Vinter og skisport på Geilo

I en dal, omtrent midt mellom øst og vest ligger nasjonalparklandsbyen Geilo med snødekte fjell og skianlegg på begge sider av dalen.

Oppkjørte løyper både i dalen og i høyden inviterer til langrennsturer i gnistrende føre.  

Geilo er ei fjellbygd som har markert seg innen bærekraftig turisme og som i skrivende stund er rikelig dekket med nysnø. Med Ustedalsfjorden i midten av to skianlegg, der en mils skiløype kjøres opp daglig, perfekt for en treningstur eller familieutfoldelse. På toppen av begge fjellsider fører andre oppkjørte løyper ut på vidda, med mulighet for besøk på varmestuer og serveringssteder.

Geilo ble kåret Norges beste skisted under World Ski Awards 2019
Vinter og skisport på Geilo (

Alpint på Geilo

Det er mer enn 50 alpinbakker og snøparker i Geilo-området. Det er flere heiser på begge sider av dalen, på Vestlia og Geilolia. Vestlia og Kikut er best tilrettelagt for barnefamilier.

På skigeilo.no kan du forhåndsbestille skikort og hente i automat uten kø på begge alpinanlegg. Kortet gjelder for begge anlegg, og det er mulig å leie skiutstyr om du ikke har eget. Det går gratis shuttlebuss mellom anleggene, så du kan fint stå alpint på begge sider av dalen på én og samme dag.

Snøparker

Geilo har i alt tre snøparker, der man boltrer seg med hopp, rails, hot-laps og terrengbølger. Snøparkene ligger oppe i bakkene i skianlegget og inngang inngår i skikortet.

Dette er parkene: Geiloparken – Vestlia, Geiloparken – Havsdalen og Slaattaparken.

Vinter og skisport på Geilo (

Langrennsturer ved Geilo

Det finnes utallige turer å gå i høyden på begge sider av dalen, enten du kjører bilen til Kikut, til Havsdalen eller Ustaoset, for eksempel. Det er også mulig å ta trekket opp på begge sider og gå innover.

Følg med på Facebook.com/geiloloypeomrade for statusoppdatering på oppkjørte løyper.

Her er tre fine rundturer på ca. 1 mil:

Ustedalsfjorden rundt

Ustedalsfjorden rundt passer best for treningsturer eller koseturer når været ikke tillater en å dra opp på vidda. Runden kan startes fra flere utgangspunkt: Vestlia golfbane eller Geilo beach, for eksempel.

Kikut – Ruperanden

Denne turen går inn i delvis lett skogskledd område fra Kikut, der du kan velge to veier frem til serveringshytta Ruperanden – en på 5 km og en på 6,5 km. Den korteste er den mest krevende oppover, og der går det fortest nedover.

Parker på parkeringen på andre siden av Kikut Fjellstue.

Havsdalen om Snøhovda

Ta trekket fra Havsdalen (t-krok) og gå innover mot Øksle, videre mot Snøhovda og nedover igjen via Skarvranden. Når serveringen på Prestholt holder åpent, er det fint å legge inn det ekstra lille strekket opp dit for en rast. Denne runden har et lengre strekk i oppoverbakken, men utsikten fra høyden er helt verdt anstrengelsen.

Du kan selvfølgelig også gå oppover fra parkeringsplassen uten å ta trekket om du foretrekker, men du sparer tid og krefter på litt ekstra drahjelp.

Jeg har også levert en guide til Geilo, som sto på trykk i magasinet VG Reise, nr. 4/2017. Denne artikkelen finner du nå digitalt på vg.no/reise. 

Reise dit:

  • Bergensbanen går mellom Oslo og Bergen og stopper på Geilo
  • Biltur fra Oslo tar i underkant av tre og en halv timer
  • Biltur fra Bergen tar i underkant av fire timer
affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips på Geilo

Vestlia resort og spa

Vestlia Resort

Norges beste fjell og spa-resort?

Les mer

Dr. Holms

Dr. Holms

Klassisk og erværdig hotell. Lunt og koselig, men rommene trenger oppussing.

Les mer her

Andre alternativ

Vinter og skisport på Geilo (

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!