Franschhoek: Sør-Afrikas gourmethovedstad

Mellom høyreiste fjell, en kort kjøretur unna Cape Town, ligger Franshhoek omgitt av vinranker og vingårder på alle kanter. Her drar du for den gode mat- og vinopplevelsen.

Vinproduksjonen i Sør-Afrika ble faktisk startet av nederlenderne, selv om det var portugiserne som kom til Western Cape først. Men til Franschhoek, «Det franske hjørnet», var det franskmennene som brakte med seg vinkunnskapen.

→ Les også: Cape Town: reisetips til en av verdens vakreste byer

Hugenottene i Franschhoek

Vi skal tre hundre år tilbake i tid, til 1688, da de første franskmennene slo seg ned her i området. Dette var hugenotter, på flukt fra hjemlandet sitt, og som brakte med seg kunnskap om landbruk og vinproduksjon. Faktisk finnes flere av de første vingårdene som ble etablert da her ennå – som La Motte, en av de jeg besøkte i fjor vår.

I dag er Fraschhoek et kunstnersentrum med 15 000 innbyggere og en rekke gallerier, kaféer og flere gode restauranter. I tillegg finner vi rundt 50 vingårder i Fraschhoek og det hyggelige konseptet med vintoget «Wine Tram». Foruten at vi tar oss noen avstikkere med egen bil, legger vi opp til en full dag ombord på vintoget, med innlagte vinbesøk, foredrag ved sommelier Ray-Dawn Fortuin, samt felles lunsj med vår lille gruppe.

Klima og jordsmonn

– Klimaet er vår viktigste faktor, forteller Ray-Dawn, som sier det her kan være mer enn 40 grader på det varmeste. – Men også jorda er avgjørende.

Landskapet, med en god blanding av flatt og stigende terreng, bidrar til at det dyrkes både hvite og røde druer her. De røde lenger oppe i høyden, på grunn av den sterke sola, mens de hvite druene dyrkes lenger nede i terrenget.

Vinranker og fjellanskap Franschhoek

Trærne gir skygge, derfor finnes det også mange trær i Franschhoek. – Trærne som plantes velges ut fra at de ikke trenger mye vann, forteller Ray-Dawn.

Druetyper i Sør-Afrika

Allerede ved første stopp, som er på vingården Rickety Bridge, smaker vi oss gjennom flere viner, samtidig som Ray-Dawn tegner og forklarer. I tillegg til mer kjente vindruer som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shiraz og Pinot Noir, får vi her stifte nærmere bekjentskap med Sør-Afrikas egen vindrue; Pinotage.

Pinotage er en krysning av Piniot Noir og Cinsaut, og personlig har jeg falt for denne vindruen, som vi også finner viner med på Vinmonopolet.

Vingårdsbesøk i Franschhoek

Med rundt 50 vingårder i området, de aller fleste åpne for å ta imot besøkende, er det nok av steder å velge mellom. Kjøper du en plass med Wine Tram, kan du reise rundt fra vingård til vingård med en kombinert tog/buss-billett.

Wine Tram Franschhoek

Det er også tilbud om en full dag med sommelier, tre vingårdsbesøk og lunsj. Vi gikk for denne løsningen, og kombinerte det med å reise rundt på egenhånd.

Nå har jeg vært to ganger i Franschhoek, først i egen regi, som denne artikkelen baserer seg på. Dernest hadde jeg overnatting her i løpet av en pressetur jeg deltok på noen måneder senere. Da var det intet å se – vi kom i tjukk tåke og regn og dro igjen før det ble lyst. Så også alle bilder er derfor fra min første reise til Sør-Afrika og Fraschhoek våren 2018.

Her er mine tips fra vingårdsbesøk i Franschhoek:

6 fine vingårder å besøke i Franschhoek

Fjellene rundt Franschhoek

Babylonstoren

En stor, flott kommersiell gård med overnatting, kafé og restaurant. I det hele tatt et sted som bør oppleves. Vi kjørte innom her på veien fra Cape Town til Franschhoek. Nettside

La Motte

En av de mest kjente vinprodusentene i Sør-Afrika. Her er det både et lite familie-museum, samt en liten butikk, restaurant og kafé. Vi kjørte innom her på egenhånd.  Nettside

Grand Provence

En av de eldste vingårdene i Franschhoek med en 300 år lang historie, rik på kunst og vakre lokaler. Her kan man også overnatte. Vi var på vinsmaking her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

La Bri

Her kan man komme for vinsmaking og wine pairing med ost, sjokolade eller spekemat. Vi var på vinsmaking her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

La Bri hage og utsikt Franschhoek

Le Petit Ferme

En gang en liten gård, med kafé der folk stoppet på vei over fjellet. I dag er dette overnattingssted med vingård og en finere restaurant, med country style cooking. Nettside

Rickety Bridge

En historisk vingård som også er et firestjerners hotell, og der man kan dra for å spise lunsj eller smake vin.Vi var på vinsmaking og lunsj her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

Rickety Bridge Franschhoek

Les mer om Sør-Afrika her

→ Reiseguide til Sør-Afrika
 I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika
→ Safariopplevelser i Pilanesberg nasjonalpark
affiliate-reklame for booking.com

Hotell i Franschhoek

Tips til hotell i Franschhoek

Le Franschhoek Hotel and Spa

Hotellet har større leiligheter i hus som vist over, samt rom i selve hovedbygningen. Utendørsbasseng, restaurant og spa. Hotellet ligger et lite stykke unna selve sentrum, men det går gratis shuttle til og fra bysentrum. Personlig testet!

Les mer her

Lese mer om vinreiser?

 En reise i vin i La Rioja
 Vinopplevelser i Monferrato, Piemonte
 Vinproduksjon og vinsmaking i Montenegro
 En vinreise i Penedés, Catalonia 
 Fra vingård til vingård i New York
 Vulkansk vin på Santorini
→ Vinsmaking på spansk bodega
→ Priorat; vinmarker og turterreng i høyden
→ Napa Valley. Falcon Crest, sa du?
Togskinner ved Franschhoek

Til info:

Mitt første møte med Sør-Afrika var påsken 2018, da jeg var på ferie kombinert med reportasjereise sammen med min mann. Takk til KLM som sponset flybilletter til og fra Sør-Afrika. Øvrige utgifter er dekket av meg selv. August samme år dro jeg tilbake på pressetur i regi Sør-Afrikas turistkontor. 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
error: Content is protected !!