Saint Tropez for livsnytere

Saint Tropez for livsnytere

Saint Tropez er den lille fiskelandsbyen som ble turistmagnet, og som årlig tiltrekker seg de rike, berømte og kongelige. Men det er langt mer ved dette området enn eksklusive yachter og en verdensberømt havn. 

Om du sammenligner St. Tropez med andre badebyer ved Cote d’Azur er det lett å se at St. Tropez skiller seg ut. Og det handler ikke kun om berømtheter som frekventerer de mest legendariske restaurantene sommerstid. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Det omkringliggende området er langt mer skjermet for masseturisme, høyhus og overbebyggelse enn sine naboer i øst. St. Tropez fortsatt en usedvanlig vakker havneby, der flotte strender, bølgende vinmarker og koselige landsbyer i innlandet ligger bare en kort biltur unna.

Fra idyllisk fiskelandsby til luksuriøs turisthavn

St. Tropez var en rolig, idyllisk liten fiskelandsby frem til Brigitte Bardot inntok havna i 1956. Med filmen «Og Gud skapte kvinnen» ble St. Tropez snudd på hodet, og siden da har turister og kjendiser valfartet den lille havnebyen ved den franske riviera.

Men dette stedet, med sitt i dag tilsynelatende liv i sus og dus til tross: havnebyen St. Tropez skjuler også en makaber forhistorie.

Saint Tropez’ mørke forhistorie

I pre-historisk tid invaderte romerne området her, og en landsby ble til i området, den gang kalt Heraclea-Caccaliera. I følge legenden oppsto St. Tropez i år 68 e. Kr., etter at liket av offiseren Torpes ble skylt i land, sammen med en hane og en hund.

Torpes ble halshugget etter Neros ordre i Pisa, og liket ble sendt ut til havs fra elven Arno. Noe senere skylte flåten med hans intakte lik på land, med en hund og en hane ved hans side. Innbyggerne som den gang bodde ved det som i dag er St. Tropez fant liket og gjorde Torpes om til sin helgen – Saint Tropes; derav navnet.

Etter det romerske empirets fall, ble det stadig angrep på St. Tropez av pirater, som andre steder i Middelhavet. Senere ble landsbyen underlagt arabisk-muslimsk regime, før det i 976 igjen ble angrepet, denne gang av William I.

Saint Tropez i dag

Høy luksusfaktor og stive priser til tross: St. Tropez byr i dag på vidunderlige vakre omgivelser, trendy strandklubber  og hyggelige vinopplevelser.

Mange har nok et bilde av St. Tropez som en folksom liten havneby, der store yachter og eksklusive butikkvinduer avslører et pengesterkt besøkende publikum. Det stemmer for så vidt også. Mange kommer hit for dagsturer for nettopp å se denne havnen, gå litt rundt i de smale gatene, dagdrømme i butikkvinduene og ikke minst – sikle på yachtene.

Men St. Tropez er som sagt langt mer enn det.

Sjarmerende landsbyliv

På St. Tropez-halvøya, i åsene bak strandlinja, ligger det bølgende landskapet av vinmarker og pinjetrær og veier som bukter seg fra den ene sjarmerende landsbyen til den neste.

Ramatouelle er en middelalderby med 2500 innbyggere, beliggende på en topp i høyden bak St. Tropez og er verdt en tur. Andre småbyer man kan kjøre til i området, er Gassin, Cogolin, La Garde-Freinet, Grimaud og La Croix-Valmer.

Eller du kan legge kjøreturen enda litt lenger opp i Provence, der du finner små, sjarmerende landsbyer som Villecroze og den noe mer turistifiserte lille perlen Tourtour.

Vindistriktet ved Saint Tropez

Chateau des Marres St. Tropez 1

Sør-Frankrike er kjent for sin produksjon av roséviner og for den som vil gjøre seg mer kjent med de lokale franske vinene, er St. Tropez-halvøya et godt utgangspunkt.

I bølgende landskap, mellom salt sjø, hvit sand og høyder med gamle landsbyer finner vi den ene vingården etter den andre. Det er aldri langt fra en vingård til den neste her i landskapet som kretser rundt havnebyen St. Tropez. Det er aldri langt til neste flaske rosévin heller, uansett hvor man befinner seg på St. Tropez-halvøya. 

Jeg anbefaler deg gjerne en tur innom Chateau Minuty og Chateau des Marres. Vi har besøkte dem begge.

Strender ved Saint Tropez

Den mest kjente stranda ved St. Tropez er Plage Pampelonne. Dette er ei bukt med en langstrakt, fin-kornet sandstrand, der ulike strand-restauranter ligger på rekke og rad. Innimellom solstoler og parasoller er det egne deler av stranda dedikert til de som velger å ta med badehåndkle og ligge rett på sanden. Det er med andre ord fint mulig å oppleve St. Tropez’ beste strand helt gratis.

Reisetrender 2017

Merk at det legger seg en del oppkuttet sjøgress ved strandkanten. Delvis er dette en del av økosystemet, samt sannsynligvis også som et resultat av alle yachtene som legger seg til i bukta.

Strandrestauranter ved Saint Tropez

Det finnes knapt bedre strand-restauranter enn de vi finner nettopp på Pampelonne beach, og utvalget er variert. Her kan du velge mellom rolige stedet og party steder. Klassiske steder og trendy steder. Strand-restauranter som har spesielt anerkjente kjøkken og beach clubs som er er kjent for mer utagerende festing.

Her er mine beste tips til strandrestauranter ved Saint Tropez!

Kulinariske Saint Tropez

Ethvert sted som har et pengesterkt klientell vil måtte tilby det beste av kulinariske opplevelser. I hvert fall skulle man tro det. Men da må man vite hvor man skal gå, for her er det også mange dyre steder, der maten er langt fra på samme nivå.

Beste restauranttips

 • Rivea, Alain Ducasse’s restaurant på Hotel Byblos: fransk-italiensk gourmet mat. Tasting menu fra €68
 • Banh-Hoï: asiatisk restaurant beliggende i koselig gate litt oppe i byen. Vi testet to thairetter, som var av den hjemme-lagde sorten. Ikke utpreget bra, men helt ok for en uformell kveld på byen. Høyt priset i forhold til nivå, men mye mat. Ca. fra €25 for en hovedrett.
 • The Strand går for å være en bra restaurant og ligger koselig til i en hage ved citadellet. Hovedrettene var ikke spesielt spennende på smak syntes jeg, men pastaretten vi prøvde var uforglemmelig. Prøv gnocci med burrata og tomatsaus. Fra €25 for enklere retter som dette, en del høyere for hovedretter med kjøtt / fisk.

Vi fikk også disse restaurantene anbefalt:

 • La Vague d’Or er tre-stjerners Michelin-restaurant.
 • Colette på Hotel Sezz spesialiserer seg på kjøtt fra hele verden.
 • Le Girelier er en av havnens beste fiskerestauranter.
 • Caprice des Deux er romantisk, med fransk kjøkken, i den gamle bydelen.
 • Salama går for å være den beste marokkanske restauranten i St. Tropez.
 • Les Salins er en bedre italiensk restaurant som har sjøutsikt.
 • La Ponche er en bedre fiskerestaurant, med sjøutsikt.
 • Le Sénéquier er en av de mer berømte stedene i Saint- Tropez, ligger ved havnen og er veldig populær. Fransk kjøkken.
 • Dior des Lices ligger i Maison Doir og serverer gourmet mat ved Yannick Alléno.
 • Le Tigrr serverer asiatisk spesialiteter, utsikt og utendørs servering.
 • Gandhi er en liten indisk restaurant, som går for å ha god mat.
 • Bistrot Pastis har fransk kjøkken og hyggelig utendørs serving nær havnen.

Restauranter med party-vibe

Dette er restauranter der det gjerne «tar av» under andre bordsetting. Passer best for vennegjenger som vil ha det gøy på by’n, gjerne spise et godt måltid, men uten at det er rom for den gode samtalen.

 • Brasserie des Arts ligger på “Place des Lices” og har fransk kjøkken
 • Le Quai ligger ved havnen
 • L’Opéra er visstnok det nye ”se og bli sett-stedet”, med flott utsikt over marinaen.
 • La Villa Romana er kabaret-style partysted med italiensk kjøkken.

Her bor du bra

Hotel Byblos* er et luksus-hotell midt i St. Tropez, med en av restaurantene til Alain Ducasse og regnes for å være et av de mest anerkjente hotell i byen.

Hotel des Lices* er et lite hotell, sentralt i St. Tropez, med egen hage, basseng og bar. White 1921 er et stilfullt mindre hotell med kun åtte rom, beliggende midt i Saint Tropez by.

Pan dei Palais* er et hotell tilknyttet eksklusive  Relais & Chateaux. Kun 12 rom, basseng og bedre restaurant. Nærmest som en riad midt i St. Tropez. 

Praktiske reisetips til Saint Tropez

Passer for: livsnytere som ønsker sol, strandliv og en langweekend i flotte omgivelser – og som gjerne er villig til å betale litt ekstra og kjøre litt lenger for å oppleve litt mer.

Sesong: april – oktober (høysesong juli – august)

Slik kommer du deg dit:

Den nærmeste flyplassen for nordmenn er Nice, ca. 2 timer å kjøre fra St. Tropez. Både SAS og Norwegian flyr dit (i skrivende stund).

Fra Nice: kjør i retning Cannes, deretter St. Maxime. Tar 2 – 2,5 t. avh. av trafikk

For dagsturister fra Nice, Cannes, Antibes etc. kan det være lurt å ta ferje fra St. Maxime i steden for å kjøre det siste svært trafikkerte strekket.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!