Cinque Terre: de fem italienske byer

Cinque Terre: de fem italenske byer_Vernazza
Vernazza i Cinque Terre

Cinque  Terre er Unesco destinasjonen som består av fem små, sjarmerende italienske byer langs havet i Liguria. Og det området kanskje er aller mest kjent for, er at det er mulig å vandre mellom de fem landsbyene.

Artikkelen ble oppdatert mars 2018

Men Cinque Terre er så mye mer enn det. Det er hele nasjonalparken, det den helt spesielle kulturen, naturen, landskapet og det faktum at flere og flere turister kommer hit for hvert år som går.

Det er også de mange turstiene som er langt flere enn Sentiero Azzurro, kyststien, som denne artikkelen handler om. Og det er helligdomene på høydene over byen, det er olivenlundene, vinmarkene i de bratte skråningene, det toget og båtene som kommer og går – og det er maten, menneskene og atmosfæren.

Men denne artikkelen skal altså først og fremst konsentrere seg om én ting: nemlig vandreturen mellom de fem byene langs kysten – og hvordan du løser utfordringen med å komme videre nå som to av stiene er stengt. For det er fortsatt mulig!

-> Jeg har utgitt en e-guide til Cinque Terre. Les mer her 

Jeg begynner med min første reiseopplevelse fra området, da jeg selv vandret mellom byene for mange år siden. For selv om Cinque Terre i dag er et av de mest besøkte europeiske turistmål, fant vi veien lenge før dette – og dro en sommerdag til den berømte turstien for å gå fra landsby til landsby langs havet.

Monarola i Cinque Terre

Monarola i Cinque Terre

Glimt fra en vandring mellom de fem byer i Cinque Terre

Med terrasserte fjellsider og skinnende grønne vinranker til høyre for meg, med blått hav og himmel i venstre synsvinkel,  og Corniglia bak meg der et sted, er det kun en bratt og svingete sti mellom meg og Manarola – den fjerde byen i rekken. Innimellom får jeg et kort glimt av toget som beveger seg inn og ut av tunneler mellom byene vi har bestemt oss for å besøke til fots. En og annen gang hører jeg rautet fra det: tut-tuuut, sier toget i det det forsvinner inn i fjellsiden.

Jeg stopper, tar en slurk vann, og forsetter videre til jeg ser Manarola komme meg i møte der den står høyt hevet og klamrer seg til klippen den er festet til, livredd for å skli ut og falle ned i havet det hever seg over. Eller sånn så det ut, i hvert fall.

-> E-guide til Cinque Terre

Cinque Terre: Beste tid å reise

Vernazza, Cinque Terre, mars 2016

Om å vandre mellom de fem italienske byer

Siden den sommeren var jeg nylig tilbake for å gå turen igjen. Da fra motsatt ende, og i tillegg utforsket hvilke løyper vi nå kan gå, mens to av stiene er stengt for utbedring. For selv om ikke The Blue Path, eller Sentiero Azzurro, som den egentlig heter, er åpent hele veien for tiden, er det likevel ingen grunn til å la være å dra.

For i Cinque Terre finnes det en rekke turstier å velge mellom. Jeg har nå utforsket området igjen, da jeg reiste alene til Cinque Terre, nettopp for å gå tur i dette vakre området, samt finne mer ut av kulturen, historien og tradisjonen i området.

Det beste er å gå ruta fra Riomaggiore, i retning Monterosso. Det betyr at du nå, mens to av stiene er under forbedring, må gå alternative ruter, utenom kyststien helt til å begynne med på ruta.

Å reise alene i Cinque Terre

Langs turstien The Blue Path / Sentiero Azzurro

Selv om vi forbinder Cinque Terre med de fem italienske byer langs Liguria-kysten, står for øvrig navnet egentlig for de fem land, altså landområdene rundt disse små landsbyene, der vinranker, oliventrær og sitrontrær vokser i imponerende bratt terreng, strukturert og kultivert av mennesker i flere hundre år. Og det er nettopp dette som har gjort dette området verdig en plass på Unescos verdensarvliste.

Det er nettopp dette landet, disse markene, denne nasjonalparken, vi får oppleve aller best ved å vandre til fots på oppmerkede stier. Delvis på tilrettelagte stier, delvis i ulendt terreng. En av disse stiene er altså Sentiero Azzurro.

 Reiseguide til Cinque Terre

Cinque Terre de fem italienske byer

Fottur fra by til by i Cinque Terre

Sentiero Azzurro (Blue Path)

Dette er den mest kjente vandreturen i Cinque Terre, og er den som går mellom byene langs kysten. For tiden er to av stiene som nevnt stengt, og det finnes alternative stier som tar deg frem til de to siste landsbyene.

Under beskriver jeg kort vandreturen langs Sentiero Azzurro, og tar høyde for alternative stier pga. utbedring av to av stiene. Og fortsatt er det mulig å gå hele turen fra by til by i Cinque Terre på én dag – men det vil ta noe mer tid og er litt mer krevende enn normalt.

 

Denne turen er imidlertid noe mer krevende enn den originale, da den tar oss opp i høyden over vinrankene. Men det er fortsatt en fantastisk flott tur. På dette vis får du vandre både langs kysten, gjennom landsbyene og blant vinranker og olivenlunder. Sånt sett kan du se omveien som en ren bonus!

Men husk: Det er fullt mulig å ta toget mellom et par av byene om du skulle ombestemme deg underveis 😉Booking.com

Cinque Terre: fem italienske byer_Corniglia

Coniglia i Cinque Terre

Startpunkt: Riomaggiore

Jeg anbefaler å starte i Riomaggiore. Går du fra Riomaggiore i retning Monterosso, er turen noe lettere enn i motsatt retning. Selv har jeg prøvd begge deler.

Riomaggiore ligger i retning La Spezia, og du kommer deg enklest hit med tog. Det tar en halvtimes tid å gå gjennom landsbyen til turens startpunkt. Stopp innom turistinformasjonen på togstasjonen og kjøp turpasset der. (Mer info om dette lenger ned).

Etappe 1: Riomaggiore – Manarola

Stien som fører til neste by, Manarola, kalles Kjærlighetsstien (The Way of Love). Denne er ikke lenger enn en kilometer lang, og du forserer turstien på et kvarters tid.

NB! Denne stien er for tiden stengt, og den forventes å være det frem til og med april 2017.

Alternativ rute:

Gå stien bak i høyden. Hele turen består av trapper, og regnes som en krevende tur. Følg sti 531. Tar 1, 5 timer.

Jeg har ikke selv gått disse trappene, pga. dårlig værforhold. Vær obs på regn: dersom det striregner blir det ikke bare vått og sleipe forhold på steinete grunn: deler av stiene er også i fare for å skli ut i regnsesongen.

Etappe 2: Manarola – Corniglia

Turen videre fra Manarola til Corniglia er rundt 1,5 kilometer lang, og tar deg langs havet. Det tar rundt 40 minutter til en time å gå dette strekket.

NB! Denne stien er for tiden stengt, og man regner med at den forblir det til og med 2018.

Alternativ rute:

Ta i stedet turen om den lille landsbyen Volastra, som nås på veien til  og fra Manarola. En fantastisk flott tur i høyden, blant vinranker og gjennom olivenlunder. Dette strekket tar 2 timer. Men obs! Deler av turstien er svært smal, ligger i et til tider bratt og usikret terreng. Kan være problematisk med mange turgåere i begge retninger.

Etappe 3: Corniglia – Vernazza

Turen videre fra Corniglia til Vernazza er på rundt tre kilometer. Denne bruker du opp mot halvannen time på å gå.

Corniglia ligger på en høyde, mens togstasjonen ligger nede ved havet. For å komme opp i landsbyen, må du enten ta buss eller klatre de 382 trappetrinnene som fører opp dit. Dette trenger du 10 til 20 minutter til.

NB! Ikke glem å beregne noe tid til å se deg om i landsbyen.

Etappe 4: Vernazza til Monterosso

Også dette strekket er rundt tre kilometer langt, og du trenger opp mot halvannen time til å gå. På turen får du flott utsikt over havnen i Vernazza og hele Monterosso.

Om du går motsatt vei (altså fra Monterosso mot Riomaggiore) er dette den tyngste delen ved motsatt retning. Det går litt lettere denne beskrevne veien.

Slutt: Monterosso al Mare

Gåturens siste, og den nordligste og største landsbyen. Herfra kan du ta toget tilbake til start. Men kanskje ta en dukkert i sjøen først?

Reiseguide til Cinque Terre

Kjærlighetslåser ved Monterosso

Tips til fottur fra by til by i Cinque Terre

 • Kle deg i flere lag om du går utenfor sesong. Været kan veksle, og aktiviteten gjør at du blir fort varm.
 • Gode sko er essensielt. Fjellsko anbefales, selv om deler av turstien er bra tilrettelagt. Det gjelder ikke hele veien.
 • Ta med nok å drikke, samt noe niste. Men bonusen med å vandre fra by til by er selvsagt at det finnes nok av steder å stoppe og spise underveis!
 • Glem ikke å ta pauser og nyte utsikten i blant. Selv om du blir litt sliten.
 • Se deg for: deler av stiene er ulendte, det er til tider svært bratt, og underlaget kan være sleipt, særlig om det har regnet.
 • Man kan vandre året rundt, men vær obs på værforhold og stengte stier. Gå ikke om det er meldt kraftig regn.
 • Sjekk med turistkontoret før du legger ut på tur.

Turkort

Turkort for Sentiero Azzurro (Blue Path) kjøpes på togstasjonen, toget, turistinformasjonen, lokale barer i de ulike byene eller her. En-dagskort koster €7,50 for en dag. Om du kombinerer et dagspass med togpass, koster dette per i dag €13.

Det har lenge vært varslet at myndigheten ønsker å begrense antall turister til området. Per mars 2018 er det fortsatt ikke innført slike restriksjoner.

Reiseguide til Cinque Terre

Ny utgave av Reiselykke i Cinque Terre

Den eneste norskutviklede reiseguiden til Cinque Terre på markedet!

E-guiden Reiselykke i Cinque Terre inneholder personlige og testede reisetips til deg som ønsker å planlegge reisen selv, men som gjerne ønsker å vite mer før av avreisen og som ønsker tips fra noen som har vært der før. Reiseguiden er utgitt i revidert og oppdatert versjon per mars 2018.

Over 60 sider, rikt illustrert, med konkrete tips til Cinque Terre. Les mer her

Kr. 149,-

Kjøp guiden her

Mer lesestoff, inspirasjon og reisetips fra Cinque Terre

-> Tips og informasjon om overnatting i og rundt Cinque Terre

-> Å reise alene i Cinque Terre

-> Tips til beste tid å reise til Cinque Terre her

-> Mini-byguide til Cinque Terre

-> E-guide til Cinque Terre

affiliate-reklame for booking.com

Overnatting i Cinque Terre

De fleste overnattingsstedene i de fem landsbyene i Cinque Terre er små to til tre-stjerners hotell, pensjonat eller B&B. Det finnes også leiligheter og rom for utleie, samt et par større hotell som kan skilte med fire stjerner.

Overnatting i Monterosso al Mare

Monterosso di Mare er den største og eldste byen i Cinque Terre, og har også flest overnattingssteder. Her ligger det dessuten to større fire-stjerners hotell.

Locanda Il Maestrale

Et familiedrevet B&B / pensjonat, medium priset, med personlig og hyggelig oppfølging. Dette har jeg selv bodd på.

Les mer

Hotel Palme

Et 4-stjerners hotell som ligger i den nye bydelen litt oppe i gata fra strandpromenaden, med hage og palmetrær. Prisnivå: medium.

Les mer her

Hotel Porto Roca

Et 4-stjerners hotell som ligger i den gamle bydelen, med utsikt over havet og en flott beliggenhet ved starten av stien til Vernazza. Prisnivå: høyt

Les mer her

Flere tips til Monterosso al Mare

Overnatting i Monterosso al Mare

Overnatting i Riomaggiore

Riomaggiore er Cinque Terres nest største landsby, med vakker utsikt, tunneler og smalganger.

Affitacamere Le Giare

Et pensjonat i høyden, rent og pent. Rommet jeg sov i, hadde balkong med utsikt mot byen og havet. Her serveres ikke frokost. Affittacamere Le Giare har per i dag høyest rating på booking.com. Prisnivå: rimelig.

Les mer her

Locanda Ca Da Iride

Et pensjonat i høyden med utsikt, rundt en km fra stranden i Riomaggiore. Prisnivå: medium. 

Les mer her

Alla Marina Affittacamere

Et pensjonat som ligger ved havnen i Riomaggiore, i en bygning fra 1300-tallet, der rommene ble renovert i 2011. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Riomaggiore

Overnatting i Riomaggiore

Overnatting i Vernazza

Vernazza regnes av mange som den vakreste av de fem landsbyene i Cinque Terre.

La Perla delle 5 Terre

Et pensjonat som ligger ca. fem minutter fra stranden og havnen i Vernazza. Rom med balkong, wifi og aircondition, men uten frokost. Prisnivå: rimelig Personlig testet.

Les mer her

Casa Cató

Et pensjonat med utsikt over Vernazza, kun 100 meter fra stranden og 200 meter fra togstasjonen. Prisnivå: medium.

Les mer her

Camere Fontanavecchia

Et lite pensjonat som ligger fem minutters gange fra stranden og havnen i Vernazza. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Vernazza

Overnatting i Vernazza

Overnatting i Corniglia

Corniglia er en fargerik liten landsby med smale smau og gater, som ligger mer tilbaketrukket og ikke tett på havet.

Affittacamere Arbasia de Ma har utsikt mot havet, to rom og et større studio med kjøkkenkrok. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Corniglia

Corte del Gallo har utsikt og hage med sitteplasser. Serverer også frokost. Prisnivå: rimelig – medium.

Finn overnatting i Corniglia


Overnatting i Manarola

Denne lille byen har jeg ikke selv bodd i, kun besøkt på tur gjennom byene.

Hotel Ca’ D’Andrean

Lite sted med hage, wifi og frokost. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Manarola

La Torretta Lodge: Her får du rom i et gammelt tårn, med utsikt mot havet og gratis aperitif hver ettermiddag. Prisnivå: høyt.

Overnatting i Manarola

annonse Booking.com

Har du spørsmål om reisen, eller har du noen tips du selv ønsker å dele, gjør det gjerne i kommentarfeltet under her. Du kan også sende meg en e-post til post@reiselykke.com

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

10 kommentarer

 • Dette innlegget har jeg nå printet ut og legger i reiseveska mi som jeg tar i bruk når jeg reiser til I talia i Juni. Da skal jeg nemlig innom disse 5 små byene/stedene, samt andre steder og jeg gleder meg kjempe masse. Dette innlegget var akkurat det jeg var på utkikk etter 🙂

  Ps! Da vil det komme mange innlegg fra forskjelige steder i Italia på reisebloggen min også 🙂

 • Janet Pedersen sier:

  Hvordan er det å ta toget mellom byene ? Kan en hoppe av toget og se seg rundt og så ta toget til neste by?
  Eller gå en strekning for så å ta toget til neste?
  Vi tenke å reise ned i påskeuken .Hva tenke du om det i forhold til masse folk?

  • Reiselykke sier:

   Hei, Janet

   Det går helt fint å ta toget mellom byene. Det tar bare noen få minutter. Toget går flere ganger til dagen. Du kan gå mellom to eller tre av byene og ta toget mellom de andre, om du vil.

   Jeg har ikke selv vært der i påsken, men i følge de jeg intervjuet i denne artikkelen (limer inn lenke under), er det en del folk i høytidsdagene i påsken: http://reiselykke.com/beste-tid-a-reise-til-cinque-terre/

   Lykke til med planlegging og riktig god tur!

   Hilsen Mette

 • Konstantin sier:

  Hei !
  Hva er «Turkort for Sentiero Azzurro (Blue Path)» ? Er den obligatorisk for den turen? Jeg hørte at det finnes en slags avgift for å begrense etterspørsel og kontrollere turistpågang til de 5 italienske byer. Stemmer det?

  • Reiselykke sier:

   Hei, Konstantin
   Turkortet er obligatorisk for turen langs kysten mellom landsbyene i sesong. Det er sjekkpunkter underveis. Dette kjøpes enten i kombinasjon med togbillett eller separat ved togstasjonene.

   Det er riktig at det er lansert et ønske / behov for å redusere antall turister. Etter det jeg kjenner til, har man ikke funnet en løsning på dette ennå. Jeg har skrevet litt om dette her, i en artikkel fra i fjor: http://reiselykke.com/beste-tid-a-reise-til-cinque-terre/

   Hilsen Mette

 • Anniken sier:

  Hei,

  Vi skal gå turen i slutten av juni. Ettersom det er et populært reisemål, er det fare for at togbillettene blir utsolgt? Er det vanlig å kjøpe billettene på forhånd eller er det bare å kjøpe de på togstasjonen?
  Kombinasjonen dagspass og togpass, får man kjøpt det på togstasjonen i Pisa?

 • Camilla sier:

  Hei.
  Fantastisk innlegg som garantert blir med på turen til sommer. Dette høres jo ut som en helt fantastisk tur, som absolutt skal gjennomføres.
  Hva gjorde du angående overnatting? Booka du deg inn en plass og dro tilbake hit eller bodde du ulike plasser etterhvert som du kom til nye plasser? Hva er greiest å gjøre? Setter pris på litt tips 🙂

  Camilla 🙂

  • Reiselykke sier:

   Hei, Camilla. Dette kan gjøres på flere vis. Men sist gang bodde jeg flere steder (i tre av byene). Andre velger å bo ett sted, enten i området eller litt utenfor. Det går tog mellom byene, så det er lett å dra frem og tilbake.

   Hilsen Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.