Åkrasanden og Sandvesanden tildeles miljømerket Blått Flagg

To av mine barndoms strender har mottatt miljømerket Blått Flagg. Det viser at det er mulig å bevare naturen, samtidig som den består som et attraktivt besøksmål i regionen.

Med Nordsjøen som nærmeste nabo, og det røffe klimaet er det tydelig at kysten er en sårbar del av naturen. Utfordringer med plast i havet har fått stort fokus de siste årene, og det å holde kysten ren er viktig for å bevare livet i og rundt havet for å ha en levende kystlinje.

Fine sandstrender på Haugalandet_Åkrasanden
Åkrasanden er Blått Flagg-sertifisert flere år tidligere og har vært kåret Norges fineste strand.

Silkemyke sandstrender og blått hav

Takket være Karmøystrendene, var barndommen min og ungdomsårene preget av silkemyke sandstrender og blått hav, omkranset av strå og høyt gress som vaiet i takt med vinden. Med Nordsjøen rett utenfor, var det riktignok ikke alltid temperaturene var like behagelige. Men forfriskende var det! Og slik er det fortsatt.

I dag er Karmøystrendene også et populært sted å dra for suping, kiting og surfing. Drar du innøve i fjordene, finner vi fine bukter, gressmatter og strender. Noen med badeflåte, andre med stupebrett.

Mulig å bevare naturen

– Det å få denne anerkjennelse som Blått Flagg er på to av Karmøys strender, vitner om at det er mulig å bevare naturen, samtidig som den består som et attraktivt besøksmål i regionen, sier Camilla Vandvik, reiselivsrådgiver i Karmøy kommune i en pressemelding sendt ut av Fjord Norge.

Miljømerkingen bidrar også til økt tilgjengelighet da det stilles krav til fasiliteter som toaletter og tilgang for rullestolbrukere. 

Kort om strendene

Åkrasanden har finkornet sandstrand og ligger like ved en natur-og kultursti som går forbi historiske spor og rester etter nausttufter helt tilbake fra 160 e. Kr. Her har jeg vært mye opp igjennom årene! Et fint sted også å gå tur, året rundt.

Sandvesanden er nok min favorittstrand, siden den ligger så skjult og fint til i naturen rundt. Stranda ligger ved Sandve like nord for Skundeneshavn, og her er det særlig populært for surfere og kitere å ta turen. Stranden vender mot vest, og badeforholdene er gode, uten spesielt sterke strømmer.

Les også:

Sandvesanden
Sandvesanden er min favorittstrand på Haugalandet

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!