Kontrastfylte Puglia

Flatt, tørt jordbruksland. Stolte klippeformasjoner som rager opp over langstrakte, finkornete sandstrender langs kysten mot Adriaterhavet. Olivenlunder, vinranker og kaktuser.

Denne er en del av en artikkelserie fra Puglia, skrevet og publisert i 2012

Solbrente åkerflekker, salamandre, og den taktfaste rytmen fra gresshoppene etter hvert som temperaturen stiger utover dagen. Vi befinner oss i Puglia, nærmere bestemt Gargano, nord i denne sørlige landsdelen av Italia.

Salt is for lucky, sa vår vertinne da vi sjekket inn første natt her på hælen.

Like innenfor døra til rommet hun viste oss inn i sto et digert fat fylt med grovkornet salt, hentet opp like ved kysten hvor vi befant oss.

Puglians are very superstitious, forklarte hun videre. Heldige de da, tenkte jeg for meg selv. De har tross alt saltproduksjon langs egen kyststripe i stor skala. Puglianere må følge seg som verdens heldigste folkeslag!

Det kan jeg finne flere grunner til.

Olivenlund i Puglia

Til tross for soltørre marker, til dels brunsvidde buskvekster og heten, denne tørre fornemmelsen av luft slik vi finner den i arabiske stater, er det merkverdig fruktbart her langt sør ved Adriaterhavet.

Olivenoljeproduksjonen i Puglia

Her trives oliventrærne særdeles godt. Gamle stammer snor seg knoklete og skakke oppover fra den rustrøde jorda, strekker sine krumme fingre ut i luften og vifter lett med sølvstenkte blader i den dirrende heten.

20 % av Italias olivenolje kommer fra Puglia og Calabria. Mesteparten av Italias fisk er hentet langs kysten her, hvor også fennikel, kirsebær, druer, tomater og andre jordbruksprodukter trives så godt.

Lokalmaten cucina povera

Maten, ofte kalt cucina povera («de fattiges kost»), hører hjemme her. Pizza, pasta på mel og vann, fisk, grønnsaker. Men det serveres også grillet lam og skinker av ulike slag. Helt perfekt for to matglade som oss.

Puglia er ikke mest kjent for sin vinproduksjon – til det er konkurransen fra Toscana og Piemonte for stor. Men vi lider slett ingen nød. En kvart liter husets vin til €2 sklir lett ned i varmen her, hvor havet er så salt at det svir i øyne og neser om man får en bølge over seg.

Kroppene våre flyter lett, så lett, i det tempererte glassklare vannet. Strendene som bukter seg mellom klipper av limestones og grotter lokker familier og vennegjenger til seg. Mennesker i alle aldre bader og oppsøker skyggen på land under en parasoll eller i ly av klippene. Før de tusler hjem til kjøligere rom for en siesta som varer frem til mørket etter hvert siger på og byen blir levelig å oppholde seg i igjen.

Vieste, Puglia, Italia
Vieste, Puglia

Mer å lese om Puglia


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!