I Jane Austens fotspor gjennom Bath

I Jane Austens fotspor gjennom Bath

Den britiske forfatteren Jane Austen sto bak en rekke sentrale litterære verk, hvorav flere har handling fra Bath. Jeg dro med toget fra flyplassen i forkant av en liten weekendtur til London, og fikk endelig oppleve denne historiske byen jeg har hørt så mye om – i Jane Austens fotspor. 

I alt to av Jane Austens seks romaner har handling fra Bath, og byen er nevnt i hver eneste av hennes utgivelser. Akkurat hva Jane Austen mente og tenkte om Bath er kanskje ikke helt kjent, men det er liten tvil om at det som den gang var Englands mest berømte ferieby inspirerte forfatteren i sin tid.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Første gang forfatteren Jane Austen besøkte Bath skal ha vært i 1797, da hun sammen med sin mor og søster bodde der i hele seks uker. Senere flyttet familien dit for noen år, men det antas at det allerede var hennes første besøk som begynte å inspirere henne som forfatter.

Bath er kanskje først og fremst kjent som spabyen, med spaanlegg bygget av romerne allerede rundt år 75 e.Kr. og senere sterkt preget av den georgianske sosieteten i form av en rekke arkitektoniske perler. Bath var på sett og vis først og fremst en ferieby i to viktige historiske epoker, og fortsetter å være det, den dag i dag.

Men Bath bærer også et tydelig litterært preg, merket av Jane Austens ånd og romanene som har utspring i byen. Med elegante bygninger, lekre hager og parker, tradisjonsrike serveringssteder for «afternoon tea» og den historiske «Bath Bun», er dette et koselig sted å legge turen for de aller, aller fleste. Ikke minst for Jane Austen-fans, som kan vandre i forfatterens fotspor. Jeg tok turen alene til Bath tidligere i år. Jeg ankom ganske sent på kveld, da det var mørkt ute. Neste morgen startet jeg dagen med en rusletur i den elegante parken Parade Gardensved elven Avon. Med et tre utformet som en oppslått bok og fjærpenn, var det liten tvil om hvem som var inspirasjonen for denne gartneren. Men også ved Royal Crescent, der jeg hadde fått vite at Jane Austen hadde for vane å legge søndagsturene sine, var det ikke vanskelig å forestille seg hvordan sosieteten med sine flotte kjoler spaserte gatelangs på brosteinen i Bath på sin tid.

Men Bath bærer også et tydelig litterært preg, merket av Jane Austens ånd og romanene som har utspring i byen. Med elegante bygninger, lekre hager og parker, tradisjonsrike serveringssteder for «afternoon tea» og den historiske «Bath Bun», er dette et koselig sted å legge turen for de aller, aller fleste. Ikke minst for Jane Austen-fans, som kan vandre i forfatterens fotspor.

Jeg tok turen alene til Bath tidligere i år. Jeg ankom ganske sent på kveld, da det var mørkt ute. Neste morgen startet jeg dagen med en rusletur i den elegante parken Parade Gardensved elven Avon. Med et tre utformet som en oppslått bok og fjærpenn, var det liten tvil om hvem som var inspirasjonen for denne gartneren. Men også ved Royal Crescent, der jeg hadde fått vite at Jane Austen hadde for vane å legge søndagsturene sine, var det ikke vanskelig å forestille seg hvordan sosieteten med sine flotte kjoler spaserte gatelangs på brosteinen i Bath på sin tid.

Jane Austens Bath

Jane Austen har lagt spor etter seg flere steder i byen, både for hvor hun har bodd og  der hun har vandret og danset. Dette er steder besøkende kan oppsøke og slik se en ny side ved forfatterens liv og romaner.

Her er seks forslag til hvordan du kan oppleve Jane Austens Bath:

1. Jane Austen-festival

For en ekte Jane Austen-fan, er det nærmest ”et must” å besøke Bath. Beste tid å gjøre det på, er selvsagt under Jane Austen-festivalen. Denne finner sted hver september, der man i ti dager vil kunne oppleve konserter, samtaler, guidede turer, workshops og vandringer i ekte Jane Austen ånd.

2. Jane Austens eget senter

Men Bath kan besøkes hele året, og selvsagt også da i ekte Jane Austen-ånd. Start med et besøk på Jane Austen senteret i Gay Street. Her får vi vite mer om forfatteren og hennes familie, samt om byen og hvordan samtiden var den gang da.

Det er omvisning på senteret hver halvtime, der en tidsriktig kledd guide forteller om Jane Austens liv og forfatterskap, før det blir anledning til å gå litt rundt i museet og ta en titt på gjenstandene som stilles ut der.

Du kan kjøpe billett på forhånd her

3. Jane Austen-opplevelser

Legg spaserturen til Royal Crescent, der Jane selv ofte la sine søndagsturer. Stopp innom Assembly Rooms, der den georgianske sosieteten i sin tid arrangerte ball, også disse nevnt i Jane Austens bøker. Pass på å få med deg Fashion Museum i samme bygning og se alt fra historiske georgianske kjoler til eksempler fra dagens motebilde. Ta en pust i bakken på The Pump Room, der du kan nyte Jane Austen-inspirert afternoon tea i elegante omgivelser.

Jane Austens Bath

4. I Jane Austens fotspor

For den som vil bli guidet rundt i Jane Austens Bath, tilbyrPhoto Tours in Bathen pakke der du i løpet av et par-tre timer guides rundt til Jane Austens ulike adresser i Bath. Dere besøker da også steder som nevnes i blant annet Northanger Abbey og lokasjoner i ulike filmatiseringer av hennes romaner.

Du kan også laste ned appen ”In the footsteps of Jane Austen” som guider deg rundt til høydepunktene i Bath, samtidig som du lytter til utdrag fra Jane Austens bøker og brev.

Jane Austens Bath

5. Der Jane Austen bodde

Men om du foretrekker å vandre rundt på egen hånd, kan du selv finne frem til adresser der Jane Austen bodde i sin tid. Imidlertid er det kun et hus i Bath som skilter med at Jane Austen en gang bodde akkurat der, og det finner du ved inngangspartiet til No. 4 Sydney Place.

Andre adresser hun og familien bodde på, er i No. 25 Gay Street, der Jane Austen bodde sammen med moren og søsteren etter farens død, No. 13 Queen Square, som i dag er grøntområde og Trim Street, som var det siste området Jane Austen og familien bodde.

6. Bo på Jane Austen-vis  

Francis Hotel Bath bor du sentralt og med kort gange til Jane Austen Center og omtrent midt mellom Royal Crescent og Roman Baths. Her sjekket jeg inn og hadde et koselig og overdådig rom, med romslig bad.

Andre tips:

Mr. Darcy’s Abode er et syv roms stort hus i georgiansk stil og Three Abbey Green har en egen Jane Austen-avdeling.

Ettersom Jane Austen også likte så godt å spasere utenfor Royal Crescent, er et opphold på det fem-stjerners hotellet Royal Crescent Hotel er også godt innenfor Jane Austens ånd. Jeg tok turen innom for en opplevelse av hotellets afternoon tea. Anbefales!

Reise dit

De sentrale togstasjonene i det sentrale London er Paddington og Waterloo, men det er også fint å ta tog til Bath fra en av flyplassene. Jeg reiste fra Gatwick. Sjekk tider, priser og kjøp billett hos Trainline

Ønsker du å reise med tog over flere dager, kan et alternativ være å bestille et BritRail London Plus pass eller M-pass før avreise.

→ Les også: Spa deg ned i Bath
Jeg har også skrevet om Jane Astens Bath i VG Reise. Du finner artikkelen her. Sjekk andre reiseartikler jeg har skrevet i andre medier her. 

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Jeg elsker både Jane Austens bøker og gammel engelsk historie. Bra med guidet rundtur i Janes fotspor og til bostedne hennes. Herlig stort rom du hadde, også 🙂 Helst klart et sted jeg kunne tenke meg å reise til. Bra tips 🙂

error: Content is protected !!