Gran Canaria: 8 flotte natur- og kulturopplevelser

Gran Canaria er langt mer enn sol og badeliv. Det er også ei øy med lokale tradisjoner, gode matopplevelser og flotte naturopplevelser. Her er mine beste tips til deg som vil oppleve noe også utenfor solsenga. 

Gran Canaria er kjent for sin stabile temperatur og som nordmenns andre hjem. Ikke mindre enn 320 000 nordmenn kommer hit i året (!). Kan så mange tilreisende ta feil? Neppe!

Men der Gran Canaria gjerne forbindes med strand, sol, party, svorsk og kjøttbullar på restauranter med menyer på alle skandinaviske språk, finnes det også et annet Gran Canaria – en kanarisk øy med lokal kultur, flotte naturopplevelser og gode spisesteder. Takket være spanske venner født og oppvokst på Gran Canaria, har jeg fått oppleve nettopp dette siste.

Amadores strand på Gran Canaria
Det er vel oftest dette vi forbinder med Gran Canaria. Men øya har langt mer enn strender og badeliv å by på

Først og fremst handler det om å komme seg opp i høyden, møte folk og spise der også lokale gjerne spiser om de skal ut og kose seg. Det handler også om å kunne ta en dag ut av solen, av solsenga, forlate hotellet eller leilighetskomplekset. Disse tipsene er til dere som ønsker det.

8 reisetips til Gran Canaria

Tips til lokale kultur- og naturopplevelser verdt å forlate solsenga for!

1. Kjøretur i frodig fjellandskap

Gran Canaria Roque Nublo 2

På Gran Canaria kan du oppleve to ulike kontinenter på én gang. Her møter vi tørt, spennende vulkanlanskap med kaktuser, frodige daler med oaser av palme- og frukttrær, skog av pinjetrær, samt bratte fjellskrenter og høye fjelltopper.

Anbefalt kjørerute

Med utgangspunkt i Maspalomas:

Følg veien som går langs Barranco de Fataga (60) og gjør et stopp i Santa Lucia.  Følg veien mot Tejeda. Ta gjerne en avstikker til Nublo naturpark før Tejeda. Stoff i så fall på kaféen Mirador de Tunto som ligger langs veien først, for toalettbesøk og utsikt mot dalen. (Mer om Nublo i avsnittet under).

Følg deretter kjøreruten via vei 15 og 320 og ned til motorveien, som tar deg tilbake til start.

2. Vandretur til Roque Nublo

Gran Canaria Roque Nublo 1

Roque Nublo er en diger lavastein på toppen av et fjell og selve symbolet for Gran Canaria. Den ligger på en høyde á 1813 moh i Gran Canarias største naturområde. Turen opp fra starten av stien tar ca. 45 min. og en del av veien er ganske ulendt. Gode sko er et must, det er også drikke. Husk at det kan være varmt og sterk sol, så bruk også solkrem og en hatt.

Denne nasjonalparken ligger ved Tejeda og det går fint å kombinere med kjøreturen beskrevet over.

3. Besøke en Parador

Paradores er unike steder å bo i Spania og er en samling historiske bygninger, slott eller monumenter gjort om til overnattingssteder.

Under kjøreturen beskrevet over, stoppet vi for lunsj på Parador Cruz de Tejeda, som ligger på en av de høyeste toppene på Gran Canaria. Her er det flott utsikt over landskapet under og der blir servert god mat. Her kan man også bo og ta for seg av flere av turstiene i området. Det er et lite sentrum her og tilbud om å ri på esler, blant annet.

4. Ravinen Guayadeque

Dette landskapet er et av Gran Canarias mest anbefalte utendørsopplevelser. I dette området vokser mer enn 80 endemiske plantearter, som kaktus og palmer. Det er også her øyas beste honning kommer fra.

Guayadeque Gran Canaria

Kjøreturen gjennom ravinen er svært vakker og kan gjerne kombineres med et besøk i grottelandsbyen Guayadeque, et besøk i Agüimes (se under) og en bedre lunsj i høyden – for eksempel Restaurante Vega. Her serveres blant annet den tradisjonsrike retten saltbakt svin, som gir et særdeles mørt kjøtt.

Flere tips kan du finne på Canariajournalen.

5. Middelalderbyen Agüimes

En koselig og godt bevart liten middelalderby i høyden, med okerfargede bygninger, et lite torg og kirken San Sebastián som byens naturlige midtpunkt. I front ligger en flott liten park omringet av noen små, hyggelige barer.

En liten by det er koselig å vandre rundt i, besøke kirken, ta et glass på en av barene.

6. Grottehus i Guayadeque

Dette er bare én av mange eksempler på grottebebyggelse på Gran Canaria, som i alt har rundt 1500 bebodde grotter. Det var slik berber-urbefolkningen, kalt guanches, bosatte seg på øya. I dag er grottene stort sett moderne boliger, som kan romme store arealer inne i fjellet. Les mer om urbefolkningen her

I Guayadeque kan du vandre rundt på stier langs fjellsiden, se kirken, som er gravd ut i en grotte, og ta en pust i bakken på den lokale kaféen.

7. Reserva Natural Dunas de Maspaloma

Dette ørken-lignende sandområdet har vært beskyttet som naturreservat siden 1897. De store sanddynene som dominerer området ble i sin tid formet under istiden, da vinden blåste sanden mot kysten av øya. Fortsatt er området i endring, ettersom sanddynene flytter seg to til fem meter hvert år.

Reserva Natural Dunas de Maspaloma Gran Canaria

Tips: Spesielt vakkert å oppleve i soloppgang og -nedgang. Jeg gjorde selv begge deler.

Slik kommer du dit:

Maspalomas Dunes ligger sør på Gran Canaria. Du kan ta deg ut til fint utsiktspunkt via passasjen som går gjennom Hotel Rui Maspalomas. Alternativt gå fra fyret ved Meloneras, Faro Meloneras. Gå langs stranden og oppover i sanddynene som dukker opp.

8. Blomsterbyen Puerto Mogan

En populær havneby, med frodige, blomstrende husfasader og en av øyas gourmetrestauranter; Que Tal. Byen ved havnen er hyggelig å vandre rundt i et par timer, men regn ikke med å få den for deg selv. Dette er en av de mest populære byene å besøke.

Praktiske reisetips

Kjøre selv eller dra på organisert tur?

Om du har leiebil, kan du følge kart eller gps. Men merk at det i fjellene kan være svært svingete veier og store busser i motgående felt, så kjør forsiktig.

Ønsker du i stedet å dra på en organisert tur, med buss og guide, kan jeg anbefale Gran Canaria Tour Guide. Vi dro med dem som gruppe og var veldig fornøyd med vår guide Emilio.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Hei Mette! Her var det mange nyttige tips. Jeg har faktisk tenkt meg en tur til Gran Canaria til høsten eller vinteren, og det blir i hvert fall ikke for å ligge på stranden 😉

 2. Ser ut som naturen er (overraskende) flott på Gran Canaria! Man ser jo ofte bare overfylte strender (slik som på bildet øverst) derfra, men det ser ut som øya er mye mer enn bare det. Jeg har aldri vært der selv, men siden det går direktefly fra Bodø på vinterstid, kan det godt hende jeg ender opp der en gang jeg også. 🙂 Takk for gode tips!

 3. Hei Elisabeth!

  Jeg så faktisk flere syklister oppi fjellene, tenkte på deg da 😉 Sikkert fint å sykle rundt der når det ikke er for varmt (og helst uten for mange busser i de smaleste partiene …).

  /Mette

 4. Hei, Renate
  Jeg ble overrasket selv, jeg!

  Langs kysten er det i store partier veldig tørt (og til tider regelrett lite pent, avhengig av område/arkitektur etc), mens det i andre områder er fint beplantet og grønt.

  Men innlandet, altså! Fint turterreng der, flere koselige landsbyer, frodige partier og spennende landskap – i tillegg til at det var fint å se sanddynene ved Maspalomas.

  /Mette

 5. Fjell, sanddyner og trivelig havneby – det er definitivt noe annet enn overfylte strender og usjarmerende hoteller. Jeg har hørt mye fint om Gran Canaria fra folk som har utforsket øya utenfor turisttråkkene.

 6. Her var det mange gode tips! Har vært på Gran Canaria før så da tenkte jeg at jeg hadde fått med meg det meste, men her var det mye jeg ikke hadde sett 🙂 Da har jeg fått noen gode idéer til jeg skal tilbake til dit nå i jula 😀

error: Content is protected !!