Hun kalles Little Apple og Mini-New York. Hun er et fristed i Midtøsten, hvor det meste er tillatt. I hverfall om man sammenligner med de fleste andre steder i Midtøsten.
– It’s like being in a camp, sier den unge kvinnelige servitøren jeg slår av en prat med. Hun er nylig ferdig med sin militærtjeneste, og kan fortelle om mange frihelger og hyppige helgeturer hit til Tel Aviv. I et land hvor både kvinner og menn innrulleres i militæret for henholdsvis to og tre år, er det ikke uvanlig for dem i løpet av disse årene å ta seg en wind down her i denne moderne israelske byen som aldri legger seg.
Fristedet
I Tel Aviv arrangeres årlig gay pride parade week, her kan kvinner trekke i mini-skjørt, nattklubbene holder oppe til tidlig morgen og på stranden kan man fritt gå på kledd i en liten bikini. Kun en times biltur unna konservative Jerusalem er kontrasten stor, i denne byen som befinner seg nærmest bare et steinkast unna konfliktområder som Gaza, Syria og Egypt.
Tel Aviv har 410 000 innbyggere, og folket her er tilsynelatende mer avslappet enn Israel for øvrig. Så har det da sin ripe i lakken, eller sin forklaring, alt etter hvem man snakker med, hvilken side av konflikten de står på eller reprensenterer. For palestinere er ikke velkomne her.
Konfliktfylt
Byen har vært utsatt for en rekke angrep, hvorav det verste tilfellet skjedde 1. juni 2001. Det var da en selvmordsbomber slo til på ungdomsdiscoteket ved stranden, drepte 21 tenåringer og skadet over 100 mennesker. Dette skal være noe av årsaken til murens omfang og den strenge bevoktningen av Tel Aviv.
Konflikten mellom israelerne og palestinerne er komplisert og fastkjørt. Vi merket godt dens nærvær utenfor Tel Aviv. Her i byen var stemningen en annen. Her var det som om den ikke eksisterte. Men det var nok bare tilsyneslatende. Senest 15. november 2012 ble to missiler avfyrt i Gaza, rettet mot Tel Aviv.
Les mer om Pillar of Cloud i Store norske leksikon.
