Tre hotellperler i Tel Aviv

Hote Setai Tel Aviv
Hotel Setai Foto: Hans Henrik Fafner

Den gamle bykjernen i Tel Aviv blir nå bevart og gatene får nytt liv. Stadig nye hotell dukker opp og slik blir historiske bygninger tatt hånd om. Hans Henrik Fafner har inngående kjennskap til byen og deler her tips til tre unike hotell verdt et besøk. 

Tekst og foto: Hans Henrik Fafner

Den israelske storbyen ved Middelhavet har alltid vært landets vekstsentrum. Her ligger storbankene og finanssentrumet; det er en moderne by, som  man reiser til for å gjøre forretninger. Det er som om man har glemt estetikken og livsnytelsen i farten, men i de senere år har byen tatt grundig revansj. Den gamle bykjernen blir nå bevart og gatene får nytt liv. Det ser man blant annet ved at byen har fått en stripe med nye hoteller, som rommer byens opprinnelige atmosfære og hver på sin måte skiller seg ut fra den anonyme mengden.

Vi har funnet tre perler:

Hotel Montefiore – Eklektisk sjarme

“Lite, men bra”: Sjelden har begrepet passet bedre enn her. Hotel Montefiore har kun 12 rom, og som gjest føler man at man har personalets fulle oppmerksomhet. Man kan neste ikke komme lengre fra den anonyme masseturismen og hotellet i seg selv oser av atmosfære.

Montefiore Tel Aviv

Foto: Hans Henrik Fafner

Bygningen er fra 1922, da byen kun var 13 år gammel. Som det var vanlig på den tiden, kombinerte man europeisk arkitektur med orientalske stilarter; man kaller det eklektisk arkitektur. Innredningen ser til Indokina i kolonitiden. Det høres kanskje litt underlig ut, men i virkeligheten hviler det en harmoni over hele stedet.

I Tel Aviv er Montefiore nok best kjent for hotellets gourmetrestaurant, som alltid summer av liv. Om man går oppover den gamle trappen i lokalet, senker stillheten seg og rommene fremstår som små oaser i den hektiske storbyen. De tettpakkede reolene med mengder av bøker til fri benyttelse er også en morsom detalj. Vi fant ingen bøker på norsk, men der sto et par bind Stieg Larsson på svensk.

Montefiore er også omtalt i Reiselykkes topp 5 tips til spisesteder i Tel Aviv

Vår eneste skuffelse var frokosten, som var god, men som ikke levde opp til stedets høye standard ellers. Derimot er det en opplevelse å nyte morgenkaffen på verandaen ut mot gaten, mens dagen ennå er kjølig og byen våkner til live.

The Poli House – Bauhaus for alle pengene

’Prinsen av Plast’ bor her en uke i året, forteller de som driver hotellet. Det er den egyptisk-fødte designeren, Karim Rashid, de snakker om. Han elsker plast og rosa, i tillegg til at navnet hans gjerne er forbundet med luksus. Det var Rashid som fant på å innrede og designe den forfalte bygningen i Tel Aviv, som nå rommer et funky og svært spennende hotell.

Poly House i Tel Aviv

Foto: Hans Henrik Fafner

The Poli House ligger i en bauhausbygning fra 1934. Det er denne stilarten som har satt Tel Aviv på UNESCOs verdensarvliste, og dette er et utsøkt eksemplar innen stilretningen. I mange år drev familien Polichuk skobutikk på gateplan, mens resten var leiligheter. Men kvartalet forfalt og i mange år stod bygningen tom.

I dag er hotellet en del av det nye liv som er kommet over det sentrale Tel Aviv. Straks man trer inn i resepsjonen, kan man få servert et glass arak, som er Midtøstens svar på ouzo.

Hotellet har en hyggelig roof top bar som er på listen over byens beste, og der er også et lekkert svømmebasseng. Rommene er temmelig små, for av bevaringsårsaker kan det ikke endres på bygningen, men rommene er innredet optimalt. Så man bor man heller ikke på The Poly House for å sitte på hotellrommet: Livet foregår ute i gatene rundt omkring hotellet. The Poly House ligger på hjørnet av byens fantastiske Carmel Marked, hvor de lokale handler. I tillegg er det knappe 10 minutters gange til Middelhavets sandstrender.

annonseBooking.com

The Setai – Det gamle fengselet

Det er ikke å overse at det er et moderne storhotell. De rundt 200 rommene er mer eller mindre like, og man må nesten minne seg selv på at man er i Tel Aviv, og ikke i Shanghai eller Miami. Men når det er sagt, er det likevel noe spesielt over The Setai, som er den siste tilføyelsen i den amerikanske hotellkjeden ved samme navn.

Først er det beliggenheten, som er uovertruffen: The Setai ligger ikke i rekken av andre større hotell langs Tel Avivs strandpromenade, her bor man på kanten av det gamle Jaffa. Men fortsatt befinner vi oss like ut mot Middelhavet, med utsikt mot Tel Avivs skyline lenger nord. Inntil for noen år siden lå der en politistasjon på stedet, som lå i fengselsbygningene som tyrkerne bygget for 500 år siden.

I dag ligger hotellets sauna i det gamle fengselet og overalt kan man se den gamle muren. Det moderne hotellet er bygget over dette og med respekt for det gamle fundamentet. Over døren inn til restauranten ser man den dag i dag en innskrift med snirklete arabiske bogstaver; her holdt guvernøren til, mens fangene satt tett sammen i de mørke cellene.

Gjesteskribent Hans Henrik Fafner

Hans Henrik Fafner er dansk journalist og Midtøsten-ekspert med fast base i Tel Aviv de siste 25 år. I tillegg til å være korrespondent i en årrekke, har han utgitt flere bøker. Fafner er også foredragsholder og reiseleder.

Reise til Tel Aviv

Norwegian starter direkterute mellom Oslo og Tel Aviv 31. oktober 2018, som det eneste flyselskapet som flyr direkte mellom byene.

Mer fra Tel Aviv

Fristedet Tel Aviv

 Matbyen Tel Aviv

→ Streetwise Tel Aviv

→ Tel Aviv. Midtøstens New York

annonse

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.