Koselige utflukter fra Gøteborg

Koselige utflukter fra Gøteborg

Det er mer ved Gøteborg enn storby! Rett utenfor Sveriges nest største by ligger enda noen flere perler verdt å besøke – og som er enkle å finne frem til med buss, tog, trikk eller båt.

Jeg har vært på flere bilturer rundt omkring i Sverige, både alene og sammen med andre. Nå nylig tok jeg imidlertid turen dit med buss fra Oslo direkte til Gøteborg. Dette viste seg å være en særdeles enkel affære: Knappe 3 timer og 20 minutter etter ombordstigning (og under kr. 500,- for tur / returbillett) befinner jeg meg midt i Gøteborg. Ikke trenger jeg å lete etter parkering eller utgiften til det, heller.

Men – målet denne gang var mer enn storbybesøk. For denne gang skulle jeg nemlig også utforske noe av de mulighetene som ligger rundt Gøteborg. Her er det nemlig lagt til rette for å se mer av området rundt, enkelt og greit med offentlig transport som buss, tog, trikk og båt.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Palmehagen i Trädgårdsföreningen Gøteborg
I Palmehagen midt i Gøteborgs Trädgård er det grønt året rundt. Et fint sted å legge turen, det også!

Basert på denne turen, samt tidligere reiser over grensa: Her er noen tips til dagsturer og koselige opplevelser utenfor Sveriges nest største by! Og ikke minst: Her finner du info om hvordan du finner veien dit om du ikke reiser med egen bil.

Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Gunnebo slott og trädgårdar

Gunnebo slott og trädgårder
Med buss og en liten spasertur, finner du Gunnebo slott og trädgårdar ca. en halvtime unna Gøteborg

Gunnebo slott & trädgårdar er et av Nord-Europas fremste 1700-tallsanlegg og ble bygget som et landsted for handelsmannen John Hall og hans kone. Dette stedet ble en frisk pust fra livet i Gøteborg for paret og deres omgangskrets. Den dag i dag er ligger stedet landlig til, en kort reise ut av storbyen.

På området er det en flott hage, samt grønnsakshage og en koselig kafé med god lokalmat. Dette er et fint sted å dra for en guidet omvisning i slottet, en rusletur i hagen, samt en god lunsj i trivelige omgivelser.

Slik kommer du til Gunnebo fra Gøteborg

Gunnebo slott ligger i Mölndal, hvor nærmeste holdeplass er Kristinedal. Derfra går det en sti opp til slottet. Jeg tok buss 753 fra Korsvägen, en tur som tok rundt en halvtime inkl. spaserturen til slottet.


Vrångø og Styrsö

Vrångö

Like ved Gøteborg finner vi en skjærgård, der det daglig går ferje ut til øyene. Jeg tok turen til Vrångø og Styrsö, som er to av seks «større» øyer i den sørlige skjærgården. Her besøkte jeg Ylva og Ola på Pensionat Styrsö Skäret, som ligger på Styrsö.

Pensionat Styrsö Skäret er et veldig koselig sted å stoppe for lunsj, og vil du overnatte i rolige og hjemmekoselige omgivelser, er det også mulig her. Pensjonatet har i alt tretten rom og en spisesal med utsikt mot havet.  I restauranten serveres det hjemmelaget mat av økologiske råvarer, med alt fra fersk skalldyr i sesong til økologisk kjøtt- og vegetarretter. En tre-retters lunsj koster ca. kr. 230,-

Tar du, som meg, båten videre, kan du også ta en fin rusletur rundt på Vrångö, hvor du også kan legge inn en kaffe (eller fika) på Öbergska Caféet.

Slik kommer du ut til øyene fra Gøteborg

Styrsö pg Vrångö ligger en kort trikke- og båttur fra sentrum av Göteborg. Ta enten Ö-snabben 114 eller trikk 11 ved Brunnsparken og dra derfra til Saltholmen. Ved Saltholmen tar du ferje 282 mot Styrsö eller ferje 281 mot Styrsö/Vrångö. Turen tar hhv. 48 / 57 minutter.


Garveriet

Garveriet
Koselig eksteriør ved Garveriet

— Vi ville skape en møteplass med ærlig mat i fokus, altså bærekraftig, økologisk lokalmat, forteller Karin Forsberg ved Garveriet. Hun viser meg rundt på området rundt det gamle garveriet, som i dag er totalrenovert – men enda  ikke ferdig. Ikke bare er fabrikken i seg selv ombygget, men også jorden rundt er blitt renset for giftige avfallstoffer for store millionbeløp. Og fortsatt skjer det saker og ting på tomta rundt.

For som område er Garveriet under utbygging – så hvordan det blir her i fremtiden, blir spennende å høre mer om etterhvert. Uansett – per i dag er restauranten Garveriet i seg selv et populært utfartssted for gøteborgere. Først og fremst fordi de her finner et spennende kjøkken, med fokus på «ren» mat. Men også fordi det her foregår arrangementer, som foredrag, kokkekurs og annet. Og ikke minst bør brødet som bakes her nevnes spesielt: Her er det en helt spesiell vedfyrt ovn som benyttes til daglig bakst.

Slik kommer du til Garveriet fra Gøteborg

Garveriet ligger en kort spasertur fra Floda stasjon. Jeg tok toget dit fra Göteborgs Centralstation, som er en togtur på 26 minutter.Overnatte ved Floda?

Det finnes ulike muligheter for den som gjerne vil overnatte i nærheten. Jeg har ikke selv testet disse overnattingsstedene, men i følge booking.com får de begge god omtale av tidligere gjester: Öijared Resort * ligger i Floda, mens det historiske slottet Nääs Slott * gir en mer historiske opplevelse.


Nääs Fabriker

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker ligger landlig til ved en innsjø ved Tollered. Der det tidligere lå en nedlagt bomullsfabrikk, befinner det seg i dag et moderne hotell, med hyggelige serveringssteder og småbutikker, et co-workingområde, en streetfood-buss og badehus ved vannet.

Dette er et hyggelig sted å dra til på dagstur fra Gøteborg – eller rett og slett sjekke inn på for en rolig weekendtur over grensa. Jeg skriver mer om Nääs Fabriker her.

Overnatte på Nääs Fabriker?

Selv overnattet jeg på hotellet, som er et herlig sted, nær innsjø og turmuligheter, med et spaanlegg og hotellrestaurant. Sjekk prisen hos booking.com *

Slik kommer du til Nääs Fabriker fra Gøteborg

Hit kommer du med bussen ”Lerumsnabben” som tar 43 minutter fra Gøteborg. Eventuelt om du kombinerer turen med et besøk i Floda, kan du ta bussen derfra til Tollered.


Borås

Jeg var på oppdrag for Visit Västsverige

Knappe 50 minutter fra Gøteborg ligger Borås med en spennende historie, lange tradisjoner for handel og næring, samt fokus på kreativitet og innovasjon.

Over alt i Borås finner vi kunst. Vi ser på det på bygninger, på åpne plasser og i elva Viskan. Om du er interessert i kunst og kultur, kan Borås være en god idé for deg å ta turen.

Slik kommer du til Borås fra Gøteborg

Fra Gøteborg tar du bussen som går direkte til Borås fra Åkareplatsen, kun fem minutters gange fra tog- og busstasjonen i Gøteborg. Bussen fra Gøteborg tar ca. 50 minutter og går hvert 20. minutt (av og til oftere).

Overnatte i Borås?

Selv bodde jeg på Yxhammargården, som har tre rom. Vil du bo på et større hotell, kan kanskje Scandic Plaza Borås være en idé. Les mer om det her*


Marstrand

Marstrand

Her har jeg vært på weekendtur et par ganger tidligere, uavhengig av mine reiser til Gøteborg. Men dette er også en fin øy som gjerne kan kombineres med storbyreisen og kan være et fint sted å dra på dagstur til fra Gøteborg.

Marstrand er en koselig og bilfri øy, med overnattingsmuligheter, hyggelige serveringssteder og den historiske borgen Carlstens festning.

Slik kommer du til Marstrand fra Gøteborg

Turen fra Gøteborg tar ca. 50 minutter fra Göteborgs Centralstation. Ta Väsståget til Ytterby stasjon. Her bytter du til Marstrand Express-bussen, som tar deg helt ut til Marstrands ferjeleie, hvor det venter en kort ferjetur over sundet.

Overnatte på Marstrand?

Om du vil ha mer tid på Marstrand, finner du flere mulige overnattingssteder der. Jeg kan anbefale Marstrands Havshotell *, som jeg personlig har bodd på. Her er det et herlig spa og flott utsikt mot Marstrand, ettersom hotellet ligger like over sundet.

Vil du heller bo på selve Marstrand øy, vil jeg anbefale Grand Hotel Marstrand *, som er et koselig og historisk trehotell fra 1892.


«Strax utanför Göteborg»

«Strax utanför Göteborg» består av seks utvalgte severdige reisemål som er enkle å besøke med tog, buss, trikk eller båt fra Göteborg. I tillegg til nevnte destinasjoner, finner vi Hönö og Alingsås som del av prosjektet. Les mer på turistkontorets egen nettside.

Billetter til buss, båt, trikk eller tog kjøper du enkelt ved å laste ned app’en ToGo. Billetter kan også kjøpes på Pressbyrån og 7eleven. Tider finner du info om på Västtrafik.se. Selv reiste jeg med Nettbuss / Bus4You fra Oslo S til Gøteborg og videre rundt i området derfra.

Reisleykke har også levert en artikkel om utflukter fra Göteborg til Egmont Publishing. Artikkelen sto på trykk i Norsk Ukeblad nr. 40/19.

Overnatte i Gøteborg?

Sist gang bodde jeg på Hotel Flora *, et lunt og sentralt beliggende hotell på Grönsakstorget. Her er det hyggelig interiør og stilfull design, og ikke så ille priset. Et annet bra hotell jeg liker veldig godt, er Hotel Pigalle *, som er et lekkert og stilig hotell i pariserstil. Avalon Hotel * er mer minimalistisk og sheng fui-sertivfiset. Hotellet ligger like ved Saluhallen.

Flere tips til Gøteborg:


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!