Bangkoks buddhistiske kulturarv

I Thailand står buddhismen sterkt og det ikke godt å si hvor skillet mellom kultur og religion går. Om du befinner deg i Bangkok kan du blant annet dypdykke i buddhistisk tradisjon og kultur og slik bli bedre kjent med byens kulturelle hjerte, historie og samtid.   

Røkelse, gylne Buddha-figurer, tente lys og friske blomster. Det er Rama Vs fødselsdag, og mange strømmer til Wat Mangkon Kamalawat på fridagen.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Wat Mangkon Kamalawat

Dette er det største kinesisk-buddhistiske tempelet i Bangkok, et sted mange strømmer til ved spesielle anledninger. Røkelse tennes, oljer helles, hender samles og øyne lukkes. Så bærer det videre til neste punkt, i en annen del av tempelet, hvor det hele gjentas.

→ Les om min reiseguide til Bangkok: Bangkok på 1-2-3
 

Bangkoks største kinesisk-buddhistiske tempel

— Det er ikke det samme hvor og hvordan vi tenner røkelse i følge kinesisk tradisjon, sier vår guide Patchanee. — Først tenner vi røkelse for himmelen og jorda, dernest for forfedrene og til slutt for oss selv, forklarer hun.

For oss som bare er på besøk, er det et fascinerende skue å være en del av, en opplevelse av å få delta i noe hellig, noe sterkt personlig, et viktig rituale. I gata utenfor går livet sin vante gang, med trafikkstøy, livlige matmarkeder og travle fotgjengere. Men her inne i Wat Mangkon Kamalawat er vi adskilt fra alt dette; vi er i en annen verden, en annen tid. Samtid er det hele en bit av dagliglivet i det moderne Bangkok.

Wat Mangkon Kamalawat er Bangkoks største kinesisk-buddhistiske tempel, og det er røkelsespunkter flere steder i tempelet. Lufta er tett av røyk og en av tempelets ansatte har det travelt med å samle inn røkelsespinner som fortsatt ryker ivrig. Det er rett og slett av praktiske årsaker – for mye røkelse gjør lufta uutholdelig. Så pass at det har vært et problem, melder Bangkok Post.

→ Les også: Bangkok – en eksplosjon for sansene 

Buddhisme som kultur og religion

Av og til føles det som om jeg er tilbake til studiet i religionsvitenskap, men med en stor forskjell: Der tekstlig teori den gang ga innsikt i verdensreligionene, studerer jeg i dag tro og tvil blant mannen i gata, blant menneskene jeg møter på reise. Og de to tingene er ikke nødvendigvis helt det samme, hverken på den ene eller andre måten.

Wat Mangkon Kamalawat

Som i Thailand, hvor Buddhismen står sterkt, er det ikke godt å si hvor skillet mellom kultur og religion går. De fleste thailendere tilhører Theravada-buddhismen, som kom via India og Sri Lanka. Men også elementer og påvirkning fra kinesisk folketro er integrert i retningen vi finner i Thailand. Dette ser vi kanskje særlig i Bangkok, der kinesiske immigranter har etablert seg i Thailands største kinesiske bydel, Chinatown. Her finnes det butikker som selger klær, mobiltelefoner, klokker og hus med mer – av papir – som etter tradisjonen skal brennes som offergave til forfedrene.

Chinatown ved Wat Mangkon Kamalawat

Men også andre steder i gamlebyen kan vi se buddhismens sterke stilling i befolkningen. Ikke minst kan vi her se hvordan tradisjoner og trosretning knytter seg til handel og produksjon, som har vart i generasjoner, og som fortsatt står sterkt kulturelt sett.

Munker, amuletter og almisseskåler

I Thailand kan man være munk i en uke eller et helt liv. Det er også forskjell på de som vier livet sitt til skriften, og de som forlater kone og barn en kort stund for å leve som munk. Munker er i det hele tatt et vanlig syn å se gatelangs i Thailand, så også i Bangkok. Munkene er tilknyttet templene, og det er ikke sjelden vi hører munkenes sang, eller støter på en munk som rusler fra ett ærend til det neste.

Men munkene står også blant annet for produksjonen av amuletter, som vi finner på det store amulettmarkedet Phra Chan Market. Her drives det kjøp, salg og bytte av amuletter, som sies å inneha ulike egenskaper. Et besøk her gir en innsikt i en litt annen side av Thai-buddhismen, og er et eksempel på økonomiske transaksjoner knyttet til tro.

  • Learning Centre Buddhist Monk’s Alms Bowl Making Bangkok
  • Learning Centre Buddhist Monk’s Alms Bowl Making Bangkok

Legger du turen til bydelen Ban Bat, kan du også se hvordan tradisjonsrike almisseskåler fortsatt blir laget for hånd. Dette er en tradisjon som har gått i generasjoner, og som fortsatt kjøpes av mannen i gata som donasjon til munker. Vi besøkte Learning Centre Buddhist Monk’s Alms Bowl Making, som er landets eneste gjenværende område for håndlagte bønneboller.

Blomster og Buddha

Den som besøker templene, vil merke seg ikke bare at røkelse er en sentral del av buddhismen – men også offergaver, blant annet blomsterkranser. Pak Khlong Talat er Thailands største blomstermarked og holder åpent 24/7. Dette er et historisk sted å handle inn blomster enten det er til bryllup eller tempelbesøk. Hit kom bønder fra andre siden av elva for å selge blomster og grønnsaker, og den dag i dag er dette et levende blomster- og fruktmarked.

Det finnes også et marked for Buddha-figurer, de oppstår jo tross alt ikke helt av seg selv. Vi la turen til området rundt Giant Swing, hvor det finnes en gate, Thanon Bamrung Mueang, full av utsalgssteder av gylne Buddha-figurer. Og de er ikke billige: en større Buddha-figur koster gjerne 100 000 bath (kr. 30 000,-). Kostnaden er et spleiselag av donasjoner fra de som tilhører det gjeldende tempel. Det er heller ikke alle templer forunt å ha et buddha-ikon.

Buddha er ikke dekorasjon

Også ikke-buddhister kjøper gjerne med hjem Buddha-figuerer. Derfor også informasjonsplakater langs motorveien inn fra flyplassen, som ønsker velkommen til Buddha-land – og samtidig advarer om at Buddha ikke er til for dekorasjon. En Buddha-figur skal altså behandles med respekt, og hører derfor ikke hjemme på badet eller på soverommet. Blir Buddha-ikonet plassert i stua, skal den plasseres høyere enn deg selv.

Men i motsetning til på Sri Lanka, hvor det ikke er greit å ta selfie med ryggen til Buddha, anser ikke thaier det som et problem. Respekten for Buddha kommer innenfra, så ønsker du å dele bilde av deg selv fra tempelet med Buddha i bakgrunnen, er det i følge vår guide ingen grunn til ikke å gjøre det.

→ Fem av de mest sentrale templene i Bangkok er omtalt i Reiseguide til Bangkok, Thailand

Om reisen til Bangkok

Jeg har vært flere ganger i Bangkok, men denne gang var jeg invitert med på pressetur i regi Thailands offisielle turistkontor. Jeg reiste direkte mellom Oslo – Bangkok med Thai Airways og overnattet på Hotel Riva Surya, et familieeid hotell beliggende sentralt Bangkoks gamleby. Hotellet ligger like ved elven og har basseng, god frokost, romslige rom og en god restaurant. Vi ble guidet av Ms. Patchanee fra Absolutely Fantastic Holidays, som tilbyr sine tjenester flere steder i Thailand.

affiliate-reklame for booking.com

Flere hotelltips i Bangkok

Bangkok har et godt utvalg av luksushotell og mindre boutique hotell i ulike prisklasser. Avhengig av prisnivå og interesser, er det mange muligheter.

Ved Sukhumvit området

Her bor man nært kjøpesentre, BTS Skytrain og restauranter:

Mercure Bangkok Sukhumvit 11

Passer for de som liker å bo livlig og nært nattelivet i Bangkok.

Les mer her

Rembrandt Hotel Bangkok

Ligger svært sentralt og er bra for familier

Les mer her

Hotel Pullman Bangkok Grande Sukhumvit

Et større 5 stjerners hotell, med kort gangvei til BTS Skytrain

Les mer her

Ved Chao Phraya elven

Hotell med flott utsikt og nært severdigheter:

Shangri-La Hotel

Et klassisk fem stjerners hotell, med alt av fasiliteter.

Les mer her

Riva Surya

har utsikt mot elva, har basseng og ligger nært Wat Pho og Grand Palace

Les mer her

Chatrium Hotel Riverside Bangkok

har flott utsikt mot elven og passer for barnefamilier.

Les mer her

Reiselykke var invitert av Thailands offisielle turistkontor i Stockholm


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Flott, spennende og lærerikt innlegg. Buddhismen er utrolig interessant og etter å ha vært i Lumbini i Nepal som er kjent som Buddhas fødested, ble jeg veldig fasinert. Alt fra bønnehjulene, mantraene, mandalene til måten å leve å tenke på. Gode handlinger fører til rent sinn og at alle mennesker er like mye verdt. Buddhismen er også den eneste verdenreligionen som ikke har en allmektig gud, noe jeg liker godt tanken på.

  2. Jeg gleder meg VELDIG til å se templer i Thailand, og håper på å kanskje få møte på en munk eller to (dog jeg kjenner et snev av ærefrykt bare av tanken). 🙂

  3. En del av charmen med att resa i Asien är verkligen att se alla tempel och religiösa symboler. Tempelsightseeing i Bangkok står högt på min önskelista.

error: Content is protected !!