10 fine sandstrender på Haugalandet

10 fine sandstrender på Haugalandet

På Haugalandet finner vi karibiske tilstander, med hvite, finkornede sandstrender og turkisblått hav. Den Blått Flagg-sertifiserte Åkrasanden er naturlig i spissen, som en av landets flotteste sandstrender! 

Med Karmøystrendene like i nærheten var barndommen min og ungdomsårene preget av silkemyke sandstrender og blått hav, omkranset av strå og høyt gress som vaiet i takt med vinden. Med Nordsjøen rett utenfor, var det riktignok ikke alltid temperaturene var like behagelige. Men forfriskende var det! Og slik er det fortsatt.

I dag er Karmøystrendene også et populært sted å dra for suping, kiting og surfing. Drar du innøve i fjordene, finner vi fine bukter, gressmatter og strender. Noen med badeflåte, andre med stupebrett.

→ Tipsene i denne artikkelen er hentet fra e-boka Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger

Åkrasanden

Åkrasanden

Åkrasanden har finkornet sandstrand, er Blått Flagg-sertifisert, og ligger like ved en natur-og kultursti som går forbi historiske spor og rester etter nausttufter helt tilbake fra 160 e. Kr. Her har jeg vært mye opp igjennom årene! Et fint sted også å gå tur, året rundt.

Beliggenhet: Åkra, Karmøy Kjekt å vite: Åkrasanden har toalett og er tilrettelagt for rullestol i sommersesong

Ferkingstad

Denne stranda ligger mellom Åkrasanden og Sandve og er et godt alternativ. Også her finner vi finkornet sand og fine badeforhold. Dette er også en av strendene jeg husker best fra barnsben av.

Beliggenhet: Ferkingstad, Karmøy Kjekt å vite: Stranda ligger nær en butikk og Fisherman’s memorial ligger en liten spasertur unna.

Notaflot

Notaflot har badestrand med fin sandbunn, baderampe for rullestolbrukere og badeflåte. Gressletta like ved innbyr til piknik, med bord, benker og grillområde. Stranda ligger nært slusene, en dagligvare og en bensinstasjon.

Beliggenhet: Skjoldastraumen, Tysvær Kjekt å vite: Stranda har WC og volleyballområde

Sandvesanden

Sandvesanden

Sandvesanden er nok min favorittstrand, siden den ligger så skjult og fint til i naturen rundt. Stranda ligger ved Sandve like nord for Skundeneshavn, og her er det særlig populært for surfere og kitere å ta turen. Stranden vender mot vest, og badeforholdene er gode, uten spesielt sterke strømmer.

Beliggenhet: Sandve, Karmøy Kjekt å vite: Bare en liten spasertur sør for Sandvesanden ligger Mjølhussanden

Kvalsvik bad

Kvalsvik bad husker jeg godt fra barndommens sykkelturer med min mor og lillesøster. Hit dro vi for en dukkert på varme sommerdager, men jeg husker jeg var litt redd for krabbene akkurat her. Dette er fortsatt en fin badeplass med bord, grillområde og WC. Det finnes også flytebrygge i sjøen.

Beliggenhet: Kvalsvik, Haugesund Kjekt å vite: Badplassen ligger nært severdigheter som Krosshaugen, Haraldsstøtta og Hestene i Kvalsvik.

Sjekk ut min e-bok med 150 tips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger!

Eivindsvannet

I turområdet Djupadalen finner vi Eivindvannet med fine bademuligheter. Et godt alternativ til badestrender ved saltvann. Dette populære badeområdet har både svaberg, sandstrand og flytebrygge. Jeg har mange fine minner også herfra!

Beliggenhet: Djupadalen i Haugesund Kjekt å vite: Det er WC i nærheten

Aksnesstranden

Denne stranda ligger sørvendt mot Førdesfjorden og er ei populær lokal strand for store deler av Haugalandet. Hit dro jeg titt og ofte med venner som tenåring.

Beliggenhet: Skre, Karmøy kommune Kjekt å vite: Stranda ligger ca. 10 -15 minutter å kjøre fra Haugesund sentrum

Sandholmen

Sandholmen

Sandholmen ligger en kort spasertur fra båthavna på Syre, og er en liten strand med sand, gressområder og grunt vann. Dette er et nytt bekjentskap for meg, og er et lunt og idyllisk sted. Hit drar jeg gjerne tilbake!

Beliggenhet:  Syre, Skudeneshavn  Kjekt å vite: Det er fint å padle inn til Skudeneshavn herfra, om du kommer med egen kajakk. Det ligger også sandstrender spredt rundt bukta i området.

Strand ved Syre

Lie badeplass

Lie badeplass er et populært badested med sandstrand, plenområde og brygge med stupeplass og stige. Her er det også bord, grillområde, sandvolleybane og utedo. Hit dro vi gjerne med hele familien, dersom det var tåke ut mot kysten. For som haugalandinger gjerne vet, kan det tidvis være mer skyer og tåke ut mot kysten.

Beliggenhet: Vindafjord, Ølen Kjekt å vite: Parkering ved Ersland bedehus. Siste del av bakken ned mot strandområdet er litt bratt.

Skeisvatnet

Haraldsvangen er et turområde i Haugesund, med turstier, variert vegetasjon, samt badeplass med stupetårn. Her gikk vi av og til og badet i gymmen, da jeg gikk på ungdomsskolen like ved. Nytt av året, er at Haraldsvangen Café og Restaurant er blitt revitalisert med ny utekafé – like ved badeområdet og stupetårnet. Dette blir nok populært i sommer!

Beliggenhet: Haugesund Kjekt å vite: Parken har også lekeområde og er et populært sted for barnefamilier

Sandvesanden
Idyll på Sandvesanden, Karmøy
Sjekk min ebok med 150 tips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger!

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!