Cinque Terre: de fem italienske byer

Cinque  Terre er UNESCO-området som består av fem små, sjarmerende italienske byer langs havet i Liguria. Og det området kanskje er aller mest kjent for, er at det er mulig å vandre mellom de fem landsbyene.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2014. Den ble sist oppdatert i januar 2024.

Men Cinque Terre er så mye mer enn det. Det er hele nasjonalparken, det den helt spesielle kulturen, naturen, landskapet og det faktum at flere og flere turister kommer hit for hvert år som går.

Det er også de mange turstiene som er langt flere enn Sentiero Azzurro (SVA), kyststien, som denne artikkelen handler om. Og det er helligdomene/klostrene på høydene over byen, det er olivenlundene, vinmarkene i de bratte skråningene, det toget og båtene som kommer og går – og det er maten, menneskene og atmosfæren.

Men denne artikkelen skal altså først og fremst konsentrere seg om én ting: nemlig vandreturen mellom de fem byene langs kysten – og hvordan du løser utfordringen med å komme videre nå som to av stiene er stengt. For det er fortsatt mulig!

-> Jeg har utgitt en e-guide til Cinque Terre – oppdatert i 2024. Les mer her

Jeg begynner med min første reiseopplevelse fra området, da jeg selv vandret mellom byene for mange år siden. For selv om Cinque Terre i dag er et av de mest besøkte europeiske turistmål, fant vi veien lenge før dette – og dro en sommerdag til den berømte turstien for å gå fra landsby til landsby langs havet.

Manarola i Cinque Terre

Glimt fra en vandring mellom de fem byer i Cinque Terre

Med terrasserte fjellsider og skinnende grønne vinranker til høyre for meg, med blått hav og himmel i venstre synsvinkel,  og Corniglia bak meg der et sted, er det kun en bratt og svingete sti mellom meg og Manarola – den fjerde byen i rekken. Innimellom får jeg et kort glimt av toget som beveger seg inn og ut av tunneler mellom byene vi har bestemt oss for å besøke til fots. En og annen gang hører jeg rautet fra det: tut-tuuut, sier toget i det det forsvinner inn i fjellsiden.

Jeg stopper, tar en slurk vann, og forsetter videre til jeg ser Manarola komme meg i møte der den står høyt hevet og klamrer seg til klippen den er festet til, livredd for å skli ut og falle ned i havet det hever seg over. Eller sånn så det ut, i hvert fall.

-> Les mer om min eguide til Cinque Terre – oppdatert i 2024
Cinque Terre: Beste tid å reise
Vernazza, Cinque Terre

Om å vandre mellom de fem italienske byer

Siden den sommeren dro jeg tilbake, for å gå turen igjen. Da fra motsatt ende, og i tillegg utforsket hvilke løyper vi nå kan gå, mens to av stiene er stengt for utbedring. For selv om ikke The Blue Path, eller Sentiero Azzurro, som den egentlig heter, er åpent hele veien for tiden, er det likevel ingen grunn til å la være å dra.

For i Cinque Terre finnes det en rekke turstier å velge mellom. Jeg har nå utforsket området igjen, da jeg reiste alene til Cinque Terre, nettopp for å gå tur i dette vakre området, samt finne mer ut av kulturen, historien og tradisjonen i området.

Det beste er å gå ruta fra Riomaggiore, i retning Monterosso. Det betyr at du nå, mens to av stiene er under forbedring, må gå alternative ruter, utenom kyststien helt til å begynne med på ruta.

Å reise alene i Cinque Terre
Langs turstien The Blue Path / Sentiero Azzurro

Selv om vi forbinder Cinque Terre med de fem italienske byer langs Liguria-kysten, står for øvrig navnet egentlig for de fem land, altså landområdene rundt disse små landsbyene, der vinranker, oliventrær og sitrontrær vokser i imponerende bratt terreng, strukturert og kultivert av mennesker i flere hundre år. Og det er nettopp dette som har gjort dette området verdig en plass på Unescos verdensarvliste.

Det er nettopp dette landet, disse markene, denne nasjonalparken, vi får oppleve aller best ved å vandre til fots på oppmerkede stier. Delvis på tilrettelagte stier, delvis i ulendt terreng. En av disse stiene er altså Sentiero Azzurro (egentlig heter stien nå SVA, slik den merkes av på kart og skilt).

→ Det er flere tips til vandreturer i Cinque Terre i min reiseguide fra Cinque Terre. Les mer her
Cinque Terre de fem italienske byer

Fottur fra by til by i Cinque Terre

Sentiero Azzurro (Blue Path)

Dette er den mest kjente vandreturen i Cinque Terre, og er den som går mellom byene langs kysten. For tiden er to av stiene som nevnt stengt, og det finnes alternative stier som tar deg frem til de to siste landsbyene.

Under beskriver jeg kort vandreturen langs Sentiero Azzurro, og tar høyde for alternative stier pga. utbedring av to av stiene. Og fortsatt er det mulig å gå hele turen fra by til by i Cinque Terre på én dag – men det vil ta noe mer tid og er litt mer krevende enn normalt.

Denne turen er imidlertid noe mer krevende enn den originale, da den tar oss opp i høyden over vinrankene. Men det er fortsatt en fantastisk flott tur. På dette vis får du vandre både langs kysten, gjennom landsbyene og blant vinranker og olivenlunder. Sånt sett kan du se omveien som en ren bonus!

Men husk: Det er fullt mulig å ta toget mellom et par av byene om du skulle ombestemme deg underveis 😉

Alternativ rute grunnet sperret område

MERK: Om du kun vil følge stien langs kysten (Sentiero Azzurro) og ikke følge alternativ rute der to av stiene er stengt anbefaler jeg å starte i Corniglia for så å gå via Vernazza til Monterosso al Mare. Men under skisserer jeg ruta fra start til slutt. Les videre under bildet!

Cinque Terre: fem italienske byer_Corniglia
Coniglia i Cinque Terre

Startpunkt: Riomaggiore

Jeg anbefaler å starte i Riomaggiore. Går du fra Riomaggiore i retning Monterosso, er turen noe lettere enn i motsatt retning. Selv har jeg prøvd begge deler.

Riomaggiore ligger i retning La Spezia, og du kommer deg enklest hit med tog. Det tar en halvtimes tid å gå gjennom landsbyen til turens startpunkt.

Etappe 1: Riomaggiore – Manarola

Stien som fører til neste by, Manarola, kalles Kjærlighetsstien (Via del’ Amore). Denne er ikke lenger enn en kilometer lang, og du forserer turstien på et kvarters tid.

NB! Denne stien er for tiden stengt, og den forventes å være det frem til og med april 2017. Siste nytt: Stien forventes nå å være stengt til 2021.  Forventes å åpne ila. 2024.

Alternativ rute:

Gå stien bak i høyden. Hele turen består av trapper, og regnes som en krevende tur. Følg sti 531. Tar 1, 5 timer.

Jeg har ikke selv gått disse trappene, pga. dårlig værforhold. Vær obs på regn: dersom det striregner blir det ikke bare vått og sleipe forhold på steinete grunn: deler av stiene er også i fare for å skli ut i regnsesongen.

Etappe 2: Manarola – Corniglia

Turen videre fra Manarola til Corniglia er rundt 1,5 kilometer lang, og tar deg langs havet. Det tar rundt 40 minutter til en time å gå dette strekket.

NB! Denne stien er for tiden stengt, og man regner med at den forblir det til og med 2018Siste nytt: Stien forventes nå å være stengt til 2021.   Forventes å åpne ila. 2024.

Alternativ rute:

Ta i stedet turen om den lille landsbyen Volastra, som nås på veien til  og fra Manarola. En fantastisk flott tur i høyden, blant vinranker og gjennom olivenlunder. Dette strekket tar 2 timer. Men obs! Deler av turstien er svært smal, ligger i et til tider bratt og usikret terreng. Kan være noe utfordrende på enkelte partier ved eventuelt mange turgåere i begge retninger.

Etappe 3: Corniglia – Vernazza

Turen videre fra Corniglia til Vernazza er på rundt tre kilometer. Denne bruker du opp mot halvannen time på å gå.

Corniglia ligger på en høyde, mens togstasjonen ligger nede ved havet. For å komme opp i landsbyen, må du enten ta buss eller klatre de 382 trappetrinnene som fører opp dit. Dette trenger du 10 til 20 minutter til.

NB! Ikke glem å beregne noe tid til å se deg om i landsbyen.

Cinque Terre: de fem italenske byer_Vernazza
Vernazza i Cinque Terre

Etappe 4: Vernazza til Monterosso

Også dette strekket er rundt tre kilometer langt, og du trenger opp mot halvannen time til å gå. På turen får du flott utsikt over havnen i Vernazza og hele Monterosso.

Om du går motsatt vei (altså fra Monterosso mot Riomaggiore) er dette den tyngste delen ved motsatt retning. Det går litt lettere denne beskrevne veien.

Slutt: Monterosso al Mare

Gåturens siste, og den nordligste og største landsbyen. Herfra kan du ta toget tilbake til start. Men kanskje ta en dukkert i sjøen først?

Reiseguide til Cinque Terre
Kjærlighetslåser ved Monterosso

Tips til vandretur fra by til by i Cinque Terre

 • Kle deg i flere lag om du går utenfor sesong. Været kan veksle, og aktiviteten gjør at du blir fort varm.
 • Gode sko er essensielt. Fjellsko anbefales, selv om deler av turstien er bra tilrettelagt. Det gjelder ikke hele veien.
 • Ta med nok å drikke, samt noe niste. Men bonusen med å vandre fra by til by er selvsagt at det finnes nok av steder å stoppe og spise underveis!
 • Glem ikke å ta pauser og nyte utsikten i blant. Selv om du blir litt sliten.
 • Se deg for: deler av stiene er ulendte, det er til tider svært bratt, og underlaget kan være sleipt, særlig om det har regnet.
 • Man kan vandre året rundt, men vær obs på værforhold og stengte stier. Gå ikke om det er meldt kraftig regn.
 • Sjekk med turistkontoret før du legger ut på tur
 • Flere praktiske tips, som overnatting, gode spisesteder og turer å gå, finner du i min reiseguide Cinque Terre på 1-2-3

Turkort

Turkort for Sentiero Azzurro (SVA) kjøpes på togstasjonen, toget, turistinformasjonen, lokale barer i de ulike byene eller her. En-dagskort koster €7,50 for en dag og €14,50*. Om du kombinerer et dagspass med togpass, koster dette per i dag €18,20*

Merk: prisen kan endres og det er varslet prisøkning ila. 2024

Det har lenge vært varslet at myndigheten ønsker å begrense antall turister til området. Per januar 2024 er det fortsatt ikke innført slike restriksjoner etter det jeg vet.

Mer lesestoff, inspirasjon og reisetips fra Cinque Terre

-> Å reise alene i Cinque Terre
-> Tips til beste tid å reise til Cinque Terre her
-> Mini-byguide til Cinque Terre
-> E-guide til Cinque Terre
-> Vinmarkene i Cinque Terre: Bevaring av en gammel tradisjon

Cinque Terre reiseguide

Jeg har utgitt en reiseguide til Cinque Terre, som har vært i salg siden først utgivelse i 2016. Guiden er jevnlig oppdatert, nå sist januar 2024 etter at jeg tok turen tilbake igjen.

Reiseguiden Cinque Terre på 1-2-3 inneholder alt du trenger å vite for et vellykket opphold i Cinque Terre – med tips til hvor du kan bo, spise, vingårdsbesøk og turer m.m. Inneholder lenke til kart med omtalte steder avmerket i Google Maps.

Les alt om guiden her i min nettbutikk

Denne artikkelen ble første gang publisert 11. mai 2014 og har siden jevnlig vært oppdatert. Nå sist 31. januar 2024.


Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

På bildet: Her er jeg tilbake atter en gang i Cinque Terre oktober 2023 for å oppdatere min reiseguide Cinque Terre på 1-2-3.

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

10 Comments
 1. Dette innlegget har jeg nå printet ut og legger i reiseveska mi som jeg tar i bruk når jeg reiser til I talia i Juni. Da skal jeg nemlig innom disse 5 små byene/stedene, samt andre steder og jeg gleder meg kjempe masse. Dette innlegget var akkurat det jeg var på utkikk etter 🙂

  Ps! Da vil det komme mange innlegg fra forskjelige steder i Italia på reisebloggen min også 🙂

 2. Så bra! Håper du får nytte av det. Ser frem til å lese dine innlegg fra Italia etterhvert 🙂

 3. Hvordan er det å ta toget mellom byene ? Kan en hoppe av toget og se seg rundt og så ta toget til neste by?
  Eller gå en strekning for så å ta toget til neste?
  Vi tenke å reise ned i påskeuken .Hva tenke du om det i forhold til masse folk?

 4. Hei, Janet

  Det går helt fint å ta toget mellom byene. Det tar bare noen få minutter. Toget går flere ganger til dagen. Du kan gå mellom to eller tre av byene og ta toget mellom de andre, om du vil.

  Jeg har ikke selv vært der i påsken, men i følge de jeg intervjuet i denne artikkelen (limer inn lenke under), er det en del folk i høytidsdagene i påsken: http://reiselykke.com/beste-tid-a-reise-til-cinque-terre/

  Lykke til med planlegging og riktig god tur!

  Hilsen Mette

 5. Hei !
  Hva er «Turkort for Sentiero Azzurro (Blue Path)» ? Er den obligatorisk for den turen? Jeg hørte at det finnes en slags avgift for å begrense etterspørsel og kontrollere turistpågang til de 5 italienske byer. Stemmer det?

 6. Hei, Konstantin
  Turkortet er obligatorisk for turen langs kysten mellom landsbyene i sesong. Det er sjekkpunkter underveis. Dette kjøpes enten i kombinasjon med togbillett eller separat ved togstasjonene.

  Det er riktig at det er lansert et ønske / behov for å redusere antall turister. Etter det jeg kjenner til, har man ikke funnet en løsning på dette ennå. Jeg har skrevet litt om dette her, i en artikkel fra i fjor: http://reiselykke.com/beste-tid-a-reise-til-cinque-terre/

  Hilsen Mette

 7. Hei,

  Vi skal gå turen i slutten av juni. Ettersom det er et populært reisemål, er det fare for at togbillettene blir utsolgt? Er det vanlig å kjøpe billettene på forhånd eller er det bare å kjøpe de på togstasjonen?
  Kombinasjonen dagspass og togpass, får man kjøpt det på togstasjonen i Pisa?

 8. Hei.
  Fantastisk innlegg som garantert blir med på turen til sommer. Dette høres jo ut som en helt fantastisk tur, som absolutt skal gjennomføres.
  Hva gjorde du angående overnatting? Booka du deg inn en plass og dro tilbake hit eller bodde du ulike plasser etterhvert som du kom til nye plasser? Hva er greiest å gjøre? Setter pris på litt tips 🙂

  Camilla 🙂

 9. Hei, Camilla. Dette kan gjøres på flere vis. Men sist gang bodde jeg flere steder (i tre av byene). Andre velger å bo ett sted, enten i området eller litt utenfor. Det går tog mellom byene, så det er lett å dra frem og tilbake.

  Hilsen Mette

error: Content is protected !!