Det gode liv ved Gardasjøen

Lago di Garda, også kjent som Gardasjøen blant nordmenn, er et populært sted for sportsinteresserte til lands eller vanns – og andre som er mer opptatt av det gode liv i form av spa, mat og vin. 

 

Vi kjører langs innsjøen på smale bilveier, med krappe svinger, gjennom eksepsjonelle tunneler. På en side av veien blir fjellene brattere og høyere. På andre siden ligger innsjøen og blinker til oss, med sitt klare himmelblåe blikk. Vi stopper ikke før vi kommer til endes av innsjøen. Her er fjellene som brattest, på begge sider rager de over oss: Monte Rocchetta i vest og Monte Baldo i øst. Og bak byen foran oss skimtes alpelandskapet Dolomittene.

Vi er fremme ved første stoppested. Vi er ankommet Riva del Garda.

Artikkelen fortsetter under bildene

Første utvalgte overnattingssted er det nyrenoverte Lido Palace, som kan dateres tilbake til 1899. Nå er det bare skallet og trapperommet som står igjen. Alt annet er av nyere tid. Det glimter i glass. Den nybygde tilstøtende delen som rommer spaet, har fått tak over seg – i rust. Møblene er minimalistisk italiensk design. Rommet vi blir tildelt, er luftig, med stort bad, og ikke minst utsikt til innsjøen og fjellene rundt. Det nye spaet, CXI, kan friste med behandlinger, fargeterapi, sauna og basseng både ute og inne.

Men først: Det er tid for fjelltur.

De omkringliggende fjelltoppene byr på mange turutflukter for syklister, fjellklatrere og andre fjellturentusiaster. Jeg har valgt meg ut en av dem: jeg vil til topps for å se Chiesa di Santa Barbara. Den lille kirken, som ble bygget i 1835, er plassert 610 stupbratte meter over havet. På veien opp går jeg forbi Bastione, denne tidligere militære bygningen fra 1507 som ligger en tredjedels vandring fra mitt mål. Her er fint å ta en pust i bakken, drikke litt vann, og nyte utsikten over byen.

Etter en kort stopp her, bærer det videre. Musklene har stivnet, misfornøyde trøs de i gang igjen. Solen skinner, det er varmt i toppen, og terrenget ulendt og bratt. En times tid etter pausen ved Bastione når jeg målet! Godt for nøyd kan jeg skrive meg inn i boka som ligger ved alteret. Nå er det tid for å nyte utsikten mot Lago di Garda, Riva del Garda og Dolmittene.

Fornøyd trasker jeg nedover igjen, svett i pannen og skjelven i knærne. Definitivt klar for å teste ut byens bedre restauranter.

Reisetips til Gardasjøen

Anbefalte restauranter i Riva del Garda

Pizza og pasta er så klart viktig også i denne delen av Italia. Cherry-tomater brukes i de fleste retter, og trøfler er en gjenganger på menyen. Kanin, kalv og naturlig nok mye innlandsfisk står på mang en meny. Lokale olivenoljer og vin er faste innslag i måltidene. Den oransje drinken ”Spritz”, toppet med prosecco, er forøvrig en populær drikk før måltidet i området.

Vi nøt et herremåltid til en rimelig sum på Ristorante al Volt i Riva del Garda.

Hotellet Lido Palace har en gourmetrestaurant, Il Re Della Busa, som har hentet inn sin Michelin-stjernebelønnede Excecutive Chef Giuseppe Sesito.

gardasjøen
Lekker dessert på Il Re della Busa

Severdigheter ved Riva del Garda

 • Piazza 3 Novembre kommer du ikke utenom, og plassen rommer det 34 meter høye Torre Apponale. Det er mulig å komme opp i toppen av tårnet. En fin måte å få sett byen fra oven, om ikke en tur opp i fjellsiden frister.
 • Chiesa di Santa Maria Assunta er fra 1106, og ble restaurert i 1728. Kirken har ni barokke altre, og har noe av de beste arbeider av maleren Craffonara.
 • Arco ligger 6 km fra Riva, og er en vakker liten by verdt et besøk. Gamlebyen ligger ved ende av en klippe, hvorpå et av alpenes vakreste middelalderslott er bygget. Byen er ellers omkranset av fjell, og ligger som et fint utgangspunkt for fjellklatrere i alpene. Det er altså ikke uten grunn byen har så mange sportsutstyrsbutikker, spesialisert på klatreutstyr og fjellsko.
 • Sjekk også ut termalspabyen og middelalderbyen Sirmione.Denne byen har jeg skrevet mer om her

Aktive opplevelser ved Gardasjøen

 • Den venetianske borgen Bastione ligger 200 moh i fjellsiden Mount Rocchetta, og byr på en vakker utsikt over byen, fjellene og innsjøen. Veien opp dit er tilrettelagt med brosteinsbelagte, svingete trapper.
 • Chiesa di Santa Barbara ligger 610 moh i fjellsiden Mount Cocchetta. Veien hit går videre fra Bastione, stien opp er bratt og til tider ulendt. Fra kirken kan en nyte panoramautsikt langt ut mot Dolomittene.
 • Surfeinteressert?  Fraglia Vela er den eldste og mest kjente seilskolen i området Surf Segnana tilbyr kurs i vindsurfing, kiting i tillegg til å leie ut sykler.
 • Syklister, fjellklatrere og turgåere har mange muligheter for å utfolde seg her i området. Hvorfor ikke kombinere en treningstur med sightseeing? Flere tips til aktiviteter finner du i nyttige lenker nederst i artikkelen.
gardasjøen
Vindsurfer på Gardasjøen

Overnatting ved Gardasjøen

Hotell i Riva del Garda

Lido Palace ble første gang åpnet i 1899, og i juni 2011 fremsto hotellet fullstendig modernisert og nyrenovert. Har spa, basseng, og to restauranter. Et 42 roms femstjerners oppgradert hotell med beste beliggenhet. Her bodde vi!

Hotel Villa Miravalle har tre stjerner, og er et bra og rimeligere alternativ. Hotellet ligger sentralt, og har basseng og en restaurant med godt renommé.

Ellers en rekke hoteller like utenfor bykjernen. Her er flere tips:

Hotell i Saló

Villa Arcadio er et lite 18 roms firestjerners hotell med beliggenhet i en stor olivenlund i høyden over byen Saló. Panoramautsikt, basseng og et svært bra kjøkken i vakre omgivelser. Her bodde vi! 

Hotell i Gardone Riviera 

Like nede ved innsjøen i Gardone Riviera ligger et nyåpnet, stilfullt femstjerners hotell ved navn Hotel Bella Riva. Hotellet har flott have, ligger tett på vannet, har basseng, spa og restaurant.

 

Komme seg dit

 • Fly til Bergamo eller Milano Malpensa. Venezia er også et greit utgangspunkt for å komme seg til Gardasjøen.
 • Lei bil eller ta tog fra flyplassen / utgangspunktet i Italia. 
 • Tips: kombinér togreise med båtturer fra sted til sted

Noen siste reisetips

Beste tid å dra: vår eller høst. Vi dro på biltur i området i september, mens temperaturene fortsatt var behagelige, og den verste turistsesongen var over.

Nyttige linker: www.trenitalia.com, www.navigazionelaghi.it og turistinformasjonen

gardasjøen
Middelalderslottet i Arco er bygget på en klippe over byen
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Det är fantastiskt fint vid Gardasjön! Vi har varit där flera gånger med husbilen! Vi kan lägga till att det också passar superbra att resa där med husbil, finns gott om campingar och ställplatser överallt!

 2. Hei, Renate.

  Ja, det var virkelig nydelig her. Flott sted for både kultur- og naturelskere! Vi dro videre neste innsjø etter dette, men det er også et perfekt utgangspunkt for Dolomittene.

  / Mette

error: Content is protected !!