Drømmen om Lopud

Lupod i Kroatia
Havnen i Lopud. Artikkelen inneholder reklamelenker.

Inneholder reklamelenker_tagDet hender en gang iblant jeg kommer til et nytt sted, og bare vet fra første stund, at her … Her vil jeg tilbake. Slik var det da vi kom til Lopud i Kroatia.

For på den bilfrie øya Lopud råder en rolig atmosfære. Mon tro hva det er som gjør det … Det er i hvertfall ikke det store, hvite hotellet i enden av bukta, som gjør det. Heller ikke at det finnes menyer på flere språk (inkludert norsk!). Og det er selvfølgelig ikke alle nordmennene vi etterhvert møter …

For overraskende nok; vi er ikke de første nordmenn som har funnet frem til denne øya, knappe timen med ferje fra Dubrovnik. Og jeg som trodde vi hadde funnet en koselig liten øy, helt for oss selv! Det var så klart too good to be true.

På Lopud det vært turisme siden 1920-tallet. Før den tid var det mest fiskere og bønder her. Fortsatt dyrkes og selges det grønnsaker og frukt.  Fiskerne fisker enda og leverer fangsten til restaurantene på øya, foruten å levere fisk inne i Dubrovnik med første båt. Øybeboerne har faktisk også dyrket sin egen vin, tilbake i tid. Fortsatt kunne vi se vinstokker rundt omkring. Men i dag er det nok mest turisme som bidrar til øyas økonomi. Ikke minst etter at det store, hvite hotellet, Lafodia Sea Resort, kom på plass. En skjemmende flekk på den ellers så idylliske, tradisjonsrike øya. Men helt sikkert et godt sted å overnatte, med gode fasiliteter og en god bidragsyter til restaurantene rundt havnen. For ikke å glemme de små kioskene, isbaren eller minimarkedet.

Lopud

Men likevel, altså; til tross for at vi åpenbart verken er Robinson eller Fredag som går i land her på øya: Jeg faller pladask. Jeg ser for meg hvordan det kunne vært å bo her, noen måneder, helst utenfor høysesong og hetebølger. Følge starten av sesongen, eller tampen av den. Oppleve hvordan øya er, når de mange innleide kelnere drar hjem igjen til Zagreb eller Herzegovina. Når barn og barnebarn som er på ferie hos besteforeldre må tilbake til hverdagen. Når få eller ingen grupper med båtturister fyller bukta, havna eller kaféen med dagsturister. Når hotellene er avstengt, restaurantene er lukket og det bare er de gamle igjen på øya. For ifølge vår servitør fra Zagreb, finnes det ikke lenger noen unge fastboende her på Lopud.

Hvordan er det å være gjest her, da? undrer jeg.

Lopud

Men vi er på besøk midt under høysesongen. Vi er her midt i juli, det er varmt døgnet rundt og jeg hører ulike norske dialekter overalt hvor jeg beveger meg. Og likevel klarer jeg å finne roen, ser at øya er vakker, erfarer at restaurantene gode. Vi ligger i skyggen på stranda Sunj og plasker i havet, morgen, dag og kveld. Vi tar en siesta innendørs i aircondition. Vi går tur langs bukta og ut til utkikkspunktet på tuppen av øya. Jeg tror jeg er blitt litt forelsket, rett og slett.

Lopud er en liten øy med knappe  to hundre innbyggere, en av kroatias vakreste strender, en stor mengde kirker og flere fine turstier.

Her er det ikke mye stress. Her er ikke mye annet å gjøre enn å nyte livet. Ta dagen som den kommer. Så jeg tråkker rundt i flipflops dagen lang. De høyhælte har jeg lagt igjen i bilen på fastlandet, sammen med penkjolen. Jeg lever et slaraffenliv, med solhatt og nærmest kronisk vått badetøy. For jammen har jeg funnet frem badenymfen i meg, igjen. Her er for varmt til annet.

Lopud, seilbåter

Kroatia er godt kjent for seilbåtferie og øyhopping. Det skjønner jeg godt, nå som vi har vært her!

Reisetips til Lopud

 • Dra over øya til badestranda Sunj tidlig om morgenen, før bukta fylles opp av badende, dykkere og båter.
 • Beste restaurant er Obala. Prøv helgrillet fersk fisk, saltdekket hel fisk eller hummer i tomat-, hvitvin- og cognacsaus.
 • For den aktive: lei sykkel, vannscooter eller kajakk. Snorkle, dykke eller gå tur langs en av turstiene.
 • Øyas beste pizza finner du på Sunj beach, seeveringssted til høyre. Du kan kjøpe slice eller hel pizza
 • Spis is! Den lange køen avslører hvor.

Hotell på Lopud

 

Villa Vilina

Villa Vilina er et familiedrevet lite hotell, med få rom og en hjemlig atmosfære. Ligger like ved kaianløpet. Her bodde vi

Lopud

Lafodia Sea Resort

Lafodia Sea Resort er et stort, hvitt hotell, som dominerer ene enden av bukta. Herfra har du en fantastisk solnedgang, i tillegg til faciliteter som spa, basseng, flere restauranter og kajakk/båt-utleie. > Se flere bilder og sjekk priser på overnatting hos Lafodia Sea Resort

Lafodia Sea Resoprt, Lopud

3 alternative steder for overnatting: 

 • Bed and Breakfast La Villa: historisk bygning og fargerike rom
 • Villa Birimisa: har privat strand og leier ut sykler
 • Villa Franka: historisk bygning og 50 meter unna sandstranden

Lopud

Inneholder reklamelenker til booking.com. 

Har du også vært på Lopud?

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 kommentarer

 • Røverdatter sier:

  Herregud, så fint! Blir helt dårlig av å se på bildene, reiselysten slår inn for fullt.

 • Mmm, ja øyene i Kroatia er noe for seg selv! Så idylliske og vakre! Godt å høre at du fant roen selv med en del turister til stede. Hadde nok blitt litt i stilleste laget å være der utenfor sesong uten noen fastboende der 😉

  • Reiselykke sier:

   Ja, det var virkelig flott. Så utrolig klart i vannet!

   Noen fastboende er der, like rundt 200 stk. Så heeelt alene ville jeg nok ikke vært. Men det er visstnok bare den eldre garde som blir igjen etter at turistene har dratt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.