Franschhoek: Sør-Afrikas gourmethovedstad

Mellom høyreiste fjell, en kort kjøretur unna Cape Town, ligger Franshhoek omgitt av vinranker og vingårder på alle kanter. Her drar du for den gode mat- og vinopplevelsen.

Første gang publisert 6. februar 2019. Gjennomgått og oppdatert februar 2024 etter å ha vært tilbake i Sør-Afrika

Vinproduksjonen i Sør-Afrika ble faktisk startet av nederlenderne, selv om det var portugiserne som kom til Western Cape først. Men til Franschhoek, «Det franske hjørnet», var det franskmennene som brakte med seg vinkunnskapen.

→ Les også: Cape Town: reisetips til en av verdens vakreste byer

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Hugenottene i Franschhoek

Vi skal tre hundre år tilbake i tid, til 1688, da de første franskmennene slo seg ned her i området. Dette var hugenotter, på flukt fra hjemlandet sitt, og som brakte med seg kunnskap om landbruk og vinproduksjon. Faktisk finnes flere av de første vingårdene som ble etablert da her ennå – som La Motte, en av de jeg besøkte i fjor vår.

I dag er Franschhoek et kunstnersentrum med ca. 17 500 innbyggere og flere gallerier, kaféer og flere gode restauranter.Jeg er blitt fortalt at det er hit mange kunstnere og forfattere flytter når de skal pensjonere seg. Det kan jeg godt forstå.

Franschhoek har rundt femti vingårder og vintoget «Wine Tram», som frakter vinglade mennesker på skinner mellom vin- gårder. En dag ombord vintoget innebærer typisk tre vingårdsbesøk, et minikurs med sommelier og en lunsj. Jeg benyttet meg av denne muligheten, og det var da jeg møtte Ray-Dawn, som er sommelier.

Klima og jordsmonn

– Klimaet er vår viktigste faktor, forteller Ray-Dawn, som sier det her kan være mer enn 40 grader på det varmeste. – Men også jorda er avgjørende.

Landskapet, med en god blanding av flatt og stigende terreng, bidrar til at det dyrkes både hvite og røde druer her. De røde lenger oppe i høyden, på grunn av den sterke sola, mens de hvite druene dyrkes lenger nede i terrenget.

Vinranker og fjellanskap Franschhoek

Trærne gir skygge, derfor finnes det også mange trær i Franschhoek. – Trærne som plantes velges ut fra at de ikke trenger mye vann, forteller Ray-Dawn.

Druetyper i Sør-Afrika

Allerede ved første stopp, som er på vingården Rickety Bridge, smaker vi oss gjennom flere viner, samtidig som Ray-Dawn tegner og forklarer. I tillegg til mer kjente vindruer som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shiraz og Pinot Noir, får vi her stifte nærmere bekjentskap med Sør-Afrikas egen vindrue; Pinotage.

Pinotage er en krysning av Piniot Noir og Cinsaut, og personlig har jeg falt for denne vindruen, som vi også finner viner med på Vinmonopolet.

Vingårdsbesøk i Franschhoek

Med rundt 50 vingårder i området, de aller fleste åpne for å ta imot besøkende, er det nok av steder å velge mellom. Kjøper du en plass med Wine Tram, kan du reise rundt fra vingård til vingård med en kombinert tog/buss-billett.

Wine Tram Franschhoek

Det er også tilbud om en full dag med sommelier, tre vingårdsbesøk og lunsj. Vi gikk for denne løsningen, og kombinerte det med å reise rundt på egenhånd.

Nå har jeg vært to ganger i Franschhoek, først i egen regi, som denne artikkelen baserer seg på. Dernest hadde jeg overnatting her i løpet av en pressetur jeg deltok på noen måneder senere. Da var det intet å se – vi kom i tjukk tåke og regn og dro igjen før det ble lyst. Så også alle bilder er derfor fra min første reise til Sør-Afrika og Fraschhoek våren 2018.

Her er mine tips fra vingårdsbesøk i Franschhoek:

6 fine vingårder å besøke i Franschhoek

Fjellene rundt Franschhoek

Babylonstoren

En stor, flott kommersiell gård med overnatting, kafé og restaurant. I det hele tatt et sted som bør oppleves. Vi kjørte innom her på veien fra Cape Town til Franschhoek. Nettside

La Motte

En av de mest kjente vinprodusentene i Sør-Afrika. Her er det både et lite familie-museum, samt en liten butikk, restaurant og kafé. Vi kjørte innom her på egenhånd.  Nettside

Grand Provence

En av de eldste vingårdene i Franschhoek med en 300 år lang historie, rik på kunst og vakre lokaler. Her kan man også overnatte. Vi var på vinsmaking her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

La Bri

Her kan man komme for vinsmaking og wine pairing med ost, sjokolade eller spekemat. Vi var på vinsmaking her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

La Bri hage og utsikt Franschhoek

Le Petit Ferme

En gang en liten gård, med kafé der folk stoppet på vei over fjellet. I dag er dette overnattingssted med vingård og en finere restaurant, med country style cooking. Nettside

Rickety Bridge

En historisk vingård som også er et firestjerners hotell, og der man kan dra for å spise lunsj eller smake vin.Vi var på vinsmaking og lunsj her som en del av opplegget med Wine Tram. Nettside

Rickety Bridge Franschhoek

Les mer om Sør-Afrika her

Reiseguide til Sør-Afrika
I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika
Safariopplevelser i Pilanesberg nasjonalpark

Tips til overnatting i Franschhoek

Le Franschhoek Hotel and Spa har større leiligheter og rom i hovedbygningen. Her er utendørsbasseng, restaurant og spa. Hotellet ligger et lite stykke unna selve sentrum, men det går gratis shuttle til og fra bysentrum. Her har jeg bodd selv, to ganger. Sjekk pris og bilder*

Lese mer om vinreiser?

En reise i vin i La Rioja
Vinopplevelser i Monferrato, Piemonte
Vinproduksjon og vinsmaking i Montenegro 
En vinreise i Penedés, Catalonia 
Fra vingård til vingård i New York
Vulkansk vin på Santorini
Vinsmaking på spansk bodega
Priorat; vinmarker og turterreng i høyden
Napa Valley. Falcon Crest, sa du?
Vinmarkene i Cinque Terre: Bevaring av en gammel tradisjon
Fra aske til drue: En reise i vin fra Lanzarote
Fra lava til vinstokker: En reise i vin fra Kanariøyene
Monforte d’Alba for foodies og vininteresserte
Sherry – Andalucías hete vin  
Togskinner ved Franschhoek

Første gang publisert 6. februar 2019. Gjennomgått og oppdatert februar 2024 etter å ha vært tilbake i Sør-Afrika


Følg meg på Instagram @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
error: Content is protected !!