Reisetips til Bergen

Bergen er byen mellom de syv fjell, den byen der det regner aller mest i hele Norge – men som er så usigelig vakker når solen skinner og byen våkner til liv på forsommeren. Det er også en by jeg kjenner godt, etter å ha bodd der som student.

Bergen er ikke og kommer aldri til å være «min» by. Det er ikke der jeg ble født og det er ikke der jeg ble boende. Med det er der jeg studerte og bodde i seks år. Det er der jeg tok viktige veivalg i eget liv som ung student. 

Det var Bergen jeg flyttet til så fort jeg hadde fullført videregående. Det var der jeg skulle finne ut av en ny tilværelse, av studier og fag. Jeg skulle bygge nye vennskap og lære meg å klare meg selv.

Bergen gamleby
Bergen gamleby

Tradisjonsrike Bergen 

Selv om jeg ikke lenger bor i Bergen, reiser jeg tilbake, jevnlig – enten for jobb eller for å besøke venner. Og jeg merker meg noen endringer, små, men ikke ubetydelige, for hver gang. For som meg, har Bergen har også endret seg i løpet av disse årene. Ikke mye, men litt. 

Bergen endrer seg ikke slik som Oslo, som stadig vokser, får nye bydeler og nye prestisjebygg oppført både her og der. Bergen er og blir seg selv, trygt i ly av sine sju fjell, med Bryggen, Høyden, Fløibanen og Torgalmenningen. Med Nordnes og Akvariet, Lille Lungegårdsvann og Den blå stein. Med trehusbebyggelsen, brosteinen og Fisketorget. 

Men jo, det skjer da noen nye ting, også der, selv om de ikke er så synlige for det blotte øye. Nylig var jeg tilbake igjen, og fant ut at dette innlegget måtte oppdateres. Nye steder må omtales og legges til.

Denne gang overnattet vi på Villa Terminus (reklamelenke), som er en del av Grand Hotel Terminus. Her bor vi i historiske omgivelser, enten vi går for villaen eller hotellet. Denne gang reiste vi dessuten med toget, som jo er en herlig reiseopplevelse i seg selv.

Bergen for god mat og drikke

Her er noen av serveringsstedene jeg gjerne anbefaler:

Team Johannessen, som også står bak Smakeriet Burgerbar i Bekkjarvik og Smakeriet Beefbar på Geilo, har åpnet i Bergen. Jeg tok så klart turen dit for en lunsj. Det var Bergen matfest den helga jeg var der, og menyen litt utenom det vanlige – men kvaliteten var som forventet og kjent fra både Bekkjarvik og Geilo. Anbefales! 

Frescohallen er stedet å dra for en matopplevelse i unike omgivelser. Her er det all day dining, så det passer både for lunsj og middag her. I samme lokaler ligger også det nye konseptet Bareksten Experience Room, der du kan dra på gin smaking med venngjengen. Det gjorde vi, og fikk samtidig møte selveste Stig Bareksten som står bak merket. 

En av restaurantene jeg synes er særlig hyggelig å spise på, er Villani, en italiener i Skostredet i Bergen. Her får du både trattoria og osteria, så der er det bare å velge etter eget ønske. Også et supert sted å dra med venner eller familie. 

Jeg synes også det er hyggelig å spise på både Café Norge i Hotel Norges første etasje. Gjerne ute, om det er sommer. Ellers kan jeg anbefale baren Bare Bar, som ligger i de  gamle lokalene til Handelskammeret fra 1862. Her serveres digge cocktails. Restauranten har jeg ikke prøvd ennå, men med Michelin-stjerne er den absolutt på lista til senere. 

Det er lenge siden sist, men jeg kommer ikke utenom Lysverket. Siden sist har de fått Michelin-stjerne, også! Ellers, om du vil ha sushi, er Noma sushi stedet å gå. 

Colonialen på Litteraturhuset er en stund siden jeg besøkte nå, men jeg lar den stå. Ja, og du: Vil du har deg en skikkelig god kaffe – legg turen til Kaffemisjonen!

3 tips til vandreturer i sentrum

 • Gå Fløyen tur/retur til fots. Det får opp blodpumpa og utsikten er uslåelig fra toppen. (Alternativt: det går selvsagt an å ta Fløibanen også)
 • Spasér ut til Nordnes, se den gamle trehusbebyggelsen og ta deg en runde i Nordnesparken – nyt synet ut mot havet fra spissen av Nordnes.
 • Vandre rundt på Høyden, forbi Johanneskirken og universitetsområdet. Her ligger også Naturhistorisk museum (for tiden under rehabilitering)
Turister på Fløyen i Bergen

6 anbefalte severdigheter

 • Fløibanen! Se også punktet under vandringer
 • Museene i Bergen hører nå alle til KODE, der et par av dem ligger ved Lille Lungegårdsvann. Les mer her.
 • Dra ut til Troldhaugen, får en guidet omvisning i Edvard Griegs hjem, nyt en konsert i konserthallen og gå ned til hans lille musikk-hytte ved vannet.

 • Dra ut på tokt med Statsraad Lehmkuhl. Ja, det er mulig!
 • Bryggen er så klart ikke til å komme utenom. Det er tross alt en del av vår verdensarv og går tilbake til middelalderen og hansatiden. Les mer her.
 • Bergenshus Festning: En av de eldste og best bevarte festninger i Norge
 • Fisketorget er det imidlertid like greit å styre unna. Turister i flokk og overprisede varer.
 

 

3 korte fakta om Bergen

 • Ble hovedsete for kongemakten på 1100-tallet
 • Ble Norges hovedsstad i 1240
 • Bryggen er en del av verdensarven og oppført på Unescos liste

Første gang publisert 19.08.2016. Oppdatert i september 2022

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!