Laid back sjarme i Kampot

Elvebyen Kampot ligger i distriktet med samme navn, sør i Kambodsja, i et fruktbart område like ved nasjonalparken Bokor National Park. Med fargerike bygninger i kolonistil, er det som om tiden har stoppet opp her nord for Vietnams Phu Quoc.

Vi ankommer Kampot by etter halvannen times heseblesende kjøretur fra Otres beach ved Sihanoukville. En biltur som skulle tatt to timer ble knepet inn med halvtimen takket være en sjåfør som viste seg å være triggerhappy med gasspedalen.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Rødmussede, støvete og humpete grusveier, kyr som krysser bilveien ufortrødent og utallige mopedister uten hjelm på hodet er lagt bak oss. Vi er fremme i byen, hvis store rundkjøring er en eneste stor hyllest til den illeluktende frukten durian, i distriktet der den beryktede frukten og den berømte Kampot-pepperen dyrkes – og like i nærheten av Kep-krabben vi skal gjøres oss mer kjent med en annen dag.

Elvelangs Kampot, Kambodsja

Vi finner veien til elva Teuk Chhou ganske snart. Det myke sollyset slikker over de fargerike bygningene som tydelig forvitrer og er langt fra blitt ivaretatt, men som av nettopp samme grunn er så sjarmerende og gir et godt tidsbilde av tiden da Kampot var koloniby underlagt franskmennene.

I dag bor det rundt 40 000 i sentrumskjernen, og vestlige innflyttere har inntatt byscenen med attraktive restauranter som tilfredsstiller et økende antall turister.

Gatelangs Kampot, Kambodsja
Gyldne farger i Kampot

Men sammenlignet med Siem Reap er Kampot fortsatt som nærmest uberørt; det er en laid back by vi møter, med en fredelig og herlig avslappende atmosfære, der elva ser ut til å være største attraksjon, særlig rundt solnedgang.

Da slipper elvebåtene loss og tar besøkende med ut på jakt etter solnedgang og morild i elveløpet. Hvis ikke turistene heller tar til takke med å ta seg et glass ved Fish Market eller en av de mange andre serveringsstedene langs elven.

Solnedgang i Kampot ved elva
Solnedgang i Kampot
Solnedgang og opplyst bro Kampot

Som by er Kampot mest spennende for sin atmosfære, arkitektur og hyggelige serveringssteder. Men dens omgivelser gjør at flere blir her lenger – her kan man dra på vandreturer i nasjonalparken Bokor, sykle rundt på landsbygda eller dra på tur til nabobyen Kep, blant annet.

Ved nettopp å reise rundt i området, ser vi hvor fruktbar marka er, og det er ikke uten grunn at Kampot er spesielt kjent for sin gode kvalitet på pepper og frukt; områdets beliggenhet mellom Elephant Mountain og havet, med elveløpet som renner gjennom, sørger for svært god kvalitet og ypperlige dyrkeforhold.

Nettopp derfor er også området spesielt kjent for sin gode versjon av den tidligere nevnte og illeluktende frukten durian – for den som måtte være glad i dette.

Kampot landsbyliv
Landsbygda utenfor Kampot er frodig og her dyrkes alt fra pepper til frukter som durian

Anbefalte restauranter i Kampot

I Kampot finner vi utallige enklere, lokale restauranter og tilbud om street food. Men et økende antall expats har også startet opp serveringssteder med lokalt tilsnitt, stilfullt innredet og med koselig atmosfære. Disse liker vi oss på:

 • Rikitikitavi ligger like over gata fra elva og er en koselig restaurant i annen etage. Et sted man kan sitte å slappe av hele dagen under vifter i taket. Prøv Saraman-curryen – biff med peanøttsaus og ris. Har et indisk tilsnitt, men er mild på smak.
 • Fish Market ligger nærmest på elva, og er en upmarket, elegant restaurant, med Kep-krabbe på menyen. Vi måtte gå for den, selvsagt. Vi delte også en særdeles lekkert tilberedt rekerett – uten at dette kan sammenlignes med smaken av vestlandsreker.
 • bAraca er en khmer-spansk fushion tapas-restaurant med uformell stemning og gode drinker. Nettside

Hotelltips i Kampot

Kampot by har noen små boutique hotell og B&Bs, mens mange også velger å bo litt utenfor byen, ved elva.

Vi var dessverre ikke fornøyd med hotellopplevelsen vi hadde der – og hadde vi visst bedre, ville vi nok i stedet tatt inn på Boutique Kampot Hotel *, som er litt dyrere i pris og har fire stjerner. Vi har ikke sjekket ut dette personlig, men det kan du gjøre her.*

Vi likte oss også godt på Rikitikitavi sin restaurant; herlig atmosfære, god mat og med utsyn mot elva. Stedet har også ni rom for utleie. For å booke her, må du sende en henvendelse via nettsiden deres her.

Reise til/fra Kampot

Det går buss fra Phnom Penh og maxi-taxi fra Sihanoukville. Vi leide bil med sjåfør fra Sihanoukville, som normalt tar to timer. Vi betalte $35 for dette.

Reise rundt

Det er tuktuk’er over alt i Kampot, og mange tilbyr tur ut på landsbygda. Vi dro på tur både med sykkel og i tuktuk. En dagsutflukt med tuktuk ligger på $25. Om du ønsker bil, ligger prisen på $40.

Veiene er veldig støvete og humpete, men i en tuktuk kommer du tett på livet og landskapet. I en bil får du aircondition og turen går raskere, men du får ikke sett fullt så mye som i en tuktuk. Et tips om du velger tuktuk: ta med en støvmaske eller et sjal til å dekke munnen med.

Det kommer mer om både sykkelturen, hjemmebesøk hos lokale, Kep og livet på landsbygda etterhvert.

Andre reisetips til Kampot

 • Beste tid å reise: november – april
 • Tips til flere reiseopplevelser i området kommer!
Lokal street art i Kampot
Arkitektur Kampot
Nedslitt og forfallent – men likefullt magisk og sjarmerende
Bokhandel i Kampot
Lokal bokhandel i Kampot
Durian rundtkjøring i Kampot, Kambodsja
En rundkjøring av durian!
Kampot arkitektur, Kambodsja
Kampot arkitektur, Kambodsja
Kampot arkitektur, Kambodsja
Kampot arkitektur

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Likte meg godt i Kampot jeg og. Dessverre oppdaget jeg det for sent og ble for lenge i Sihanoukville istedet. Om jeg noen gang drar tilbake til Kambodsja, vil jeg dra tilbake dit

 2. Hei, Charotte
  Takk for kommentar! Ja, det er jo gjerne slik når man reiser – man oppdager noe som frister til å utforske nærmere igjen en annen gang. Vi har valgt oss litt mer tid her enn i Sihanhoukville-området på denne turen.

  Hilsen Mette

 3. Et par – tre tips til. Når du først er i Kampot må du dra opp til Bokor Hill Station, magisk fotografering i tåke av et gammelt kasino. Et nydelig sted å bo et lite stykke utenfor Kampot er Green House som ligger rett på elva inni en skog, et chill sted for virkelig å slå seg til ro noen dager. Turene på landsbygda og til pepperplantasjen er veldig fin, og det å ta en tur til Kep og ut til Rabbit Island er veldig spennende.

  Dette området var forøvrig det siste der en backpacker ble drept av Røde Khmer også, så sent som i 2003, noe som minner om at det er ikke så lenge siden den tragiske historien begynte å slippe taket i landet.

 4. Hei, Geir

  Takk for veldig gode tips.

  Vi vurderte Bokor Hill Station veldig sterkt! Men i stedet ble det sykkeltur og hjemmebesøk på landsbygda i tillegg til en tuktuk-tur rundt til andre deler av landsbygda (inkl. pepperfarm, tempel etc.) og Kep.

  Men – jeg må vel bare rett og slett tilbake til Kambodsja igjen. 🙂 Da får jeg få med meg Rabbit Island, også!

  Hilsen Mette

error: Content is protected !!