Spa deg ned i Bath

Spa deg ned i Bath

Storbritannias eneste naturlige thermalbad ligger i Bath, en av Englands vakreste byer. Her kan du følge i romernes badesko og nyte spabehandlinger til fulle.

Spabyen Bath ligger kun halvannen time med tog unna London, men føles langt fjernere fra Oxford Streets travle handlegate. Den historiske byen er en del av Unescos verdensarvliste, takket være arkitektur i verdensklasse og de romerske thermalbadene som finnes her.

Jeg tok turen i forbindelse med en reise til London, der jeg også gikk i fotsporene til Jane Austen – disse tipsene finner du her.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Jane Austens Bath
Utenfor Jane Austen Centre

Det er utvilsomt et historisk sus over byen Bath, der den ligger vakkert til med vandreruta Bath Skyline Walk i høyden rundt seg.

Med historiske, honningfargede bygninger, store grøntarealer og koselige gater fylt med hyggelige butikker og caféer, er det ikke så rart at mange velger å besøke denne byen.

Jane Austens Bath

Et hotell med perfekt beliggenhet

Selv ankommer jeg Bath Spa, som togstasjonen heter, i mørket. Det er først dagen etter jeg får se hvordan Bath lever opp til sitt rykte som en usedvanlig vakker, arkitektonisk utført by. Hotellet jeg har valgt meg, heter Francis Hotel Bath *.

Hotellet mitt viser seg å ligge mer eller mindre midt mellom historiske Bath, med de romerske badene og katedralen Bath Abbey på den ene siden, og med de klassiske, georgianske byggverkene Royal Crescent og The Circus på andre siden.

Francis Hotel Bath

Jeg befinner meg altså midt i hjertet av Bath og med gåavstand tilbake i tid til to tydelige æraer i den britiske historien. Å gå gatelangs i Bath er nemlig som å ta et sted tilbake i historien, og du velger selv hvor langt du vil reise.

PS! Du kan også velge å dra på guidet tur gatelangs i Bath og få med inngang til Roman Baths. Sjekk denne turen her

Det som er helt klart, er at byen har vært bygget for helse, nytelse og underholdning. Og det er noe vi fortsatt kan glede oss over i dag.

Thermalbadene i Bath

Bath har tre varme kilder og den største, ”Den romerske hellige kilden”, har sitt utspring i det romerske badet ”Roman Baths”. Vannet her inneholder i alt 43 mineraler og holder en konstant temperatur på 46,5 grader.

Allerede rundt år 75 e.Kr. bygget romerne det første spanlegget, Aquae Sulis, som et senter for gudstilbedelse og et reservoar som tilførte badene varmt vann. I dag kan vi se noen av de mest berømte gjenstandene fra Romersk Britannia i de romerske badene i Bath.

Også i dag er det mulig å nyte langt mer moderne fasciliteter som tilbyr thermalspa.

I løpet av en dagstur ut av London, kan du få med deg en hel del. Har du mer tid, vil du så klart få med deg enda litt til, som å overnatte på et spahotell.

Her er noen tips:

Det romerske badet

Det romerske badet i Bath

Start dagen med en tur i Roman Baths, for å bli kjent med historien og se den romerske hellige kilden. Bygget rommer flere bad i komplekset, som interaktivt viser hvordan badene ble benyttet i sin tid. Inkludert i inngangsprisen får du muligheten til å drikke vannet, som blir servert i kursalen.

Følg på med en matbit eller kopp kaffe i elegante The Pump Room eller ta turen innom Sally Lunn’s, som ligger i et av Baths eldste hus og som er opphavet til bakverket ”Sally Lunn Bunn”.

Dagspa-opplevelser

Midt i det historiske sentrum av Bath ligger det moderne Thermae Bath Spa, med en blanding av historiske rammer og glassfasader. Her er det ulike avdelinger, der flere typer behandlinger og spa-opplevelser tilbys. Men det fikk jeg imidlertid aldri sjekket ut personlig – akkurat de dagene jeg var der, holdt spaet nemlig stengt på grunn av renovering. Bummer …! 

Men om du befinner deg i Bath – på for eksempel dagstur – kan en totimers spa-opplevelse i The New Royal Bath være et godt alternativ. På spaets egen restaurant, Springs Café & Restaurant, kan du fylle på med energi etter et par avslappende timer i varmt vann, før en retur til London.

Bath Abbey

Pass på å legge turen innom katedralen Bath Abbey på vei tilbake til togstasjonen. Har du tid til det, kan du også gå opp til toppen av katedralen for en unik utsikt over byen.

Bo på et spahotell

Har du imidlertid anledning til å bli i Bath litt lenger enn noen timer, finnes det flere muligheter for å bo på et hotell med eget spa. Jeg kan absolutt anbefale hotellet jeg bodde på, som jeg skriver om lenger oppe. Men dette har ikke et spa. Det har derimot historiske Royal Crescent Hotel & Spa * som ligger i det berømte bygget ved samme navn. Hotellet har 45 rom, en idyllisk hage og er kjent for sin spaavdeling.

Bath

The Gainsborough Bath Spa * ligger like ved dagspaet Thermae Bath Spa og er det eneste hotellet i Storbritannia som tilbyr et naturlig thermal spa i hotellet. Jeg tok også en liten tur innom og så på det litt nyere boutique hotellet No. 15 Great Pulteney * , som også har spaavdeling med behandlinger og avslapningsrom.

Georgiansk arkitektur i Bath

I middelalderen ble den romerske byen Bath et viktig sentrum for ullindustrien, mens byen i løpet av det 18. århundre utviklet seg til å bli en elegant spaby, kjent for litteratur og kunst.

Jane Austens Bath

Det var John Wood Senior og Richard Nash som i sin tid bestemte seg for å gjøre Bath til en av de vakreste byene i Europa, der arkitektur og landskap harmonerer. Det er derfor en rekke bygg og parker som bør oppleves i Bath. Ikke minst er det fint å legge turen i høyden, til Alexandra Park eller på en vandretur langs Bath Skyline Walk, for å få sett både by og landskap på avstand.

I tillegg til de obligatoriske Roman Baths med The Pump Room, anbefales det å ta turen til Assembly Rooms for å se mer av den neo-klassiske stilen tillagt offentlige bygninger fra den georgianske tiden. Pass også på å få med deg de buede bygningene Royal Crescent og nærliggende Circus, som er som et omvendt Colosseum.

Ta turen til Pulteney Bridge, som sto ferdig i 1774. Broen rommer butikker og caféer og går over elven Avon, som renner gjennom Bath. Legg også inn en tur i Parade Gardens, parken som i middelalderen var eid av Bath Abbey, og som senere ble et populært sted å gå tur blant de som tilhørte den georgianske, victorianske og edwardianske sosieteten. Parken har vært åpen for allmuen siden 1930-tallet.

Reise dit: Tog fra London Paddington til Bath tar ca. 1 time og 30 minutter. Sjekk priser, tider og kjøp billett her
Jeg har også skrevet om spa i Bath i VG. Du kan se flere av reiseartiklene jeg har levert andre medier her
Reiseartikkel om Bath i VG. Tekst og foto Mette Solberg Fjeldheim, Reiselykke

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!