Skibergfjell og Vestfjellet – Vestfolds høyeste fjell

Skibergfjell og Vestfjellet – Vestfolds høyeste fjell

Det er lørdag, det er sol, det går mot høst – det er dags for fottur i fjellet. Tenker vi. Som sagt så gjort, søker vi oss mot Vestfolds høyeste fjell,  Vestfjellet og Skibergfjell, Vestfolds nest høyeste fjell, en kort kjøretur unna Oslo.

Første gang publisert i 2013. Oppdatert 2016. Revidert mai 2017 etter nyheten om at Skibergfjell likevel ikke er Vestfolds høyeste fjell – det er det altså Vestfjellet som er!

Det kan ikke helt sammenlignes med Vestlandets toppturer, selvsagt. Her er mer skog enn fjelltopper, et mer bølgende landskap enn det er bratte fjellknauser. Det er mer vann enn det er fossefall. Men vi hører da en bekk og to, og fra toppen ser vi faktisk helt til en fjord også – eller en bukt, i hvertfall, som ender ut i Oslofjorden.

Men viktigst av alt – det er en topptur innen rimelig rekkevidde, og som tar rundt to timer tur/retur fra parkeringsplassen. Med andre ord: dette er en kortreist opplevelse for de som bor på Østlandet.

Fottur i Vestfold

Det blir en fottur i skog og mark, på fine stier og våt myr, mellom store tuer av blåbær, bekker som sildrer, mygg og knott som surrer. Det er som det skal være. Og det er vakkert. Det er en ut i naturen-opplevelse i høyden, og vi har kjørt langt oppover skrenten for å komme hit.

Løypa er delvis ulendt, mest på grunn av gårsdagens kraftige regnfall, jeg plumper stadig, og blir forfriskende våt på beina. Det gjør ikke noe. Sola henger høyt, varmer meg i nakken der jeg går.

Jeg prøver iherdig å se opp en gang i blant, det er fort gjort å glemme å se seg om, så lett å haste videre, uten egentlig å ta all denne naturen innover seg.

Vestfjellet – Vestfolds høyeste fjell

Første stopp er ved Vestfjellet, fjellet som har blitt forbigått i målinger i årevis – og som altså er Vestfolds høyeste fjell. Vi treffer på to hundeeiere og tre bjeffende hunder av ulike raser, de liker ikke å bli forstyrret på «sitt» fjell.

Vi gjør det likevel. Vi vil også nyte utsikten her. Mens de bjeffer og eierne hysjer, nyter vi synet av grantrær milevis av gårde, vann og tjern i det fjerne og den umiskjennlig høye himmelen vi finner her i Vestfold.

Jeg knipser noen bilder, går stien ned fra høyden igjen og rundt Vestfjellet for å komme til turens egentlige mål: Skibergfjell.

Skibergfjell – Vestfolds nest høyeste fjell

Her finner vi et antenneanlegg, en granittstein fra 1877 og turistforeningens lille «hus» for boka vi kan signere, som et bevis for at vi har vært her. Herfra skal man kunne se ut mot havet, i Oslofjorden, helt ut mot Færder fyr utenfor Verdens ende. Jeg tittet, jeg så – utsikten var fin, det var en klar dag – men jeg må innrømme: jeg kunne ikke se hva som var hva.

Men jeg så havet, jeg så øyer, jeg så tettsteder – og jeg så en masse trær, grantrær og løvtrær, de siste skal snart skifte farge og gi et annet utsyn fra toppen av Vestfold. Jeg tenker jeg skal ta en tur tilbake da. For selv om Skibergfjell med sine 632 moh. nok er mer å regne for en knaus i skauen for en vestlending, var turen fin og naturen vakker. Jeg gjør det gjerne igjen*.

Vestfolds høyeste fjell er Skibergfjell

Slik kommer du dit

Parkeringsplassen som er utgangspunktet for turen til Vestfjellet og Skibergfjell tar ca. en time å kjøre fra Oslo (ved Aker brygge), ca. 45 min. fra Tønsberg og ca. 30 min. fra Holmestrand. Kjør i retning Eidsfoss, i Hof kommune.

For å komme til Vestfjellet og Skibergfjell, tar du av fra Eidsfossveien (om du kjører i retning Eidsfoss, tar du av på venste side), inn en skogsvei ved navn Brekkeveien. Denne grusete veien svinger seg oppover mellom kyr, trefelling, vill natur og dyrket landskap og er derfor en fin kjøretur i seg selv. Du kommer til en bom hvor du fyller ut en faktura på 80,- kr. Det er det verdt – om du ikke vil betale, må du parkere nedenfor bommen, og turen videre opp derfra er lang og motbakken tung.

Vestfjellet går for å ha den fineste utsikten, så ikke glem å ta en stopp innom der – det ligger langs stien til Skibergfjellet. Nå som det også er beviselig Vestfolds høyeste fjell, vil nok enda flere ta sikte på dette som målet for sin topptur i Vestfold.

Løypene opp til begge fjelltopper er godt merket med skilt. Når du kommer til toppen av Skibergfjell, gå noen meter forbi masten – først da kommer du til utsiktspunktet. Det er fort gjort å tro at det ikke er noen utsikt der oppe …

*Artikkelen ble første gang publisert 19.08 2013. Siden den gang har det blitt en tradisjon å dra opp hit til Skibergfjell hver høst. Et tips: bruk fjellsko, også her. For det er vått i myra, selv om det er gått flere dager siden siste regnfall, viser det seg. 


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!