Kulturfyret på Ryvarden

Jeg slekter på en fyrvokter. Den tidligere sjømannen som voktet Ryvarden Fyr en gang på 1900- tallet var min tipp-oldefar.

Det er godt mulig jeg har vært på fyret som liten, uten at jeg kan huske noe fra det. Men oppvokst en 25 minutters kjøretur unna, var det uansett på tide å ta seg en tur for å se dette fyret jeg har hørt så mye om, og som nå ikke lenger bare er et fyr – men også en kulturinstitusjon, et utsiktspunkt og pilgrimssted.

I Sveio, like ved Mølstre og Ølen Betong parkerer jeg bilen, henger kameraet over skuldera og baner meg i vei ut til Ryvarden fyr i lag med bror. Sola skinner, himmelen er blå og det bles – som det så gjerne gjør her ute langt vest. Selv om det er juli og sommer.

Med vakker, men delvis brannskadet, natur rundt oss på begge sider av den tilrettelagte grusveien rusler vi ut mot fyret, kun avbrudt av fotopauser. Langs veien møter vi på en turgåer, to hunder og en rekke oppmuntrende skilt med fotokunst og små vers. En halvtimes tid etter vi parkerte tas vi imot av det gjenkjennelige og mektige minnesmerket etter Sleipnerforliset, før inngangen til kaféen og galleriet ønsker oss velkommen inn i sine lune, hvite armer av treplanker som er snekret i hop – til beskyttelse mot vinden mellom de hvite bygningene.

Ryvarden Kulturfyr, Haugesund, Norge
Ryvarden Fyr
Foto: Mette S. Fjeldheim

Vi passerer innhegningen, går forbi kafébesøkende som slikker solen i seg i le av vinden. Vi vil ut til tuppen av Ryvardsneset, ut til fyret, der hvor hav og himmel møtes. Fraktskip, seilbåter og småbåter passerer forbi. Horisonten er disig. Villblomstene vaier i vinden og en klegg har fått ferten av mennskesblod.

Ryvarden Fyr ble første gang tent i 1849, og i 1984 ble det helautomatisert. I 1992 åpnet Galleri Ryvarden og har visstnok ny utstilling hver måned. Nå i sommer er det Bjørg Thorhallsdottir som har fylt lokalene med sin folkekjære kunst.

Et vaffeljern, et besøk i galleriet og en mengde fotos knipset senere bærer det tilbake igjen, samme veien vi kom fra. En perfekt liten utflukt en søndags ettermiddag vel blåst.

Lyst til å overnatte på et fyr? Det kan la seg gjøre. 

Er du kunstner? Da kan du søke om en måneds opphold i fyrmesterboligen, med tilgang til atelier i nabobygget. Slett ikke verst tilbud. Inspirerende, det er det ganske så sikkert!


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Så fint å lese 🙂 Min olderfar jobbet også på fyret som fyrvokter men det var på 1930 tallet tror jeg 🙂 Mine olderforeldre bosatte seg nede i «Brattestø» etter at han ble pensjonist 🙂 Ryvarden var vårt barndoms paradis spesielt når min farmor var med oss å fortalte om sin barndom på fyret :))

  2. Så kjekt å høre fra «fyrfolket» – Dere burde hatt eit Ryvardentreff. Vi er mange som kunne hatt lyst til å høre om tida da dere og/eller deres budde på fyret. Dersom nokon ville vere med og organisere, kan vi holde hus (Ryvarden) til eit Ryvardentreff. Ta gjerne kontakt. Se vår nettside http://www.ryvarden.no for kontaktinfo.

  3. Hei Gunn Bente
    Takk for fint forslag 🙂 Det kunne helt sikkert vært et fint arrangement. Det er nok flere der ute med historier fra fyret.

error: Content is protected !!