En ekte geisha i Kyoto

Du vet det når du ser henne: at hun er en ekte geisha. For etter å ha opplevd det selv, vet jeg nå kunsten å spotte en ekte geisha i Kyoto.

 

Før jeg dro til Kyoto lurte jeg fælt på hvordan jeg skulle kunne skille en ekte geisha fra en uekte. Jeg lurer ikke lenger. Det er bare noe man vet, i det man ser henne.

Hele dagen har jeg sett dem: ofte unge, med hvitmalte ansikt og kledt i fargerike stoffer. Som regel to og to, gjerne fnisende. Aller helst ved et tempel eller i en tilstøtende park i Southern Higashiyama-distriktet. Og de stopper mer enn gjerne for et foto. Jeg skjønte det imidlertid raskt: dette er ikke en ekte geisha. Ei heller maiko (geisha-lærlinger). For mest sannsynligvis var alle disse turister som meg, kledt ut for en dag.

En ekte geisha, derimot, vandrer alene. Eventuelt sammen med en maiko (geisha-lærling) eller sammen med selskapet hun underholder. Og hun har det som regel travelt. Hun stopper i hvertfall ikke for at turister skal få tatt et bilde av henne. Det har hun ikke tid til.

En geisha er vanligvis enklest å få øye på i geisha-distriktet Gion. Men det er ingen selvfølge at man får sett noen av dem. Likevel så vi en geisha, hele tre gang. Men vi var imidlertid ikke lenger på ”jakt” etter noen geisha. Vi hadde gitt opp.

I stedet var vi dratt tilbake til Gion, på jakt etter et sted å spise. I den dunkle belysningen i de mørke gatene, ligger små mørkmalte trehus svakt opplyst bak røde lamper. Det er nærmest like vanskelig å finne et sted å spise i Kyoto som å spotte en geisha. Ikke fordi det er få spisesteder. Men fordi de er små og fullbooket. Og fordi det er så vanskelig å lese japansk – de aller fleste skiltene og menyene har disse kompliserte skrift-tegnene på utsiden av bygget. Så vi går opp og ned mellom smauene, prøver å finne et sted som både er hyggelig, som har ledig kapasitet og som serverer noe som frister.

Geisha i Kyoto
En ekte Geisha i Gion-distriktet i Kyoto, sammen med to kunder, på vei til et te-hus

Plutselig står hun der, foran meg. Porselenshvit i huden, med tykt, mørkt, oppsatt hår og knall rød munn. Hun er så vakker! I stoffer av silke, med ulike farger og mønstre, tripper hun på små sko ikledt hvite sokker. Hennes blikk møter mitt, et kvart sekund. Hun smiler fort og ler lett. Men det er ikke til meg. Med seg i følget har hun nemlig to dresskledte menn. De er hennes kunder. Og jeg vet de betaler godt.

Hun sjokker nedover gaten i side skjørter og tresko med begge følgende etter. Brått svinger de av og forsvinner inn bak en dør, bak et tradisjonsrikt japansk forheng, bak to røde rislamper som gir den magiske belysningen gjennom hele gaten.

Tilbake står et par lamslåtte turister. Deriblant jeg.

En geisha i Kyoto
En ekte geisha på jobb. Like etter bildet ble tatt, forsvant de inn en liten dør, mellom to lamper.

Geisha-spotting i Kyoto

Er du i Kyoto, og ønsker å dra ut på byen for å se etter en geisha? Da er dette beste tips: dra til Gion og finn frem til Hanami-koji. Det er i denne gaten, eventuelt de tilstøtende gatene, geishaene er lettest å finne på vei til og fra oppdrag på kveldstid. Det er også gode muligheter for å se en geisha på vei til oppdrag i bar- og restaurantgaten Pontocho Alley, som har en rekke eksklusive serveringssteder.

Det er likevel ingen garanti for å se en geisha.

Selv om geishaene er klar over at de er en del av japansk kultur, og ikke nødvendigvis har noe imot å bli tatt bilder av, vil de ikke stoppe for turister som ønsker bilder av dem. De har ikke tid, der de er på vei til eller fra jobb-oppdrag – eller kanskje er de i følge med sine kunder. Det er derfor ikke så helt enkelt å få tatt bilder av dem.

Geishaen vandrer gjerne gatelangs, alltid hastig, og raskt smetter hun som regel inn en dør, til et serveringssted. Så også i vårt tilfelle. Det kan også hende du kan se henne på vei ut av en taxi, målbevisst i retning nærmeste te-hus.

Jeg har sett tre av dem. Men det er mitt første møte med en geisha som gjorde uutslettelig inntrykk. Hun var så nær!

En geisha i Kyoto
Denne kvinnen som er kledd som en maiko (det ser vi av hårpryden) er sannsynligvis en turist, utkledt for en dag

En kveld med en geisha i Kyoto

Det er dyrt å leie en geisha i Kyoto, men fullt mulig, også for turister. Det trenger man som regel hjelp til. Det finnes sannsynligvis flere selskap som kan ordne med et møte med en geisha i Kyoto (dette er bare et av dem) , eventuelt Tokyo.

Det er også mulig å reservere plass på rimeligere og mer turistifiserte «middager», der en geisha eller maiko underholder. Vi har passert forbi flere slike steder.

En geisha i Kyoto
En «geisha» på fotoshoot

Kle deg som en geisha i Kyoto

For den som har lyst å kle seg ut som en geisha for en dag, er det også mulig. Særlig populært er det blant japanske turister. Her kan du kle  deg som en geisha. En noe rimeligere Kyoto-opplevelse, er om du vil kle deg i tradisjonell kimono for en dag.

Geisha i Kyoto
To venninner kledt som maiko (geisha-lærling) for en dag

Om geishaene i Kyoto

Geishaer (i Kyoto kaldt geiko) er kvinner som leies inn for å underholde i private eller større sammenhenger. De har lang utdanning i denne særegne japanske kunsten, og den lengste og mest anerkjente utdanningen foregår nettopp i Kyoto.

Før man kan bli en geisha, går de unge kvinnene i lære som maiko. Det er anslått at det finnes rundt 100 geishaer (også kalt geiko) og 100 maiko i Kyoto.

Geisha i Kyoto
To kvinner kledt som en geisha-lærling (maiko) for en dag

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!