Kulturbyen Paris

Få byer har vel flere typiske kulturbærere kjent for så mange, som Paris. Her er noen tips til museum å besøke, samt andre kulturinstitusjoner verdt en tur.

For oss som har besøkt byen før, vet jo at Paris er lang mer enn Seinen, Notre Dame og Champs-Élysées. At kulturlivet i Paris er mye mer enn Mona Lisa i Louvre, sparkepikene i Molin Rouge og den ikoniske installasjonen Eiffeltårnet.

Les også: Kulturell vår i Paris

Kunstmuseum:

Le Grand Palais

Dette museet ble bygget i anledning for the Universal Exhibition in 1900, og vi finner det store, flotte bygget midt på Avenue des Champs-Élysées. Museet huser mer enn to millioner besøkende hvert år.

Les mer her

Musée d’Orsay

I en bygning som opprinnelig huset togstasjon og senere et hotell, ligger nå Musée d’Orsay like ved Seinen og kun en kort spasertur til Louvre og le Grande Palais, ligger museet fra 1986.

Musée d'Orly, Paris
Musée d’Orly, Paris

→ Les mer her

Tips: Her ligger også en usedvanlig flott restaurant. Anbefales! Les mer her

 Louvre

Louvre i Paris

Louvre, den verdensberømte bygningen med kontrastfylte ikoniserte glasspyramiden, rommer langt mer enn Mona Lisa-maleriet, selv om det er nettopp dette maleriet de fleste kommer hit for å se. På Louvre kan man blant annet se kunst fra middelalderen frem til 1848. Selve palasset hvor museet ligger er fra det 12. århundre.

→ Les mer her

Tips: I palasset, utenfor selve museet, ligger restauranten Café le Marly. Her har jeg hatt gleden av å både spise en bedre lunsj og tatt et glass tidligere – perfekt etter et museumsbesøk. Les mer her

 Centre Pompidou

Centre Pompidou i Paris
Centre Pompidou i Paris

Centre Pompidou er det merkelig utseende bygget som er blitt en stor attraksjon i seg selv. Ferdigstilt i 1977 fremstår det fortsatt hypermoderne og unektelig litt rart og veldig fransk. Her ligger den anerkjente restauranten Georges, som anbefales for en bedre lunsj.

Centre Pompidou er et kulturhus som rommer kino, kunstutstillinger og konserter. Denne gang var jeg der i anledning omvisning av utstillingen om Cy Twombly.

Cy Twombly i Centre Pompidou, Paris

→  Les om kommende utstillinger her

Balenciaga utstilling på Musée Bourdelle

Musée Bourdelle ligger i hjertet av Montparnasse, hvor parisiske kunstnere blomstret sent i det 19. og det tidlige 20. århundre.  Her er Antouine Bourdelles studio bevart, med en samling av hans arbeider. Museet har også en vakker hage med skulpturer.

Palais de Tokyo

Samtidsmuseet frister meg: dessverre fikk jeg ikke anledning til å ta turen denne gang. Jeg noterer meg dette til neste besøk, og tillater meg å ta det med i denne oversikten.

Les mer her 

Musikk, dans og shows:

Jeg kommer ikke utenom de store turistattraksjonene Lido på Avenue des Champs-Elysées og Moulin Rouge i Montparnasse: begge historiske, fargerike danse shows, ganske turistifisert, men med fantastiske kostymer, akrobatikk og musikk. Jeg synes man bør oppleve dette, minst én gang.

Selv har jeg vært på dem begge og sist uke på Moulin Rouge for andre gang. Vel finner jeg det litt langtekkelig med sangen, deler av musikken og det avkledte temaet i lengden – men et av innslagene tok fullstendig pusten av meg: en duo på rulleskøyter underholdt med flere halsbrekkende numre og fikk det meste av resten til å falme, tross det fargesprakende, fjærdekorerte showet.

Moulin Rouge, Paris

Men Paris har også langt mer for musikkglade. Jazzbarer, musikkfestivaler, samtidsmusikk og klassiske konserter. Her er to sentrale institusjoner verdt å ta en kveld i:

 Palais Garnier – Paris’ Opera

Neppe noen annen konsertsal kan toppe operabygget som sto ferdig i 1874. Gull, takmalerier, marmor – arkitekten Charles Garnier slo på stortromma når han tegnet dette bygget, så pass mye at han visstnok også fikk kritikk i samtiden. Den imponerende trappen, skulpturene, salen med Chagall-maleriet i taket – det er nå likevel en opplevelse for å se. Det er til å få kink i nakken av, rett og slett. Om du bare ønsker å komme inn for å se bygget, er det mulig. Les mer her

Philharmonie de Paris

Den nye filharmoni-bygget er oppført i tilknytning til musikkbygget Cité, som var designet av arkitekt Christian de Portzamparc, mens Philharmonie de Paris er tegnet av arkitekt Jean Nouvel. Til tross for at bygget ligger i et boligstrøk i utkanten av Paris, like ved parc de la Villette, har det klart å bli litt av en suksess. 70 % av musikktilbudet er klassiske konserter, resten er viet jazz og world music m.m. I tillegg har bygget museum, workshops og tre spisesteder, hvorav Le Balcon ligger på toppen av bygget og kun holder åpent kveldstid.

Reiselykke var invitert av Atout France, det offisielle turistrådet for Frankrike


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!