Kulturell vår i Paris

Eiffeltårnet_med franske følelser i Paris
Paris

Kultur er en del av den franske folkesjelen. Og når Paris denne uka lanserte sitt omfattende kulturprogram, var det ikke bare med en imponerende fremvisning av den store variasjonen kulturlivet i byen kan by på – det var også ganske rørende å ta del i, med et sterkt og tydelig budskap om kunstens betydning

For oss som har besøkt byen før, vet jo at Paris er lang mer enn Seinen, Notre Dame og Champs-Élysées. At kulturlivet i Paris er mye mer enn Mona Lisa i Louvre, sparkepikene i Molin Rouge og den ikoniske installasjonen Eiffeltårnet. Men få byer har vel flere typiske kulturbærere kjent for så mange, som Paris.

Det slår meg der jeg står foran Louvre og ser så mange unge mennesker, med selfie-stenger, og smiler inn i mobilen, som ønsker å synliggjøre at de har vært nettopp her – ved et museum. Paris er ensbetydende med kultur og appellerer helt klart til mennesker i alle aldre. Jeg tror dette også handler om den store spennvidden og variasjonen byen kan skilte med, at også institusjoner som Louvre tiltrekker seg så mange unge.

For min del handler det å oppleve Paris og kulturlivet der minst like mye om å vandre gatelangs, utforske arondissementene, spasere gjennom frodige parker, nyte lange lunsjer under varmelampene på fortauskaféene og se på menneskene, oppleve historien i dagens bybilde og stadig se nye sider ved Frankrikes hovedstad. Det handler også om gode matopplevelser, spennende utstillinger, fransk design og fashion og i det hele tatt: den parisiske væremåten.

Etter en uke med tett program og varierte opplevelser har jeg hatt muligheten til å bli langt bedre kjent med byen og den parisiske sjel, den stolte tradisjonen og de kreative instansene. Jeg har fått oppleve alt fra ulike aspekter ved matkulturen, musikken, dansen, de klassiske, historiske institusjonene, men også – ikke minst – med samtidskunsten i mange av dens ulike former.

Jeg har fått møte noen av de 170 kreative sjelene som sitter samlet i det urbane co-workingprosjektet B6. Et spennende prosjekt som er med på å utvikle en helt ny forstad ved Paris, Saint-Denis, med strandområde langs elva og et kulturtilbud til innbyggerne i de nye boligkompleksene.

Jeg har sett et stykke moderne dans som gjorde meg så stresset at jeg fortsatt hadde hjertebank lenge etter jeg hadde forlatt salen. Som om jeg hadde vært der nede på scenen i Théâtre national de Chaillot og løpt sammen med danserne, der de jaget hverandre rundt i et stadig mer kaotisk tempo. Hva jeg så, eller kan tolke ut av stykket, er jeg ikke sikker på; men Auguri av koreograf Olivier Dubois endte til slutt med en imponerende oppføring av dansere som beveget seg som en sammenhengende klump, en deig, en symbiose, som skled i bølger ned fra kasser, som en flytende masse.

Jeg har også sittet i den særdeles vakre salen under takmaleriet av Chagall i operahuset Palais Garnier, Paris’ hjerte, og lyttet til den imponserende jentetrioen L.E.J., som har gjort seg viden berømt via Youtube. Sjekk dem ut på youtube-filmen under:

Og jeg har vært på tidenes sjampanjefest, som jeg kan forestille meg at Marie Antoniette ville nikket anerkjennende til. Det ville sannsynligvis ikke forundret noen av oss som var til stede om hun plutselig kom dansende inn på parketten i den store salen i operahuset Palais Garnier – selv om hun altså levde lenge før dette bygget eksisterte.

Ikke minst har jeg sett kunst: kjente, kjære kunstnere, fra Monet til Cy Twombly (inkludert vår egen Munch), utstilt på noen av verdens mest kjente kunstmuseum. Jeg har hatt gleden av å oppleve den nye, store Rodin-utstillingen før den var åpen for publikum, jeg har sett ballett, hørt opera, deltatt på filharmoniens øving i utkanten av Paris og fått se et aldri så lite utdrag av Romeo og Juliet, fremført av Suliane Brahim og som nå spilles på Comédie-Française.

Suliane Brahim som Shakespeares Juliette, Paris

Suliane Brahim som Juliette i Shakespeares Romeo og Julie

Alt dette kan også du få med deg, om du tar turen til Paris i løpet av våren. Her er høydepunktene jeg vil trekke frem fra det brede spekteret av tilbud. Dette er opplevelser, utstillinger og shows som passer for en langweekend i Paris:

Kulturopplevelser i Paris

Kunstmuseum:

Le Grand Palais

Dette museet ble bygget i anledning for the Universal Exhibition in 1900, og vi finner det store, flotte bygget midt på Avenue des Champs-Élysées. Museet huser mer enn to millioner besøkende hvert år.

Les mer her

Musée d’Orsay

I en bygning som opprinnelig huset togstasjon og senere et hotell, ligger nå Musée d’Orsay like ved Seinen og kun en kort spasertur til Louvre og le Grande Palais, ligger museet fra 1986.

Musée d'Orly, Paris

Musée d’Orly, Paris

→ Les mer her

Tips: Her ligger også en usedvanlig flott restaurant. Anbefales! Les mer her

 Louvre

Louvre i Paris

Louvre, den verdensberømte bygningen med kontrastfylte ikoniserte glasspyramiden, rommer langt mer enn Mona Lisa-maleriet, selv om det er nettopp dette maleriet de fleste kommer hit for å se. På Louvre kan man blant annet se kunst fra middelalderen frem til 1848. Selve palasset hvor museet ligger er fra det 12. århundre.

→ Les mer her

Tips: I palasset, utenfor selve museet, ligger restauranten Café le Marly. Her har jeg hatt gleden av å både spise en bedre lunsj og tatt et glass tidligere – perfekt etter et museumsbesøk. Les mer her

 Centre Pompidou

Centre Pompidou i Paris

Centre Pompidou i Paris

Centre Pompidou er det merkelig utseende bygget som er blitt en stor attraksjon i seg selv. Ferdigstilt i 1977 fremstår det fortsatt hypermoderne og unektelig litt rart og veldig fransk. Her ligger den anerkjente restauranten Georges, som anbefales for en bedre lunsj.

Centre Pompidou er et kulturhus som rommer kino, kunstutstillinger og konserter. Denne gang var jeg der i anledning omvisning av utstillingen om Cy Twombly.

Cy Twombly i Centre Pompidou, Paris

→  Les om kommende utstillinger her

Balenciaga utstilling på Musée Bourdelle

Musée Bourdelle ligger i hjertet av Montparnasse, hvor parisiske kunstnere blomstret sent i det 19. og det tidlige 20. århundre.  Her er Antouine Bourdelles studio bevart, med en samling av hans arbeider. Museet har også en vakker hage med skulpturer.

Palais de Tokyo

Samtidsmuseet frister meg: dessverre fikk jeg ikke anledning til å ta turen denne gang. Jeg noterer meg dette til neste besøk, og tillater meg å ta det med i denne oversikten.

Les mer her 

Musikk, dans og shows:

Jeg kommer ikke utenom de store turistattraksjonene Lido på Avenue des Champs-Elysées og Moulin Rouge i Montparnasse: begge historiske, fargerike danse shows, ganske turistifisert, men med fantastiske kostymer, akrobatikk og musikk. Jeg synes man bør oppleve dette, minst én gang. Selv har jeg vært på dem begge og sist uke på Moulin Rouge for andre gang. Vel finner jeg det litt langtekkelig med sangen, deler av musikken og det avkledte temaet i lengden – men et av innslagene tok fullstendig pusten av meg: en duo på rulleskøyter underholdt med flere halsbrekkende numre og fikk det meste av resten til å falme, tross det fargesprakende, fjærdekorerte showet.

Moulin Rouge, Paris

Men Paris har også langt mer for musikkglade. Jazzbarer, musikkfestivaler, samtidsmusikk og klassiske konserter. Her er to sentrale institusjoner verdt å ta en kveld i:

 Palais Garnier – Paris’ Opera

Neppe noen annen konsertsal kan toppe operabygget som sto ferdig i 1874. Gull, takmalerier, marmor – arkitekten Charles Garnier slo på stortromma når han tegnet dette bygget, så pass mye at han visstnok også fikk kritikk i samtiden. Den imponerende trappen, skulpturene, salen med Chagall-maleriet i taket – det er nå likevel en opplevelse for å se. Det er til å få kink i nakken av, rett og slett. Om du bare ønsker å komme inn for å se bygget, er det mulig. Les mer her

Philharmonie de Paris

Den nye filharmoni-bygget er oppført i tilknytning til musikkbygget Cité, som var designet av arkitekt Christian de Portzamparc, mens Philharmonie de Paris er tegnet av arkitekt Jean Nouvel. Til tross for at bygget ligger i et boligstrøk i utkanten av Paris, like ved parc de la Villette, har det klart å bli litt av en suksess. 70 % av musikktilbudet er klassiske konserter, resten er viet jazz og world music m.m. I tillegg har bygget museum, workshops og tre spisesteder, hvorav Le Balcon ligger på toppen av bygget og kun holder åpent kveldstid.

Reiselykke var invitert til Paris i forbindelse med lanseringen av kulturprogrammet av Atout France, som dekket reise og opphold

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

2 kommentarer

  • Virker som det er mye kult å oppleve i Paris. Har bare besøkt byen en gang, og da ble byen brukt på mer de tradisjonelle turistaktivitetene. Men man kommer vel tilbake til denne byen flere ganger i løpet av livet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.