Drømmen om Lopud

Drømmen om Lopud

Det hender en gang iblant jeg kommer til et nytt sted, og bare vet fra første stund, at her … Her vil jeg tilbake. Slik var det da vi kom til Lopud i Kroatia.

For på den bilfrie øya Lopud råder en rolig atmosfære. Mon tro hva det er som gjør det … Det er i hvert fall ikke det store, hvite hotellet i enden av bukta, som gjør det.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Heller ikke at det finnes menyer på flere språk (inkludert norsk!). Og det er selvfølgelig ikke alle nordmennene vi etterhvert møter …

Merk: Denne artikkelen er fra 2015. Priser og steder kan ha endret seg.

For overraskende nok; vi er ikke de første nordmenn som har funnet frem til denne øya, knappe timen med ferje fra Dubrovnik. Og jeg som trodde vi hadde funnet en koselig liten øy, helt for oss selv! Det var så klart too good to be true.

Turistøy med sjel

På Lopud det vært turisme siden 1920-tallet. Før den tid var det mest fiskere og bønder her. Fortsatt dyrkes og selges det grønnsaker og frukt.  Fiskerne fisker enda og leverer fangsten til restaurantene på øya, foruten å levere fisk inne i Dubrovnik med første båt. Øybeboerne har faktisk også dyrket sin egen vin, tilbake i tid.

Fortsatt kunne vi se vinstokker rundt omkring. Men i dag er det nok mest turisme som bidrar til øyas økonomi. Ikke minst etter at det store, hvite hotellet, Lafodia Sea Resort, kom på plass. En skjemmende flekk på den ellers så idylliske, tradisjonsrike øya. Men helt sikkert et godt sted å overnatte, med gode fasiliteter og en god bidragsyter til restaurantene rundt havnen. For ikke å glemme de små kioskene, isbaren eller minimarkedet.

Lopud

Men likevel, altså: Til tross for at vi åpenbart verken er Robinson eller Fredag som går i land her på øya: Jeg faller pladask. Jeg ser for meg hvordan det kunne vært å bo her, noen måneder, helst utenfor høysesong og hetebølger.

Følge starten av sesongen, eller tampen av den. Oppleve hvordan øya er, når de mange innleide kelnere drar hjem igjen til Zagreb eller Herzegovina. Når barn og barnebarn som er på ferie hos besteforeldre må tilbake til hverdagen. Når få eller ingen grupper med båtturister fyller bukta, havna eller kaféen med dagsturister. Når hotellene er avstengt, restaurantene er lukket og det bare er de gamle igjen på øya.

I følge vår servitør fra Zagreb, finnes det ikke lenger noen unge fastboende her på Lopud. Hvordan er det å være gjest her, da? undrer jeg.

Lopud

Høysesong og rolig stemning

Men vi er på besøk midt under høysesongen. Vi er her midt i juli, det er varmt døgnet rundt og jeg hører ulike norske dialekter overalt hvor jeg beveger meg. Og likevel klarer jeg å finne roen, ser at øya er vakker, erfarer at restaurantene gode. Vi ligger i skyggen på stranda Sunj og plasker i havet, morgen, dag og kveld. Vi tar en siesta innendørs i aircondition. Vi går tur langs bukta og ut til utkikkspunktet på tuppen av øya. Jeg tror jeg er blitt litt forelsket, rett og slett.

Lopud er en liten øy med knappe to hundre innbyggere, en av kroatias vakreste strender, en stor mengde kirker og flere fine turstier.

Her er det ikke mye stress. Her er ikke mye annet å gjøre enn å nyte livet. Ta dagen som den kommer. Så jeg tråkker rundt i flipflops dagen lang. De høyhælte har jeg lagt igjen i bilen på fastlandet, sammen med penkjolen. Jeg lever et slaraffenliv, med solhatt og nærmest kronisk vått badetøy. For jammen har jeg funnet frem badenymfen i meg, igjen. Her er for varmt til annet.

Lopud, seilbåter
Kroatia er godt kjent for seilbåtferie og øyhopping. Det skjønner jeg godt, nå som vi har vært her!

Reisetips til Lopud

 • Dra over øya til badestranda Sunj tidlig om morgenen, før bukta fylles opp av badende, dykkere og båter.

 • Beste restaurant er Obala. Prøv helgrillet fersk fisk, saltdekket hel fisk eller hummer i tomat-, hvitvin- og cognacsaus.

 • For den aktive: lei sykkel, vannscooter eller kajakk. Snorkle, dykke eller gå tur langs en av turstiene.

 • Øyas beste pizza finner du på Sunj beach, seeveringssted til høyre. Du kan kjøpe slice eller hel pizza

 • Spis is! Den lange køen avslører hvor.

Hotell på Lopud

Villa Vilina

Villa Vilina er et familiedrevet lite hotell, med få rom og en hjemlig atmosfære. Ligger like ved kaianløpet. Her bodde vi. Sjekk priser for overnatting på Lopud her*

Lopud

Lafodia Sea Resort

Lafodia Sea Resort er et stort, hvitt hotell, som dominerer ene enden av bukta. Herfra har du en fantastisk solnedgang, i tillegg til faciliteter som spa, basseng, flere restauranter og kajakk/båt-utleie. > Se flere bilder og sjekk priser på overnatting hos Lafodia Sea Resort

Lafodia Sea Resoprt, Lopud

3 alternative steder for overnatting: 

 • Bed and Breakfast La Villa: historisk bygning og fargerike rom
 • Villa Birimisa * har privat strand og leier ut sykler
 • Villa Franka * historisk bygning og 50 meter unna sandstranden
Lopud

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Herregud, så fint! Blir helt dårlig av å se på bildene, reiselysten slår inn for fullt.

 2. Hei, Røverdatter. Hyggelig å høre du likte bildene. Det er vakkert der, ja … 😉

 3. Mmm, ja øyene i Kroatia er noe for seg selv! Så idylliske og vakre! Godt å høre at du fant roen selv med en del turister til stede. Hadde nok blitt litt i stilleste laget å være der utenfor sesong uten noen fastboende der 😉

 4. Ja, det var virkelig flott. Så utrolig klart i vannet!

  Noen fastboende er der, like rundt 200 stk. Så heeelt alene ville jeg nok ikke vært. Men det er visstnok bare den eldre garde som blir igjen etter at turistene har dratt.

error: Content is protected !!