen selv etter dem. 

Autentisk øyopplevelse

Ingen bruker hjelm, de har vel ikke tid til å ta den på. Her går alt på halv åtte, mens vi trasker gate opp og gate ned, forserer hundrevis av trappetrinn hver dag i jakten etter det autentiske. Og det finnes her, på Procida, fortsatt. 

Til tross for Oscar-filmen «Il Postino», eller «Postmannen» som vi kjenner den på norsk. Til tross for at filmen «The Talented Mr. Ripley» også var filmet her.  Til tross for at øya var «The Capital of Culture» i 2022. Til tross for alle soloreisende og influensere  som reiser hit for den ene, perfekte selfien. Ja, til tross for alt dette har Procida beholdt sin karisma. 

Her sitter fortsatt fiskeren og bøter sitt fiskenett på havnen. Katten jakter fortsatt sin fiskefangst. Serveringsstedene har beholdt sin uskyldige, ujålete sjarme og enkle fasiliteter. Selv den store matbutikken har ikke klart å jage bort de små, uavhengige spesialforretningene. 

Ennå. For hvor lenge kan dette vare? 

Dropp dagsturen hit

Til Procida nytter det ikke komme kun på dagstur, selv om det er det de fleste gjør. Nei, her må du oppleve hvordan gatene og øya endrer seg fra morgen, via formiddag, ettermiddag og kveldstid. 

Du må tusle rundt i gatene der folk bor, ikke bare oppsøke stedene som ser så idyllisk ut på foto. Det gir et ikke helt realistisk bilde av Procida, om du kun stopper innom selfiespots. Jeg er overbevist. 

Du må oppleve å kjøre med bussen, som kjører så fort at det er like før du faller ut av setet. Du må ta en taxi, som sneier gatehjørner og kjører med Sidespeilene slått inn – ellers ville bilen ikke kommet frem. Speilene brukes riktignok en gang i blant. Men det er først og fremst når han sakte, sakte sniker seg frem i en særdeles trang passasje – og må se om bakenden av bilden klarer å henge med. 

Sånn er det å kjøre på Procida. Jeg er glad det ikke er meg! Men så kunne jeg heller ikke hatt med bilen over i ferja – det er rett og slett ikke tillatt. De som kommer i bil har nok en helt spesiell tillatelse. 

Her er det ikke noe sentrum, i stedet ligger det noen butikker her, noen butikker der. Ytterst få i bunn og grunn. Men jeg finner meg et nytt par flip-flops til €7 likevel. De mistet jeg på veien et sted mellom ferjeleiet og drosjeholdeplassen (ja, de var ikke på føttene mine altså, men i sidelomma på sekken – for å presisere 😉 ).

Her spiser du godt på Procida

Gortondi ligger i den særdeles koselige havnen Marina Corricella – og her er mange flere steder å spise, så er det sagt også. 

Men på Gortondi får du god og smakfull fiskemat rett i sjøkanten ved havna. Prisene er rimeligere enn Ischia og Capri.

Her ligger også Fuego og Blu bar. Den første serverer veldig god pizza og har ok viner. Blu bar er som navnet skulle tilsi, en bar, men med hyggelig, uformelt – og moderne – interiør. Dette er ikke en brun bar, med andre ord. 

Jeg vil også anbefale deg å ta en lunsj på La Conchiglia i Marina Chiaiolella

Prøv aubergine med parmesan og tomatsaus, som er en lokal rett (og veldig mektig, lurt å dele på flere). Vil du prøve en typisk lokal rett til, gå gjerne for pastaen med sitronsaus. Det er typisk for Procida ble jeg fortalt. Ellers er det godt utvalg i pasta og fiskemat. Restauranten har også ansvaret for solsengene på stranda, som er en mørk, nesten svart vulkansk sandstrand. 

Procida

Andre steder verdt å oppsøke

Selvsagt: gå til høyden over Marina Granda og ta noen ikoniske fotos og selfies av de fargerike bygningene. Det er virkelig et syn!

Ciraccio er en lang strand, fin sand md enkle strandbarer, solsenger, lav bebyggelse og sol hele dagen. Ikke minst: Her drar du for å se solnedgangen over vulkanen Vesuvio.

Slik kommer du til Procida

Det går båt fra Ischia og Napoli. Jeg tok hydrofoilen, som går raskest. Men vil du ha den flotte utsikten med på kjøpet, anbefaler jeg ferja. Den tar jeg neste gang, om jeg drar tilbake. 

Slik kommer du deg rundt på øya

Det er små avstander, så du kan gå til det aller meste om du bor omtrent midt på, slik jeg gjorde. Men hvis ikke: Det finnes både buss og taxi her. Bussbillett kjøpes enten i nærmeste bar eller ombord for en litt høyere pris. Du kan også leie elsykkel i Marina Grande. (Sykle på egen risiko!) 

Her bor du bra

Jeg bodde på Insula, som er som en oase (reklame-lenke). Opp en trapp og voilá – her ligger en grønn hage med stort basseng og solsenger – som også leies ut til dagsbesøkende. Det er ti rom, med enkelt og delikat interiør. Hotellet er kategorisert som superb på booking.com, hvor det også er tildelt bærekraftsmerke kategori én.

Annen praktisk info 

Ikke forvent toalettsete på barer og restauranter, uansett standard. De fleste har det ikke. Akkurat som i Napoli. 

Du drar hit mellom påske og oktober. Etter det er stort sett det meste stengt. Men et ørlite tips til: Jeg ville ikke dratt hit sommerstid. Jeg var der i slutten av september, og det var mer enn nok varme der for min del. 


Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®.

Dette bildet ble tatt i oktober 2023 da jeg besøkte Napoli 20 år etter mitt første besøk – samt Procida og Ischia. Du finner mange artikler fra Italia her på reiselykke.com.

For å lese flere artikler om dette flotte og varierte landet, klikk på denne lenken.

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke.

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!